Το Ράουνταπ χειρότερο από την καθαρή Γλυφοζάτη

Το Ράουνταπ χειρότερο από την καθαρή Γλυφοζάτη

  • |

Μια διεθνής κοινοπραξία ερευνητών με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ramazzini (Ιταλία) δημοσίευσε την Τρίτη 12 Μαρτίου στο περιοδικό Environmental Health, τα τελευταία αποτελέσματα μιας πιλοτικής μελέτης που αξιολογεί τις επιδράσεις του διάσημου ζιζανιοκτόνου Γλυφοζάτη σε ποντίκια. Οι ερευνητές επισημαίνουν τις διαταραχές στην ανάπτυξη και την ορμονική ισορροπία των εκτεθειμένων τρωκτικών από το εμβρυϊκό στάδιο έως την ενηλικίωση σε χαμηλή δόση της ουσίας.

Η έκθεση στο προϊόν, γράφουν οι ερευνητές, “συνδέεται με αυξημένη ανοσολογική απόσταση [δείκτη αρρενοποίησης] σε αρσενικά και θηλυκά”, και αύξηση της τεστοστερόνης στα θηλυκά. Μία αύξηση της συγκέντρωσης της θυρεοειδικής ορμόνης (TSH) έχει επίσης παρατηρηθεί σε αρσενικά. Αυτά τα αποτελέσματα είναι επιπλέον εκείνων που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 και προκύπτουν από το ίδιο πείραμα, υποδεικνύοντας μια τροποποίηση της εντερικής χλωρίδας σε εκτεθειμένα ζώα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το πρωτόκολλό τους προκειμένου να εξετάσουν και μερικές από τις επικρίσεις που αφορούν στις μελέτες πάνω σε ζώα: αυτές συχνά διεξάγονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έκθεσης από ό, τι τα επίπεδα που ορίζονται ως ασφαλή από τις υγειονομικές αρχές, και συχνά αφορούν μόνο το καθαρό glyphosate – και όχι τα εμπορικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους κηπουρούς και τους αγρότες, τα οποία περιλαμβάνουν άλλες λεγόμενες επικουρικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν αποτελεσματικό το δραστικό συστατικό.

Έτσι, τα εκτεθειμένα ζώα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που δέχτηκε τη δραστική ουσία μόνη της, δηλαδή σε καθαρή μορφή, και η άλλη μέσω ενός εμπορικού ζιζανιοκτόνου που περιέχει glyphosate και άλλες ουσίες, του γνωστού Ράουνταπ (“Roundup Bioflow”). Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, συνολικά, οι επιδράσεις του Roundup Bioflow είναι πιο έντονες από εκείνες που προκαλούνται από το καθαρό glyphosate!

http://artinews.gr/