Καμπανάκι «Κοπέρνικου»: Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος της ιστορίας

Καμπανάκι «Κοπέρνικου»: Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος της ιστορίας

  • |

Ανησυχία προκαλεί έρευνα της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή «Κοπέρνικος», σύμφωνα με την οποία ο Σεπτέμβριος που πέρασε ήταν ο θερμότερος της ιστορίας.

Ο φετινός Σεπτέμβριος ξεπέρασε κατά 0,57 βαθμούς Κελσίου, τον μέσο όρο από το 1981 έως το 2010, κυρίως στα νότια και στα νοτιοανατολικά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Οι ψυχρότερες μέρες

Σουηδία και  Νορβηγία κινήθηκαν στον αντίποδα, ενώ οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Ιράν, Μογγολία και Βόρεια Κίνα ήτνα κοντά στον μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας, οι νοτιοδυτικές περιοχές της Ασίας, οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και τμήματα της Ανταρκτικής βίωσαν ψυχρότερες ημέρες σε σχέση με τον μέσο όρο.

«Η πρόσφατη σειρά ρεκόρ θερμοκρασιών αποτελεί ανησυχητική υπενθύμιση της μακροπρόθεσμης τάσης του θερμοκηπίου που μπορεί να παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τις συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τον αντίκτυπο που θα έχει στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να σπάνε στο μέλλον», επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας «Κοπέρνικος», Ζαν-Νοέλ Τεπό, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.

topontiki.gr