Περισσότερες δόσεις ζητούν οι αγρότες για τα χρέη τους στη ΔΕΗ, για εχθρική συμπεριφορά της διοίκησης απέναντί τους κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο

Περισσότερες δόσεις ζητούν οι αγρότες για τα χρέη τους στη ΔΕΗ, για εχθρική συμπεριφορά της διοίκησης απέναντί τους κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο

Κινδυνεύουν να στερέψουν τα χωράφια μέσα στο καλοκαίρι για χιλιάδες αγρότες λόγω των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ. Αγρότες με δικές τους γεωτρήσεις προσπαθούν να έρθουν σε ρύθμιση των οφειλών τους αλλά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο, οι δόσεις που τους δίνουν είναι λίγες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους. Μιλάμε για χρέη που σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ θεωρεί τους αγρότες σαν «στρατηγικούς κακοπληρωτές, που δεν καλύπτουν τις οφειλές τους ενώ έχουν την δυνατότητα να το κάνουν». Παράλληλα επισημαίνει η διοίκηση της ΔΕΗ  ότι το αγροτικό τιμολόγιο είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με το οικιακό, το επαγγελματικό, κ.λ.π. Καθημερινά οι αγρότες δίνουν πραγματική μάχη στα κατά τόπους υποκαταστήματα στην προσπάθεια τους να κάνουν μια ρύθμιση. Κεντρικό σύνθημα της ΔΕΗ είναι ότι «η ρύθμιση θα γίνεται με βάση την συμπεριφορά του καταναλωτή».

Η ΔΕΗ ζητά από τους αγρότες προκαταβολή 30% του χρέους. Αν όμως έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης η προκαταβολή ανέρχεται σε 40%. Οι δόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 8 έως 9. Επανασύνδεση δεν γίνεται αν χρωστά ο αγρότης και άλλο λογαριασμό και δεν τον έχει ρυθμίσει. Επίσης αν στο παρελθόν είχε ενταχθεί σε ρύθμιση και καθυστέρησε λίγες μέρες την πληρωμή αμέσως «βγαίνει εκτός» και είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον να ξαναμπεί σε άλλη ρύθμιση. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες που έχουν πάρει κληρονομικά πομώνες και θα πρέπει να καταθέσουν σειρά εγγράφων για να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό ρεύμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι οι αγρότες δέχονται, εκτός των άλλων και ενοχλητικά τηλεφωνήματα από «εισπρακτικές ή όπως παρουσιάζονται δικηγορικές» εταιρείες για λογαριασμό της ΔΕΗ, προκειμένου να καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

Η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ (στην οποία δεν δίνει καμιά πληροφορία για τις δόσεις και το ύψος της προκαταβολής) αναφέρει τα εξής:
Η ΔΕΗ από 1/5/2018, παρέχει στους πελάτες εξατομικευμένες προτάσεις ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με:

Την καταναλωτική συμπεριφορά του εκάστοτε πελάτη
Το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού και
Το πλήθος των ανεξόφλητων λογαριασμών
Να επισημάνουμε ότι η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου στη Βουλή, για ρύθμιση των 36 δόσεων αφορούσε τα χρέη των ΟΕΒ και ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και όχι των μεμονωμένων αγροτών.

Ο πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, κ. Δημήτρης Καραμπάσης με επιστολή του τότε είχε καταγγείλει ότι «αυτή η τροπολογία ήταν «δύο μέτρα δύο σταθμά». Εκτός από τους ΤΟΕΒ, υπάρχουν και τα φυσικά πρόσωπα (συνεταιριστικές γεωτρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκηπιακές μονάδες, καλλιεργητές κηπευτικών, εσπεριδοειδών κτλ) που δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά εξυπηρετούνται με το αγροτικό τιμολόγιο. Αυτοί δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση, ως ισχυρίζονται οι κατά τόπους Διευθύνσεις της ΔΕΗ».

agrotypos.gr