(και) ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ/ του Γιώργου Παληγεώργου

(και) ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ/ του Γιώργου Παληγεώργου

  • |

Ο σημερινός σεισμός έγινε τρομαχτικά αισθητός στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Εκτός απ’ την Ελασσόνα, άγριος και τρομερός ήταν ο σεισμός και στη Μεσοχώρα Τρικάλων, εκεί όπου οι κοκορόμυαλοι των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεκαετίες τώρα, βιάζουν με μανία τις επιλογές της φύσης, “τιθασεύοντας” τον Αχελώο, για να κάνουν λίμνη με φαραωνικά φράγματα και εκτροπές του ποταμού.

     Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος

Να θυμίσω σε όσους ξέχασαν, αλλά και να ενημερώσω όσους ήταν αγέννητοι το 1966, ότι με τη δημιουργία του φράγματος των Κρεμαστών μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, η ευρύτερη περιοχή συγκλονίστηκε από ολέθριους σεισμούς· υπήρξαν θάνατοι και πάρα πολλές οικογένειες πέρασαν το χειμώνα 1966-67 σε σκηνές.

Βέβαια ο βιασμός του Αχελώου (θα) έχει κι άλλες ευρύτατες οδυνηρές συνέπειες, που δεν είναι της ώρας να παρατεθούν- έχει γίνει αυτό στον παρελθόν κι από αυτό το “βήμα”.

Οι έμποροι του θρησκευτικού συναισθήματος θα πουν ότι το σεισμό τον έστειλε ο Θεός, αδιαφορώντας για τις τεράστιες ανθρώπινες ευθύνες απέναντι στο περιβάλλον.

Ας επαγρυπνούμε κι ας είμαστε κινητοποιημένοι, όσο μπορούμε!