Αντιδημοκρατικό έκτρωμα του τσεκουράτου Βορίδη για την αυτοδιοίκηση, του Χριστόδουλου Ευθυμίου

Αντιδημοκρατικό έκτρωμα του τσεκουράτου Βορίδη για την αυτοδιοίκηση, του Χριστόδουλου Ευθυμίου

  • |

Πριν λίγες μέρες για το νομοσχέδιο έκτρωμα του Βορίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έγραψα κλείνοντας το κείμενο μια φράση που είχε πει ο Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά. Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας».
Πριν ακόμα σβήσει το μελάνι ο τσεκουράτος Βορίδης χτύπησε:

Θα εκλέγονται χωρίς ψήφο δημοτικοί σύμβουλοι . όποτε δεν χρειάζεται να χάσεις το καιρό σου …

αν έχεις εκλεγεί δηλαδή για 8ετία δήμαρχος θα μπορείς να είσαι εσαεί δημοτικός σύμβουλος κάτι σαν τη μοναρχία ένα πράμα…

Αν σε απολύουν ή σου κόβουν το μισθό για να κάνεις απεργία βέβαια χρειάζεται γενική συνέλευση και να ψηφίσει το 50% + 1. Ωραία αριθμητική…

Το κείμενο είχε ως εξής:

Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής. Αυτό λέει ο ιδεολογικός μέντορας του Βορίδη Alain de Benoist της νέας δεξιάς στη Γαλλία.

Ακόμα και αυτός διαφωνεί δηλαδή με τον περιορισμό συμμετοχής στη Δημοκρατία.

Ο Βορίδης βέβαια έχει άλλα σχέδια.

Με τον νέο Εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ:

Εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43%
Μικρότερος αριθμός συμβούλων και πάνω από 3% εκλογή.
3/5 του Δημοτικού συμβουλίου στην πρώτη παράταξη κλπ
Όλα αυτά που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών υπό την καθοδήγηση του Βορίδη δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια συρρίκνωσης των δημοκρατικών διαδικασιών .

Μια συστηματική προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια στο να περιοριστούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ένα συγκεντρωτικό αυταρχικό ολιγαρχικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Κανένας δεν σηκώνει ανάστημα σ αυτό τον κατήφορο και ειδικά οι των Αυτοδιοικητικών. Και φυσικά τα νομοσχέδια έρχονται χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση συνολικά αιρετούς και εργαζομένους.

Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνδυάστηκε με τομές και βυθίστηκε σε μικροπολιτική.

Τα κέντρα εξουσίας επιδιώκουν να υπάρχει περισσότερη εξουσία σε λιγότερους ανθρώπους ώστε να μπορούν να είναι διαχειρίσιμοι και ελεγχόμενοι.

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια με διαλυμένα χωριά και εγκαταλελειμμένα στο έλεος για χάρη των κωμοπόλεων. Κωμοπόλεων που είναι διοικητικά κέντρα και υπάρχουν ψηφαλάκια. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.

Ανύπαρκτα έργα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και ξεχασμένα χωριά.

Έτσι λοιπόν κλείνουν και τα υποκαταστήματα τραπεζών και Κέντρα Υγείας και Αστυνομικά, Πυροσβεστικά τμήματα, τα σχολεία και γενικά υπάρχει μια γενικευμένη προώθηση στην αστυφιλία .

Εκείνοι βέβαια που δεν χάνουν ευκαιρία από αυτή την κατάσταση είναι οι Μεγαλοεργολάβοι που αρπάζουν την ευκαιρία για οποιαδήποτε καλές μπίζνες: Ανεμογεννήτριες, τεράστιες κτηνοτροφικές βιομηχανικές μονάδες χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, αποψίλωση δασών, καταστροφή ποταμών κλπ.

Οι λιγοστοί κάτοικοι παραμένουν όσο μπορούν σε μια κατάσταση ομηρίας και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Από τις κοινότητες και τα τοπικά συμβούλια που μπορούσαν να εκφραστούν τώρα κανένας δεν ακούει τις εκκλήσεις τους. Ποιος θα γνοιαστεί άραγε για έναν παππού που παραμένει στο χωριό του και δεν έχει κοντά ένα κέντρο υγείας μια τράπεζα να βγάλει λεφτά, Ποιος θα νοιαστεί για ένα παιδί που πρέπει να κάνει χιλιόμετρα για να πάει σχολείο . Ακόμα και ο ταχυδρόμος έρχεται στη χάση και στη φέξη.

Μα υπάρχει το ίντερνετ η τεχνολογία … γελάνε ακόμα και τα κομμένα πουρνάρια στο χωριό μου .

Θυμάμαι την ηρωική αντίσταση που έδωσαν κάποτε για τον νόμο Καποδίστρια μετά ήρθε ο Καλλικράτης (νόμος Ραγκούση) για να μη ξεχνάμε και τώρα ο Βορίδης θα δώσει την χαριστική βολή. Το όραμα για μια πραγματική αποκέντρωση για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη το όραμα για μια πραγματική δημοκρατική αυτοδιοίκηση αυτό το όραμα που το 1982 ξεκίνησε από τα κάτω , με συνοικιακά συμβούλια, επιτροπές γειτονιάς με πάνω από 1500 κοινότητες και δήμους πέταξε .

Χάθηκε η δημοκρατία και ο λαϊκός έλεγχός Χάθηκε ο διάλογος η πολιτική και η διαδικασία λήψης αποφάσεων πλέον θα είναι όσο περισσότερο μπορούν στην κατεύθυνση ενός συστήματος ολιγαρχικού, μοναρχικού ηγεμονικού.

Και όπως είπε και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά.

Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας».

Οπότε θα καταργήσουν και τις εκλογές …Τι όχι;

kommon.gr