Η μόδα… καταστρέφει το περιβάλλον

Η μόδα… καταστρέφει το περιβάλλον

  • |

Το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) είναι ο πρώτος φορέας που σε ένα συμπόσιο στο ΖΑΠΠΕΙΟ Μέγαρο το 2005, είχε προτείνει την ανακύκλωση των ρούχων και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Επειδή η Ελλάδα, χώρα με μεγάλες καλλιέργειες βαμβακιού (πρώτη στην Ευρώπη) καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, γι’ αυτό ελπίζουμε τα παρακάτω στοιχεία που «σοκάρουν» να γίνουν αφετηρία για μια πιο «αντικειμενική» αντίληψη των πραγμάτων και των πόρων που δεν είναι δυστυχώς ανεξάντλητοι.

Γι’ αυτό προτείνουμε όσες λιγότερες αγορές ρούχων και ιδιαίτερα συνθετικών, τόσα περισσότερα ψάρια στις θάλασσες και περισσότερες καθαρές ακτές κολυμβήσεις θα μας υποδεχθούν το καλοκαίρι.
Μια λωρίδα από δενδρύλλια που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές της Σενεγάλης έως τις ανατολικές παραλίες του Τζιμπουτί με μήκος 8.000 χλμ. αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα περιβαλλοντικά προγράμματα παγκοσμίως.

Αφού ολοκληρωθεί θα συμβάλλει δραστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στην υποσαχάρια Αφρική και θα αποτελεί το πιο μεγάλο οικοσύστημα χλωρίδας στον πλανήτη.

Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ξεκίνησε το 2008. Η ξηρή περιοχή όπου προβλέπεται να τοποθετηθεί το τείχος των δενδρυλλίων δεν ήταν πάντα έρημη, αλλά αποτελούσε πλούσια όαση πρασίνου που ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη γεωργία και τις καλλιέργειες της αφρικανικής ηπείρου.

Όμως, αιτίες όπως η αύξηση του πληθυσμού, η κακή διαχείριση του εδάφους και η κλιματική αλλαγή σταδιακά μεταμόρφωσε την περιοχή σε άγονη γη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση του εδάφους, την έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού, αλλά και τις διαμάχες λόγω της συρρίκνωσης των φυσικών πόρων.

Αν και έχει υλοποιηθεί μόνο το 15% έως σήμερα , έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες θετικές επιδράσεις: στη Νιγηρία, 5 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν αποκατασταθεί με πλούσια βλάστηση και τα πάλαι ποτέ ξηρά πηγάδια είναι γεμάτα με πόσιμο νερό, ενώ στη Σενεγάλη τα 120 εκατομμύρια στρέμματα που φυτεύτηκαν προσφέρουν γόνιμο έδαφος για τη γεωργία και τέλος, στην Αιθιοπία η δενδροφύτευση έφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παρόλο που το σχέδιο δενδροφύτευσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις και κοινωνίες, αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στην απάλειψη της καταστροφής που έχει προκαλέσει στη φύση.

enallaktikos.gr