Στο Νευροκόπι παράγουν ρεύμα από φλούδες ξύλου

Στο Νευροκόπι παράγουν ρεύμα από φλούδες ξύλου

  • |

Mονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φλούδες ξύλου δημιουργήθηκε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, με σκοπό να αξιοποιούνται τα υπολείμματα από την επεξεργασία για την παραγωγή πέλετ σε παρακείμενη μονάδα. Με τον τρόπο αυτό, τίποτα δεν πάει χαμένο ενώ η μονάδα παραγωγής ρεύματος από το συγκεκριμένο είδος βιομάζας φιλοδοξεί να συμβάλει και στην αποπληρωμή του κόστους κατασκευής του εργοστασίου πέλετ.

“Στο εργοστάσιο παραγωγής πέλετ χρησιμοποιούνται τα ξύλα από τους κορμούς των δέντρων, τα οποία αποφλοιώνονται, θρυμματίζονται, ξεραίνονται, λιοτριβούνται, δηλαδή γίνονται σκόνη σαν πριονίδι και στη συνέχεια πρεσάρονται για να γίνει το πέλετ. Το υπόλειμμα αυτής της διαδικασίας είναι οι φλούδες, ο φλοιός του ξύλου. Μέχρι πρότινος το υλικό αυτό καιγόταν και τα καυσαέρια που παράγονταν οδηγούνταν στον ξηραντήρα, για την ξήρανση του ξύλου. Με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας ρεύματος, προστέθηκε στον κύκλο λειτουργίας των μονάδων μία επιπλέον παραγωγική δραστηριότητα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον από τις φλούδες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια ενώ τα καυσαέρια που προκύπτουν οδηγούνται και πάλι στον ξηραντήρα για την αφαίρεση της υγρασίας από το ξύλο” εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εταιρείας που κατασκεύασε τη μονάδα, Νικόλαος Φιλιππόπουλος.

Σχολιάζει, άλλωστε, ότι ακόμη και η απορριπτόμενη θερμότητα που προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εργοστασίου. Με τον τρόπο αυτό ο βαθμός απόδοσης των μονάδων που δημιουργήθηκαν είναι πολύ υψηλός και προσεγγίζει το 95%.


http://tvxs.gr