Λύκαινα υπό εξαφάνιση ταξίδεψε χιλιάδες μίλια αναζητώντας ταίρι – Δεν τα κατάφερε

Λύκαινα υπό εξαφάνιση ταξίδεψε χιλιάδες μίλια αναζητώντας ταίρι – Δεν τα κατάφερε

  • |

Θηλυκός γκρι λύκος που κινδύνευε από εξαφάνιση ταξίδεψε τουλάχιστον 8.712 μίλια, διασχίζοντας τις ΗΠΑ, για να βρει ταίρι αλλά πέθανε πριν τα καταφέρει.

Η OR-54, όπως ονόμασαν επιστήμονες τη νεαρή λύκαινα, περιπλανιόταν επί δύο χρόνια (από τον Ιανουάριο του 2018) σε βουνά και βοσκοτόπια, σκοτώνοντας ενίοτε ζώα από κοπάδια για να τραφεί.

Σε όλη τη διαδρομή της οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τις κινήσεις της μέσω ειδικού κολάρου ραδιοπομπών.

Η OR – 54 πήγε δύο φορές στους γονείς της στο «πατρικό» της «σπίτι» στο Όρεγκον, ενώ διέσχισε τη Νεβάδα το περασμένο φθινόπωρο. Περπατούσε ακούραστα διανύοντας κατά μέσω όρο 13 μίλια την ημέρα για να βρει ταίρι.

«Όταν οι λύκοι γίνονται περίπου δυο ετών, φεύγουν από την αγέλη όπου γεννήθηκαν και βγαίνουν στον κόσμο ψάχνοντας ταίρι και δική τους γη», εξηγεί στον Guardian η βιολόγος Amaroq Weiss.

Αυτό ήταν κάτι σύνηθες ακόμη και μέσα στην οικογένειά της. Και ο πατέρας της έψαχνε για χρόνια ταίρι στην Καλιφόρνια πριν επιστρέψει στο Όρεγκον και κάνει μωρά.

Ωστόσο η αναζήτηση της OR-54 δεν είχε ευτυχές τέλος. Εντοπίστηκε νεκρή στην κομητεία Σάστα. Το κολάρο της έστειλε δεδομένα από το σημείο όπου βρέθηκε το κουφάρι της.

Το αρμόδιο τμήμα άγριας ζωής της Καλιφόρνια θα διεξάγει νεκροψία για την αιτία θανάτου, καθώς ήταν μόλις τριών ετών.  Η Amaroq Weiss χαρακτήρισε δύσκολη τη ζωή των λύκων που ζουν είτε μόνοι είτε σε αγέλες σημειώνοντας πως τα αίτια θανάτου της μπορεί είναι πολλά: Θα μπορούσε να είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από κάποιο ελάφι πάνω στο κυνήγι, να είχε πνιγεί τρώγοντας το συκώτι κάποιου ρακούν, όπως είχε συμβεί σε ένα λύκο στο Yellowstone, να τον χτυπήσει αυτοκίνητο ή να τον σκοτώσει κάποιος λαθροκυνηγός.

Δεν υπάρχουν αρκετοί λύκοι στην περιοχή

Οι λύκοι αναζητούν ταίρι αφήνοντας σημάδια ούρων και επιστρέφουν λίγο αργότερα για να ελέγξουν. «Το γεγονός πως η OR-54 δεν βρήκε ποτέ ταίρι μας πληροφορεί πως δεν υπάρχουν αρκετοί λύκοι σε εκείνη την περιοχή», λέει η Weiss. Σε μια περιοχή με υγιή πληθυσμό γκρίζων λύκων, θα είχε αποπειραθεί να ζευγαρώσει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και μέχρι τον Φεβρουάριο θα είχε μείνει έγκυος, γεννώντας τα μικρά της τον Απρίλιο», επισημαίνει η Weiss.

Οι γκρίζοι λύκοι ήταν σε αφθονία κάποτε στις ΗΠΑ. Σχεδόν εξολοθρεύτηκαν ολοκληρωτικά στον 19ο και 20ο αιώνα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης. Παρόλο που καταβάλλονται προσπάθειες να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός- η Καλιφόρνια έχει καταγράψει περίπου 20 λύκους από τότε που επέστρεψαν στο γειτονικό Όρεγκον το 2011.

.topontiki.gr/