Όχι αιολικά πάρκα στα Άγραφα-Ορειβάτισσες-ες ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Όχι αιολικά πάρκα στα Άγραφα-Ορειβάτισσες-ες ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Ενάντια στην κατασκευή βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων στην κορυφογραμμή της οροσειράς των Αγράφων τάσσονται ενεργοί πολίτες, φίλοι των βουνών και ορειβάτισσες-ες / μέλη ορειβατικών συλλόγων αναφέροντας τις εξελίξεις σχετικά με την πρόσφατη έγκριση αδειών για εγκατάσταση 2 αιολικών σταθμών στην περιοχή. Συγκεκριμένα οι άδειες αφορούν 40 ανεμογεννήτριες, συνολικού ύψους 120 μέτρα κάθε μια, στην οροσειρά των Αγράφων, στις θέσεις «Μίχος-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα» και «Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι».

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «από την ενημέρωση που έχουμε και τη μελέτη των σχετικών στοιχείων, συνειδητοποιούμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για πληθώρα αιολικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή, με τελική κατάληξη την πλήρη ισοπέδωση των κορυφογραμμών των Αγράφων και του μεγαλύτερου μέρους της Πίνδου: ενός μοναδικού φυσικού τοπίου απαράμιλλης ομορφιάς με αλπικές κορυφές και πυκνά παρθένα δάση, χαράδρες και ποτάμια, αλλά και ενός τόπου με πολύ σημαντική λαϊκή παράδοση και ιστορία».

Οι πολίτες, ορειβάτισσες-ες, και φίλοι των βουνών τάσσονται ξεκάθαρα κατά της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών/ «πάρκων» και όλων των συνοδών έργων καθώς κτός από την αμετάκλητη αλλοίωση του τοπίου από τις υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες και τη βάση θεμελίωσης / τοποθέτησης (σε διαστάσεις γηπέδου) από οπλισμένο σκυρόδεμα που απαιτεί η στήριξη κάθε μιας από αυτές, παρομοίου βιομηχανικού  μεγέθους έργα θα απαιτήσουν επιπλέον διάνοιξη μεγάλων δρόμων μέσα από δάσος σε επικλινές έδαφος, με μεγάλες εκσκαφές και ανεξέλεγκτες γεωλογικές συνέπειες. Επίσης η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών απαιτούν,προσθέτουν, την τοποθέτηση πλήθους πυλώνων υψηλής τάσης (δίκτυο) για επιπλέον ηλεκτροδότηση, με προφανή κίνδυνο πυρκαγιάς και σημαντική αλλοίωση του τοπίου κατά μήκος της όδευσης τοποθέτησης του δικτύου.

« Θεωρούμε ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν εγκριθεί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της περιοχής και των βουνών που την απαρτίζουν, ενώ δεν έχει συνυπολογιστεί ο παράγοντας του υψόμετρου που θα τοποθετηθούν, ούτε τα σπάνια χαρακτηριστικά της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Επιπλέον, εκτιμούμε ως επισφαλείς τις διαδικασίες σύνταξης και έγκρισης των μελετών αυτών κατά το χρόνο που υλοποιήθηκαν, καθώς το τότε νομοθετικό πλαίσιο δεν προέβλεπε την υποχρέωση δημόσιας διαβούλευσης» επισημαίνουν ακόμη χαρακτηρίζοντας ως ανυπόσταστο το επιχείρημα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος μετά το πέρας των 20 χρόνων – που ορίζεται ως ο μέσος όρος λειτουργίας τέτοιων αιολικών σταθμών.

« Πιστεύουμε ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι μη αναστρέψιμη για ένα έργο μη αποδοτικό, όπως αποδεικνύεται από παρόμοια έργα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επαπειλούμενη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων πρόκειται να σηματοδοτήσει το τέλος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και την οριστική αλλοίωση της φυσιογνωμίας της».

«Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και δεν θα υπάρξει  κανένα όφελος, παρά μόνο ανεπανόρθωτη ζημία σε όλους τους τομείς. Συντασσόμαστε στο πλευρό του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και συμμετέχουμε και εμείς στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άμεση ακύρωση των δυο αδειών εγκατάστασης των αιολικών σταθμών «Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι» µε αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Φ17.1962/οικ.173424/10.04.2018 και «Μίχος-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα» µε αρ. πρωτ. ΑΠΕΕΚ/Φ17.2134/οικ.173423/10.04.2018 που βρίσκονται στο οροπέδιο της Νιάλας και στον ορεινό όγκο της Κοιμωμένης των Αγράφων. Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την ακύρωση και όλων όσων βρίσκονται υπό έγκριση, καθώς και του ανεξέλεγκτου αριθμού μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων» αναφέρουν ακόμη δηλώνοντας ότι θα συμμετέχουν σε όσες ενέργειες επακολουθήσουν για την προστασία των ορεινών όγκων από τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της ενεργειακής βιωσιμότητας.
Καλούν επίσης όσους πολίτες συμφωνούν με τις θέσεις μας, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, αλλά και τους κατά τόπους ορειβατικούς / φυσιολατρικούς / περιβαλλοντικούς συλλόγους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων στα Άγραφα.

Δείτε το βίντεο που έχουν φτιάξει για τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Φωτογραφία: από το fb του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

/alterthess.gr