Καλαμπόκι: Ο καιρός βοήθησε και αναμένεται ρεκόρ παραγωγής σε Βουλγαρία και Ρουμανία, κεντρική και βόρεια Ευρώπη χτυπήθηκαν από ξηρασία

Καλαμπόκι: Ο καιρός βοήθησε και αναμένεται ρεκόρ παραγωγής σε Βουλγαρία και Ρουμανία, κεντρική και βόρεια Ευρώπη χτυπήθηκαν από ξηρασία

  • |

Μια καλή σοδειά καλαμποκιού προβλέπεται να έχουμε σε Ρουμανία και Βουλγαρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο, ευνόησαν την καλλιέργεια στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αντιθέτως η ξηρασία «χτύπησε» την καλλιέργεια στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν σε 7,57 τόνους/εκτάριο και ήταν πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (7,30). Στην ανάλυση των στοιχείων που παρουσίασε η ΕΕ φαίνεται ότι οι περιοχές σε Γαλλία, Ισπανία και βόρεια Ιταλία «χτυπήθηκαν» από τον καύσωνα, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η δυτική Πολωνία είχαν πρόβλημα με την ξηρασία, ενώ αντιθέτως Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, νότια Ιταλία και η χώρα μας είχαν πλεόνασμα βροχοπτώσεων.

Ειδικότερα, στη Ρουμανία οι καιρικές συνθήκες τον Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχαν θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 1 έως 2 βαθμούς παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου βοήθησαν τις καλλιέργειες και δεν υπήρξε πρόβλημα από την ξηρασία του Αυγούστου. Η ΕΕ προβλέπει υψηλές αποδόσεις και καλή παραγωγή καλαμποκιού. Καλή αναμένεται να είναι και η παραγωγή ηλιάνθου και πατάτας.

Στη Βουλγαρία οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου και Ιουλίου ήταν οι μεγαλύτερες που έχει καταγράψει στα αρχεία της ΕΕ. Μόνο στις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας καταγράφηκαν μειωμένες βροχοπτώσεις. Το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου είχαμε μειωμένες βροχές αλλά οι καλλιέργειες είχαν επάρκεια αποθεμάτων νερού και αναμένεται να έχουμε πρώιμη συγκομιδή. Η μελέτη της ΕΕ αναφέρει ότι αναμένεται ρεκόρ παραγωγής καλαμποκιού στην χώρα. Καλή παραγωγή αναμένεται να έχει και ο ηλίανθος, ενώ οι αποδόσεις στην καλλιέργεια πατάτας αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.

agrotypos.gr