Ανοίγει η πλατφόρμα δήλωσης για εργαζόμενους συνταξιούχους

Ανοίγει η πλατφόρμα δήλωσης για εργαζόμενους συνταξιούχους

  • |

Μειωμένες 10%+10% ενδέχεται να είναι οι αποδοχές Μαρτίου των μισθωτών που εργάζονται παράλληλα με τη συνταξιοδότησή τους, καθώς τίθεται σε ισχύ από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πλατφόρμα για τις δηλώσεις των συνταξιούχων που εργάζονται και η εισφορά 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ θα παρακρατηθεί αναδρομικά από 1/1/2024 που ισχύει ο νόμος. Στην πλατφόρμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι). Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Χριστίνα Κοψίνη

Υπενθυμίζεται ότι η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους καταβάλλεται πλέον ολόκληρη χωρίς το πέναλτι 30%, αλλά αυτό θα επιφέρει ενδεχομένως αύξηση και στον φόρο που θα τους επιβληθεί με την εκκαθάριση της δήλωσης. Για τους μισθωτούς ο πόρος θα παρακρατείται από τους εργοδότες μέσω των ΑΠΔ, οι οποίοι οφείλουν να τον αποδώσουν στον e-ΕΦΚΑ. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 5.114 ευρώ (426,17 Χ12).

Υποχρέωση καταβολής του πόρου 10% έχουν και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους. Σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του πόρου συνταξιούχοι με αναπηρία, ορισμένες κατηγορίες πολυτέκνων, αγρότες του ΟΓΑ, συνταξιούχοι των οποίων η καταβολή της σύνταξης ανεστάλη για οποιονδήποτε λόγο. Οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση. Οι προσαυξημένες εισφορές θα γνωστοποιούνται με τα ειδοποιητήρια κάθε μήνα. Παρακράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού θα έχουν και οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών.

Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση (εργάζονται και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες) θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση που εργάζονται με μισθό σε δύο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/423814_anoigei-i-platforma-dilosis-gia-ergazomenoys-syntaxioyhoy

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος