Κορυφώνεται η μάχη για την πίτα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, βγήκαν στον αέρα οι πρώτοι τιμοκατάλογοι

Κορυφώνεται η μάχη για την πίτα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, βγήκαν στον αέρα οι πρώτοι τιμοκατάλογοι

  • |

Πιο έντονος από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος ο ανταγωνισμός των πιστοποιημένων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών πυλών ΟΣΔΕ ανά τη χώρα, λόγω του ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η διαδικασία συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ συνεχίζεται, με τις σχετικές προθεσμίες να στενεύουν (15 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία), ενώ ο παραγωγός μπορεί (θεωρητικά τουλάχιστον) να υποβάλλει και online τη δήλωση ΟΣΔΕ, απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δωρεάν. Οι πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ είναι πια 477. Για τις περισσότερες εξ αυτών ο κατάλογος με τις χρεώσεις είναι σχετικά… φιξαρισμένος και καθορίζεται είτε από τον αριθμό των δηλούμενων στρεμμάτων, είτε από τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούται ο παραγωγός, είτε πάλι από το αν αντιπροσωπεύουν ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο.

Έτσι, αυτή την ώρα υπάρχουν πύλες που ανακοίνωσαν τιμές, οι οποίες ξεκινούν από τα 30-40 ευρώ και φτάνουν τα 170-180 ευρώ. Από αυτά τα ποσά και ανά δήλωση περίπου 10 ευρώ καταλήγουν στο φορέα συντονισμού.

Όλες οι πύλες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν τον τιμοκατάλογο χρεώσεων στον οργανισμό των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως συνέβη και προηγούμενα έτη, οι παραγωγοί ίσως διαπιστώσουν κάποιες έξτρα χρεώσεις, μικρές όμως.

Την ίδια ώρα αρκετοί φορείς έχουν επιστρατεύσει και… προσφορές, για να προσελκύσουν τους περίπου 600.000 αγρότες (π.χ. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου), που δίδει μπόνους έκπτωση αλλά και μπόνους στις τιμές προϊόντων, εκπτώσεις σε λιπάσματα κ.λπ. Υπάρχουν δε πύλες που κάνουν… δώρο την μεταβίβαση δικαιωμάτων, σε περίπτωση που τις επιλέξει ο παραγωγός, για τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός συστήματος ΟΣΔΕ είναι εννέα ΚΥΔ σε όλη τη χώρα, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα αποτελέσματα της τηλεπισκόπησης, για την οποία οι ενστάσεις υποβάλλονται έως τις 3 Μαΐου 2019. Ο τζίρος τέλος του ΟΣΔΕ στη χώρα μας εκτιμάται σε πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

.agrotypos.gr