Ομοφώνως αντίθετη η ΚΕΔΕ στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων

Ομοφώνως αντίθετη η ΚΕΔΕ στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων

ΕΝΤΟΝΕΣ ΗΤΑΝ οι αντιδράσεις εναντίον της απόφασης για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) που έλαβε χώρα σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δ.σ. της Ένωσης αποφάσισε ομοφώνως να υποβληθεί αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου «να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης».

Επίσης, το δ.σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομοφώνως ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημά του, «οι νομικοί συνεργάτες της Ένωσης θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Η παραπάνω απόφαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ θα κοινοποιηθεί στους δήμους και στις περιφερειακές ενώσεις των δήμων όλης της χώρας, προκειμένου να τη συνυπογράψουν τα διοικητικά τους συμβούλια.

Επιπλέον η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων για την «κατάφωρη» -όπως τονίζει- «παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθεσαν νομικοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την εν λόγω υπουργική απόφαση προκύπτουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω ζητήματα:

Αναιρείται ο πυρήνας της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος οι δήμοι στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης και διάθεσης των πόρων τους.
Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαίρεσης επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς με απόφαση κρατικών οργάνων επιτείνει την προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας τους.
Η Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει κριτήρια με βάση τα οποία θα εξαιρούνται φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς.

efsyn.gr