Σήκωσαν κεφάλι οι τιμές παραγωγού στο καλαμπόκι, μειωμένες έως και 30% υπολογίζουν τις εκτάσεις που καλλιεργούνται φέτος οι αγρότες

Σήκωσαν κεφάλι οι τιμές παραγωγού στο καλαμπόκι, μειωμένες έως και 30% υπολογίζουν τις εκτάσεις που καλλιεργούνται φέτος οι αγρότες

  • |

Αντιμέτωπη με τις εισαγωγές φθηνότερου καλαμποκιού μέσω των βόρειων συνόρων της χώρας μας και όχι μόνο βρέθηκε για μια ακόμα χρονιά η ντόπια παραγωγική μας βάση. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι τιμές παραγωγού, βέβαια, σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν έχουν τσιμπήσει ελαφρώς και κυμαίνονται πέριξ των 20-21 λεπτών το κιλό, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αν και στην αρχή ήταν πολύ πιο κάτω από αυτά τα επίπεδα. Σε σχέση με την επερχόμενη σοδειά, η οποία αναμένεται να μπει στην αγορά στα τέλη Αυγούστου, από καθαρά καλλιεργητικής απόψης, όλα φαίνεται πως εξελίσσονται ομαλά, με το φετινό προϊόν, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, να μην έχει επηρεαστεί από τα συνεχή κύματα κακοκαιρίας που πλήττουν τη χώρα.

Ας δούμε τι γίνεται ανά περιοχή με βάση το ρεπορτάζ:

Αιτωλοακαρνανία

Όπως μας ανέφερε ο Δήμος Μπέτσικας, υπεύθυνος εργοστασίου ζωοτροφών της Ένωσης Αγρινίου, που απορρόφησε φέτος περί τα 20 εκατ. κιλά προϊόν: «η καλλιέργεια από άποψη στρεμμάτων είναι μειωμένη κατά 20% περίπου. Η τιμή για το έτοιμο, σακιασμένο καλαμπόκι που πουλάει η Ένωση στους κτηνοτρόφους είναι στα 11 ευρώ τα 40 κιλά. Φέτος, αγοράσαμε καλαμπόκι από τους παραγωγούς της περιοχής προς 18 λεπτά το κιλό, ενώ στα μέλη μας δώσαμε 19 λεπτά το κιλό. Εκτιμήσεις για την τιμή της νέας σεζόν είναι πολύ πρώιμο να κάνουμε από τώρα».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτρούλη, παραγωγό από το Πεντάλοφο Μεσολoγγίου «οι τιμές που πουλάει ο έμπορος αυτή την περίοδο για κομπλέ σακιασμένο προϊόν φτάνουν και τα 24 λεπτά το κιλό. Η κατάσταση όμως δεν είναι καθόλου καλή για τους αγρότες, αφού τα κοστολόγια είναι ιδιαιτέρως αυξημένα και δεν μας συμφέρει η εμπορική τιμή, στην αρχή της σεζόν. Φέτος στο Μεσολόγγι δεν ξεπέρασε τα 17 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή του Μεσολογγίου, των Οινιάδων και του Ευηνοχχωρίου παράγουμε ένα από τα ανώτερα σε ποιότητα καλαμπόκια παγκοσμίως. Όμως έχουμε πρόβλημα με τις τιμές, καθώς δίπλα μας είναι το λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό, όπου ξεφορτώνουν καραβιές εισαγόμενο προϊόν. Αυτό το εισαγόμενο καλαμπόκι πάει για φυράματα, είναι υποδεέστερο ποιοτικά από τα δικά μας, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Καλώ τους υπεύθυνους να λάβουν μέτρα, για να μην εξαφανιστεί η καλλιέργεια. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και ο ανταγωνισμός απέξω τεράστιος. Εκτιμώ πως εδώ τα στρέμματα είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%».

Πρέβεζα

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Γιώτης, εκ των μεγαλύτερων παικτών στην αγορά ζωοτροφών στην περιφέρεια της Ηπείρου, που διατηρεί κατάστημα αγροτικών εφοδίων, λίγο έξω από την πόλη της Πρέβεζας μας είπε ότι: «εκτιμώ ότι υπάρχει μια μείωση στα καλλιεργούμενα στρέμματα σε Πρέβεζα, Αγρίνιο, Άρτα και πέριξ της τάξης του 40%, ενώ γενικότερα στην Ελλάδα, η μείωση των εκτάσεων για φέτος, θα αγγίξει το 30%. Η τιμή για το σπυρί καλαμποκιού αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας είναι στα 21 λεπτά το κιλό, ενώ αν ένας κτηνοτρόφος έχει ρευστότητα και πληρώσει μετρητοίς, μπορεί να αγοράσει και με 20 λεπτά. Για τη νέα σοδειά, που θα βγει στο εμπόριο, μετά τις 20 Αυγούστου, θεωρώ, ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, να ξεφύγουμε από τις περσινές τιμές. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η κτηνοτροφία αφανίζεται, ζώα σφάζονται συνέχεια και κτηνοτρόφοι αποχωρούν από το επάγγελμα σωρηδόν. Με αυτές τις συνθήκες, πώς να ανέβει η τιμή παραγωγού στο καλαμπόκι;».

Λάρισα

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, καλλιεργητής καλαμποκιού από την περιοχή του Κιλελέρ, μας είπε τα εξής: «στα πρώιμα καλαμπόκια στην περιοχή μας το αλώνισμα προβλέπεται να ξεκινήσει στις 20-30 Αυγούστου. Η τιμή που μπορεί να πάρει τώρα ο παραγωγός φτάνει εδώ στα 20 λεπτά το κιλό. Οι εκτάσεις στην Λάρισα είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 15-20%. Φέτος πληρωθήκαμε από το συνεταιρισμό Θεσγη 16 λεπτά το κιλό, ενώ το ιδιωτικό εμπόριο έδινε 15-16 λεπτά το κιλό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον και τη νέα χρονιά. Οι τιμές δεν πιστεύω ότι θα ξεκινήσουν φέτος πάνω από τα περσινά επίπεδα. Κατά τα άλλα, καλλιεργητικά δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Η καλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά».

Θεσσαλονίκη

Όπως μας ανέφερε ο κ. Γιώργος Πατρινός, από τη Θεσσαλονίκη που κάνει μεσιτείες στο χώρο των ζωοτροφών «οι τιμές για το καλαμπόκι με παράδοση σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλά πράγματα. Αλλάζουν μέρα με την μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα. Τώρα για παράδειγμα, εμείς πουλάμε εισαγόμενο καλαμπόκι προς 16,5 έως 18 λεπτά το κιλό στη βόρεια Ελλάδα. Όσο κατεβαίνουμε προς τα νότια οι τιμές ανεβαίνουν, λόγω των υψηλότερων μεταφορικών που απαιτούνται».

Σέρρες

«Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού στην περιοχή μας, που έχει να ανταγωνιστεί το φθηνό και αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενο προϊόν από χώρες της Βαλκανικής. Οι τιμές τώρα δεν ξεπερνούν τα 16 λεπτά και δεν βλέπω προοπτική. Πιστεύω και αυτό θα φανεί μετά την επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ότι τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι μειωμένα σε ποσοστό 50-60%», μας τόνισε τέλος ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από την περιοχή των Σερρών.

Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr