Kλειστό το ΟΣΔΕ εν μέσω κόντρας ιδιωτικών συμφερόντων με συνεταιριστές, στη μέση το ΥπΑΑΤ με θεατή τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αγρότες

Kλειστό το ΟΣΔΕ εν μέσω κόντρας ιδιωτικών συμφερόντων με συνεταιριστές, στη μέση το ΥπΑΑΤ με θεατή τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αγρότες

  • |

Κλειστό παραμένει το σύστημα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ως αποτέλεσμα της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του φορέα συντονισμού, με τις πύλες, που εκπροσωπεί η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην κόντρα παρενέβη και ο έτερος Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΣΑΣΟΕΕ) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με δημόσια δήλωση Αραχωβίτη. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εξάλλου τηρούν σιγή ιχθύος, ενώ οι 400 περίπου πύλες ενεργοποίησης δικαιωμάτων περιμένουν ειδοποίηση για να αρχίσουν το έργο των δηλώσεων. Ορισμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι πύλες ν’ ανοίξουν εντός της εβδομάδος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Αραχωβίτης, στον πρόεδρο του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέξανδρο Κοντό, το περασμένο Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το ΟΣΔΕ είχε ανοίξει την 1η Μαρτίου 2018, με την σχετική προθεσμία, να λήγει στις 15 Μαΐου, όπως άλλωστε θα ισχύσει και για φέτος, αν και για πολλούς ήδη θεωρείται βέβαιο, πως θα δοθεί παράταση.

«Είναι αδιανόητο τα επιχειρηματικά συμφέροντα μίας μικρής συντεχνίας να απειλούν την έγκυρη καταβολή των ενισχύσεων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός σε επιστολή του, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.: Ύψιστη προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ η πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτών

Απαντητική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, σχετικά με το μείζον θέμα των επιδοτήσεων των αγροτών έστειλε την Κυριακή 7 Απριλίου ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Στην επιστολή αυτή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρεται:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην επιστολή που σας έστειλα εκφράζοντας την αγωνία του ΣΑΣΟΕΕ για τις επιδοτήσεις των αγροτών τη φετινή χρονιά.
Χαίρομαι γιατί η σύντομη απάντησή σας, επιτρέπει αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έναρξη της συλλογής των δηλώσεων, καθώς μας διαβεβαιώνετε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος υπογραφής σύμβασης τεχνικού συμβούλου.

Επιτρέψτε μου όμως κ. Υπουργέ να παρατηρήσω ότι, η αιτιολόγηση της καθυστέρησης από την πλευρά σας σε τίποτα δεν αποσείει την ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου για την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ.

Η αναγκαιότητα διενέργειας διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου ήταν γνωστή, καθώς η σύμβαση έληγε στο τέλος του 2018, όμως υπήρξε κωλυσιεργία μηνών, παρά τις παραινέσεις όσων έχουν γνώση και εμπειρία στο θέμα αυτό.

Πέρα όμως από τα όποια τεχνικά προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης τεχνικού συμβούλου, οφείλω να σας επισημάνω ότι αγνοείτε συστηματικά το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμοφωθεί για το έργο, από τη συντεχνία του «δεν πληρώνω».

Η συντεχνία αυτή, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, παραβιάζει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο κάθε νομιμότητα και προαναγγέλει το μπλοκάρισμα του έργου και την διάλυση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Την ερχόμενη Δευτέρα θα απομένουν 26 εργάσιμες ημέρες έως τη 15η Μαΐου που λήγει η περίοδος συλλογής.

Οι συνεταιρισμοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και τον κίνδυνο απώλειας των επιδοτήσεων για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας μας.
Ούτε η θεσμική μου θέση ως προέδρου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας ,ούτε η διαδρομή μου στο χώρο, μου επιτρέπουν να σιωπώ.

Με κάθε καλή διάθεση και την εμπειρία μου στο χώρο, σας προτρέπω να παρέμβετε άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε ότι, η πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο 6 Απριλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε τα εξής:

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) των αγροτών. Όπως κάνει γνωστό ο κ. Αραχωβίτης, μετά από την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων. Απαντώντας στις 5 Απριλίου σε έγγραφη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, αναφέρει στην επιστολή του τα εξής: «Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η έναρξη του συστήματος υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης οφείλεται στο ότι η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου είχε λήξει και έπρεπε να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός ανάδειξης τεχνικού συμβούλου. Μόλις σήμερα λάβαμε την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης για την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη του σημαντικού αυτού έργου. Έπειτα από αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος».

Σκληρές απαντήσεις από Σατολιά και Κουτσουπιά

«Είναι γνωστά τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Αν έπρεπε να τα ιεραρχήσουμε, με δεδομένο ότι αναμασάμε χρόνια ολόκληρα την ίδια αυτή μίζερη και θλιβερή συζήτηση, θα λέγαμε, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι ότι οι αγρότες επιμένουν να αναθέτουν την επίλυσή τους σε μη αγρότες.

Συνήθως σε «μεταλλαγμένους» που έχουν ή εφευρίσκουν ερείσματα στο χώρο, ώστε με τις γνωστές μεθόδους παραπλάνησης να μπορούν σχετικά εύκολα να εξαπατήσουν τα αιώνια θύματα.
Ως αγρότης μιλάω. Ως κτηνοτρόφος, που δεν ανέχομαι άλλο να βλέπω Υπουργούς που έλαμψαν δια τις απραξίας τους να έρχονται τώρα, από άλλο μετερίζι, να θέλουν εκφράσουν ?άραγε τι και για λογαριασμό ποιου;

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ορισμένα πράγματα: Όταν μερικά χρόνια πριν ξεκινήσαμε αγρότες – συνεταιριστές από όλη τη χώρα τη δύσκολη αλλά και όμορφη περιπέτεια της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, το κάλεσμα απευθύνθηκε σε όλους. Με μια μόνο προϋπόθεση: Να διατηρήσουμε τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα. Να υπερασπιστούμε την ιστορία μας (και ναι, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να συνεργασθούμε για να τα διορθώσουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δεσμευτούμε ότι δεν θα τα επαναλάβουμε) και τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους της παραγωγής. Να μείνουμε αγρότες.

Κάποιοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν. Ήθελαν τις εταιρίες ιδιωτικών, ξένων προς το χώρο, συμφερόντων, όχι μόνο να διεισδύσουν, αλλά να κυριαρχήσουν. Υπέστειλαν τη σημαία της συνεταιριστικής αξιοπρέπειας και έγιναν υπάλληλοι αφεντικών, που και αυτούς εξαπατούν με δήθεν οφίτσια και μεταξωτά ημίψηλα καπέλα.

Αν ο στόχος τους ήταν απλώς να βρουν ένα ρόλο για να παραγοντίζουν, το πέτυχαν! Τι εκπροσωπεί, όμως, ο κ. Αλέξανδρος Κοντός του ΣΑΣΟΕΕ, που έχει πλήρως ταυτιστεί με τα συμφέροντα εκείνα που φύκια πουλάνε για μεταξωτές κορδέλες, εκβιάζουν και λυμαίνονται το χώρο;

Εμείς στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα για να σταματήσει επιτέλους ο αγρότης να πληρώνει «κερατιάτικα», σε έναν μεσάζοντα του ΟΣΔΕ που δεν τον χρειάζεται. Ο κ. Κοντός, ένα πλέον με τον εκβιαστή του ΟΣΔΕ, αντί να ψάχνει για προφάσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία του (υπαρξιακό είναι το θέμα!), ας βγει, λοιπόν, να πει καθαρά στους αγρότες τι θέλει.

Και να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι καλώς ο δήθεν συντονιστής έχει οικειοποιηθεί την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκβιάζει, καλώς τα ΚΥΔ οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν για ψεύτικες, εικονικές υπηρεσίες, ώστε να πλουτίζουν τα αφεντικά και με τα εκατομμύρια που υφαρπάζουν απ’ τους αγρότες να αγοράζουν την εκπροσώπηση (εκπροσώπηση ποιόν, αλήθεια;) σε ευρωπαϊκές οργανώσεις και να αγοράζουν, αν όχι συνειδήσεις, ευφυή πεδία πολιτικής εγκλωβισμού ακριβείας των αγροτών.

Δεν περιμέναμε, βεβαίως, κάτι διαφορετικό από τον κ. Κοντό. Και ως υπουργός, με την ίδια αριστοκρατική αντίληψη πολιτεύτηκε. Θα περίμενε, όμως, κανείς, ο αφ’ υψηλού κ. Κοντός να έχει τουλάχιστον την ευθιξία αποφυγής επιλογών και καταστάσεων που προσωπικά τον εκθέτουν.
Θα πρέπει να γνωρίζει ο αφ’ υψηλού κ. Κοντός ότι το ποσό που ο ίδιος ζητά από τα 14 συνεργαζόμενα με τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων να πληρώσου ετσιθελικά στον δήθεν συντονιστή, φτάνει τις 850.000 ευρώ ετησίως. Για το σύνολο των σχεδόν 200 χιλιάδων Αιτήσεων που υποβάλλονται μέσω των συνεργαζόμενων ΚΥΔ με τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και φτάνει στο 1.700.000,00 ευρώ. Για το δε σύνολο των Αιτήσεων, το ποσό που ο κ. Κοντός θέλει να πληρώνουμε τα ΚΥΔ και οι παραγωγοί στον εκβιαστή-δήθεν συντονιστή, προσεγγίζει τα 5.300.000,00 ευρώ.

Χρήματα, δηλαδή, που αναλογούν σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, κάθε χρόνο. Χρήματα που ο κ. Κοντός και οι συν αυτώ, δεν επιθυμούν να διατεθούν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, στην ουσιαστική και έμπρακτη αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, στην πραγματική υποστήριξη των αγροτών μας, αλλά?να τα χαρίσουμε στους εκβιαστές, για να μας κουνάνε το δάχτυλο.

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αγρότες. Και οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες συνολικά.

Τον πληροφορούμε, πάντως, πως αν ψάχνει υπαιτίους για τα προβλήματα στο ΟΣΔΕ, θα πρέπει να κοιτάξει γύρω του. Και αν αναζητά υπαιτίους για τα ευρύτερα προβλήματα στον αγροτικό κλάδο, ας ρίξει μια ματιά και στον καθρέφτη. Εμείς την αυτοκριτική μα την κάνουμε διαρκώς, όχι με ανέξοδες θεωρίες, αλλά εργαζόμενοι για να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος.
Σίγουρα όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Άλλα, όσες αναλογούν στον καθένα. Δεν κάναμε όλοι ογδόντα χρόνια βουλευτές ούτε γίναμε υπουργοί. Δεν κυβερνήσαμε εμείς τον τόπο. Τον εαυτό μας μόνο κυβερνάμε. Ελεύθερα, με αρχές και αξίες. Όχι με αφεντικά…, ανέφερε σε άρθρο του ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Το ψέμα έχει κοντά πόδια», λένε στο χωριό μου, παροιμία που ο κ. Κοντός μάλλον δεν έχει ακούσει ποτέ του. Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση έναρξης του ΟΣΔΕ, το μεγάλο ψέμα αποκαλύφθηκε πλήρως, όπως και ο πραγματικός ρόλος του κ. Κοντού, που χωρίς καμία ντροπή έφτασε στο σημείο, να κάνει λόγο για ομηρία του ΟΣΔΕ και των εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών της χώρας, όταν αυτός και η γνωστή μηχανοπαρέα του είναι αυτή που ωμά και απροκάλυπτα εκβιάζει το Υπουργείο, τον Οργανισμό Πληρωμών, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και τους αγρότες, αποσπώντας εκατομμύρια ευρώ, για υπηρεσίες που δεν χρειαζόμαστε, δεν ζητάμε και κυρίως αυτή δεν παρέχει.

Δεν θα απαντήσω στην ψεύτικη κατηγορία του κ. Κοντού. Του απάντησε το Υπουργείο, το οποίο και πλήρως επιβεβαίωσε, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην εκκρεμότητα σχετικά με την έγκριση της σύμβασης του αναδόχου,που έχει αναλάβει τη συντήρηση του ολοκληρωμένου συστήματος του Οργανισμού, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ρωτάω ευθέως, όμως, τον κ. Κοντό και περιμένω να απαντήσει, όχι σε εμένα προσωπικά, αλλά στους αγρότες, που -αν είναι δυνατόν- θέλει τάχα να εκπροσωπήσει μέσω του ΣΑΣΟΕΕ: Γιατί τέτοια ανησυχία;

Γιατί οι αγρότες θα πρέπει να δίνουν κάθε χρόνο περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που δεν τους περισσεύουν στην ιδιωτική εταιρεία, τα συμφέροντα της οποίας τόσο απροκάλυπτα ο ίδιος υποστηρίζει;

Μήπως για να μη χάσει την επιχορήγηση ο ΣΑΣΟΕΕ και τη δυνατότητα να εξασφαλίζει την παρουσία του στις Βρυξέλλες;

Μήπως για να μη χάσει η μηχανοπαρέα τα κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, που κερδίζει άκοπα σε βάρος των παραγωγών και από τα οποία είναι προφανές, ότι ωφελούνται και τρίτοι παρατρεχάμενοι;
Είναι προφανές. λοιπόν, ότι διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα, γι’ αυτό το λόγο και η ανησυχία.

Με ποια ιδιότητα συνεπώς και με ποιο θράσος βγαίνει ο κύριος αυτός και υποστηρίζει ότι τα ΚΥΔ που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς της μηχανοπαρέας, δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους;

Μήπως αποφάσισε να θέσει όρους και κριτήρια, υποκαθιστώντας τα όργανα που έχει θεσπίσει η πολιτεία;

Η «μια χούφτα ΚΥΔ», στα οποία αναφέρεται, απασχολούν πολλές εκατοντάδες εργαζομένους. Είναι τα ΚΥΔ υγιών Συνεταιρισμών, που πραγματοποιούν τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Κοντός, θα μας πει επιτέλους, τί παράγει ο ίδιος;

Είναι βέβαιο,ότι δεν θα απαντήσει και τούτο γιατί δεν έχει τίποτα να προσφέρει.Σύμμαχος της μηχανοπαρέας και ενός συστήματος έγινε, που του έδωσε ρόλο. Απεμπόλησε τις συνεταιριστικές αρχές, για να γίνει υποστηρικτής συμφερόντων,αντίθετων με τα συμφέροντα των παραγωγών.

Απευθύνομαι, λοιπόν, στους αγρότες. Στους ανθρώπους της παραγωγής, σε αυτούς που μοχθούν και που δεν ανέχονται πλέον να κλέβουν άλλοι τον μόχθο τους. Και τους καλώ, να δουν ποιός πραγματικά είναι στο πλευρό τους, ποιός τους υπερασπίζεται, ποιός αγωνίζεται για να σταματήσει η λεηλασία στο ΟΣΔΕ και ποιοί τους κοροϊδεύουν με παχιά λόγια και ευφυή κόλπα.

Απευθύνομαι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, την οποία και για πολλοστή φορά καλώ, να λάβει γενναίες αποφάσεις και να απαλλάξει οριστικά τον τόπο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους παραγωγούς από τους μεσάζοντες, που καμία θέση δεν έχουν ανάμεσα στους αγρότες. Και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να διασφαλίσουν τα υπέρογκα κέρδη τους, πουλώντας μας εκβιαστικά υπηρεσίες, που δεν μπορούν πραγματικά να μας προσφέρουν, αλλά και που δεν τις έχουμε ανάγκη.

Απευθύνομαι και στους συναδέλφους συνεταιριστές που έπεσαν στην παγίδα του ΣΑΣΟΕΕ. Και ευθέως τους ρωτώ: Συμφωνούν με τον Πρόεδρό τους; Τους εκφράζει ο κ. Κοντός; Γι΄ αυτό συστρατεύτηκαν στον ΣΑΣΟΕΕ; Για τα συμφέροντα του μηχανογράφου και τα παιχνίδια του κ. Κοντού; Είναι αρμοδιότητα του ΣΑΣΟΕΕ , να αναμειγνύεται και να παίρνει θέση στη δικαστική αντιπαράθεση που έχουμε με τον δήθεν φορέα συντονισμού; Και, εν τέλει, ποιός είναι η συντεχνία εδώ, ποιός εξυπηρετεί ξένα, επιχειρηματικά συμφέροντα και ποιός παραβιάζει κάθε νομιμότητα;

Εδώ βρίσκει εφαρμογή η γνωστή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης».

Προσωπικά, είμαι βέβαιος, ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί το σκηνοθετημένο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους . Είμαι βέβαιος ,ότι δεν συμφωνούν με όλα αυτά, ότι δεν τους εκφράζει ο ΣΑΣΟΕΕ και δεν συντάχθηκαν μαζί του για να γίνουν συμμέτοχοι σε καταστάσεις, αντίθετες με τα συμφέροντά τους.

Τους λέω λοιπόν, ότι είμαστε εδώ. Να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να πορευτούμε μαζί με αξιοπρέπεια και να αγωνιστούμε για τους αγρότες και όχι για τον μηχανογράφο.

Σε ένα μόνο λοιπόν θα συμφωνήσω με τον κ. Κοντό. Στο ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και προς όλες τις κατευθύνσεις: «Ως εδώ και μη παρέκει».

agrotypos.gr