Μέσω de minimis οι περσινές αποζημιώσεις για την καρπόπτωση ροδάκινων και νεκταρινιών, πόσα χρήματα θα δοθούν στους παραγωγούς

Μέσω de minimis οι περσινές αποζημιώσεις για την καρπόπτωση ροδάκινων και νεκταρινιών, πόσα χρήματα θα δοθούν στους παραγωγούς

Μέσω de minimis και όχι από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ θα δοθούν τελικά οι περσινές αποζημιώσεις για την καρπόπτωση ροδάκινου και νεκταρινιού εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2017. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε οριστικά σήμερα Τρίτη 17 Ιουλίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κινώντας τη διαδικασία πληρωμής σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα υπουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες από το βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Σηφάκη. Για το ζήτημα που έχει κρατήσει σε αγωνία χιλιάδες παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Πάντως, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Σηφάκης, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιουλίου.

Για να λυθεί το θέμα προηγήθηκαν συσκέψεις με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών). Συνολικά το ποσό που θα μοιραστούν όσοι παραγωγοί κρίθηκαν δικαιούχοι, λένε οι πληροφορίες, ανέρχεται περίπου στα 9 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα μήνα περίπου και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 15 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νίκος Αντώνογλου, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, στο 3ο Φεστιβάλ Ροδάκινου, που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια τόνισε ότι, αν όλα πάνε καλά, μέχρι τις 20 του ερχόμενου Ιουλίου προβλέπεται να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους χιλιάδες παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών των οποίων η σοδειά υπέστη πλήγμα από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017.

Όπως ανέφεραν εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των παραγωγών, από τη στιγμή που οι ζημιές δεν προβλέπονταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τα de minimis ήταν και ο μοναδικός τρόπος, ώστε να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.

Επιβεβαιώνει και η Τζάκρη

Αναφορά στις εξελίξεις έκανε αργότερα την Τρίτη, με σχετική της ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook, κ. Θεοδώρα Τζάκρη τονίζοντας τα ακόλουθα:

Από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017 στα ροδάκινα & νεκταρίνια (επιτραπέζια και πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου) θα πληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα θα καταβληθούν περί τα 8,5 εκ. ευρώ με τη διαδικασία de minimis.

.agrotypos.gr