ΧΥΤΑ Φυλής: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων και το vertigo της αριστεράς

ΧΥΤΑ Φυλής: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων και το vertigo της αριστεράς

  • |

Οι εγκάθετοι του Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ σχεδόν ανενόχλητοι μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ  στους εργολάβους των σκουπιδιών ενισχύοντας περαιτέρω το συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης στην Αττική με βάση τη Φυλή και υποθηκεύοντας την ανακύκλωση.

Τα ποσά είναι αστρονομικά: 640.000.000 € για τις 2 ΜΕΑ σε Φυλή και Σχιστό, 50.000.000 € ευρώ για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής, 105.000.00 € για την μετατροπή του ΕΜΑΚ, 223.000.000 € για τον εξοπλισμό της ανακύκλωσης και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο μοιράζονται με διάτρητους και φωτογραφικούς διαγωνισμούς που καταγγέλλονται ακόμα και από δήμαρχους του συντηρητικού χώρου και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον ΕΔΣΝΑ είναι πέρα βρέχει.

Χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν  δημόσιες αποκεντρωμένες υποδομές ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων, μοιράζονται απλόχερα στα διάφορα εργολαβικά σχήματα.

Ο Πατούλης με το νέο ΧΥΤΑ, την μετατροπή του ΕΜΑΚ και τη νέα ΜΕΑ στη Φυλή μετατρέπει τη δυτική Αθήνα – Αττική στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη.

Αξιοποιούν τον υπαρκτό κίνδυνο μιας  τρομερής κρίσης σκουπιδιών κυρίως  λόγω  της έλλειψης χώρων υγειονομικής ταφής  στην Αττική,  για να ισχυροποιήσουν το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο και να μοιράσουν αμύθητα ποσά στο λόμπι των σκουπιδιών που τρίβει τα χέρια του.

Και ενώ γίνονται όλα αυτά,  οι δυνάμεις της αριστεράς  αδυνατούν ή δεν θέλουν να αρθρώσουν μια πειστική εναλλακτική πρόταση διεξόδου ικανή να κινητοποιήσει τους πολίτες προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης των εγκάθετων του Πατούλη  και των εργολάβων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος πολιτικά από  την αποτυχία της Δούρου να αντιμετωπίσει και να δώσει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική και από την απόφαση της να κάνει νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μασάει  τα λόγια του για τον διαγωνισμό που αποφάσισε η Δούρου για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής, για τον διαγωνισμό του ΕΜΑΚ και την «αδυναμία»  της να χωροθετήσει νέους  χώρους υγειονομικής ταφής στην Αττική.

Η  πολιτική ομηρία του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο της Δούρου κρατά “κουμπωμένο” το κόμμα  στο δυτικό ημισφαίριο της Αττικής και όχι μόνο.

Το ΚΚΕ ενώ σηκώνει πολιτικά το θέμα του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, δεν έχει καμιά πειστική εναλλακτική πρόταση για το πώς μπορεί να κλείσει ο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μην πείθει ούτε για τις προθέσεις του.

Το ΚΚΕ μιλά γενικά και αόριστα για επιστημονικές μεθόδους και νέες τεχνολογίες χωρίς όμως να τις προσδιορίζει ποτέ και προτείνει διαπεριφερειακές συνεργασίες μεταξύ κάποιων  περιφερειών που φυσικά δεν κατονομάζει. Δηλαδή πετά την μπάλα στην εξέδρα.

Το ΚΚΕ δεν μιλά για το κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής  γιατί δεν θέλει να μπει στο κάδρο  το ΕΜΑΚ και  άλλες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην ΟΕΔΑ.

Δεν ζητά  το κλείσιμο του ΕΜΑΚ αλλά να πάψει το ΕΜΑΚ να λειτουργεί από τον ιδιώτη και να το λειτουργεί ο ΕΔΣΝΑ.

Η εγκατάσταση της Φυλής είναι ενιαία και το ΕΜΑΚ είναι βασικό συστατικό της μέρος όπως και ο Αποτεφρωτήρας και η μονάδα της WATT. Αυτές οι μονάδες πρέπει να κλείσουν τελεία – παύλα.

Η εγκατάσταση πρέπει να κλείσει συνολικά και να μπει η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Τη ίδια στάση κρατά το ΚΚΕ και με το ΣΜΑ Σχιστού την άλλη μεγάλη εγκατάσταση του ΕΔΣΝΑ. Την ίδια ώρα που διαφωνεί ακόμα και με τα πράσινα σημεία και τους μικρούς τοπικούς ΣΜΑ δεν συμφωνεί με την απομάκρυνση  του ΣΜΑ των 250.000 τόνων το έτος από το Σχιστό που ζητά ο δήμος Κερατσινίου.

Το ΚΚΕ είναι αλλεργικό στην ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή που βασικό ρόλο θα έχουν οι δήμοι και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση και μιλά για κεντρικό σχεδιασμό και ενιαίο κρατικό φορέα.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε μεγάλο μέρος (ευτυχώς όχι όλης) της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που μιλά γενικώς και αορίστως για μια άλλη διαχείριση προς όφελος του λαού επιχειρώντας άκομψα να αντιγράψει τις αοριστίες του ΚΚΕ.

Αυτοί φτάνουν σε σημείο να μιλούν για εξαγωγή σκουπιδιών προκειμένου να στηρίξουν τα αστήριχτα δηλαδή πως δεν χρειάζονται νέοι χώροι υγειονομικής ταφής στην Αττική.

Δεν θέλουν να καταλάβουν πως προϋπόθεση για να κλείσει η Φυλή και να μην οδηγηθούμε σε υγειονομική κρίση κολοσσιαίων διαστάσεων,  είναι να υπάρξουν νέοι χώροι ασφαλούς τελικής διάθεσης στην Αττική.

Έρχονται σε  πλήρη αντίθεση με το  διαχρονικό αίτημα των κινημάτων στη δυτική Αθήνα για χωροθέτηση νέων χώρων εκτός της δυτικής Αττικής και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Άθελα τους και χωρίς να το καταλαβαίνουν αναπαράγουν αυτό πού λέει και ο Πατούλης πως δεν χρειαζόμαστε  νέους χώρους υγειονομικής ταφής  γιατί θα κάνουμε ανακύκλωση.

Το vertigo της αριστεράς είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, του Πατούλη και του λόμπι των σκουπιδιών.

Αχτίδα φωτός στο σημερινό σκοτάδι είναι η διαδημοτική συσπείρωση κινημάτων από τη δυτική Αττική και το δυτικό Πειραιά που στηρίζονται  σε ένα ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο που ζητά το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την ακύρωση των αποφάσεων για την κατασκευή ΜΕΑ σε Φυλή και Σχιστό.

Θ.Ε.Μ(Μπιζάς)

https://anntilogos.blogspot.com/2021/03/vertigo.html?fbclid=IwAR18S9i7RxhRV2bBLdmu_jfSZ4ApLU7XkUKL7fPJjkQ5QEkXWjPcq_8eVFs

http://artinews.gr/a

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.