Πεντακόσιες χιλιάδες νέα και παλιά σπίτια αναζητούν ιδιοκτήτη ή έστω ενοικιαστή

Πεντακόσιες χιλιάδες νέα και παλιά σπίτια αναζητούν ιδιοκτήτη ή έστω ενοικιαστή

  • |

Περισσότερα από 500.000 χιλιάδες σπίτια είναι άδεια και αναζητούν αγοραστή σε μια «νεκρή» αγορά ακινήτων. Παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών, τόσο η δραματική μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, όσο και οι αποτρεπτικοί νέοι φόροι περί την ακίνητη περιουσία, έχει καταστήσει πλέον τα σπίτια αυτά άπιαστο όνειρο στο μυαλό του Έλληνα.

Όπως σημειώνει ο τ. πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, στην εφημερίδα «Ημερησία», η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται έως σήμερα έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95%! Επιπλέον, τα χρόνια της κρίσης παρατηρούνται ταυτόχρονα: 1) Αναχώρηση πολλών χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας 2) Αναχώρηση πολλών ξένων που εργάζονταν στην Ελλάδα (Αλβανοί, Ρουμάνοι, κλπ), λόγω έλλειψης πια απασχόλησης στη χώρα, 3) Επιστροφή πολλών νέων στην πατρική στέγη μη αντέχοντας οικονομικά να διατηρήσουν την κατοικία που ζούσαν 4) Επιστροφή πολλών Ελλήνων στα χωριά τους λόγω της κρίσης 5) Δημογραφικό με συνεχείς μειωτικές τάσεις του πληθυσμού της χώρας και 6) Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μένουν κενά πολλά γραφεία και καταστήματα.

Τα γεγονότα αυτά έχουν δημιουργήσει χιλιάδες κενά διαμερίσματα που αν συνδυασθούν και με τα κενά – απούλητα «καινούργια» που τελείωσαν ως το 2010 και σύμφωνα με υπολογισμούς είναι περί τα 200.000 διαμερίσματα) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 500.000 διαμερίσματα παλιά και καινούργια παραμένουν κενά.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρόνια της κρίσης έχει σημειωθεί σημαντικότατη μείωση των τιμών των κατοικιών που σε μεσοσταθμικά επίπεδα (κατά την ΤτΕ) είναι της τάξης του 42%. Τούτο σημαίνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η πτώση φτάνει και το 60% ενώ σε άλλες το 30%, όπου συνήθως τα μεγάλα ποσοστά μείωσης αναφέρονται σε ακίνητα μεγάλου εμβαδού που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, ενώ τα μικρά ποσοστά πτώσης με μικρά διαμερίσματα σε μέσες περιοχές. Η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο σημείο να πωλούνται παλαιά διαμερίσματα ακόμη και αντί 350 €/τ.μ.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η πτώση των αμοιβών των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 25%, η μεγάλη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ τα παραμένοντα μεγάλα ποσοστά ανεργίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα νοικοκυριά έχουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες (λόγω και της μεγάλης φορολογίας) και δε μπορούν να … ονειρευτούν την οικοδόμηση νέας οικοδομής, όπως γινόταν παλιά.

Το κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών κινείται στα επίπεδα των 950 €/τ.μ. και αν προστεθεί η αξία του οικοπέδου και κάποιο ελάχιστο επιχειρηματικό όφελος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως ασύμφορη η ανέγερση νέων κατασκευών.

Αν λάβει κανείς υπόψη επίσης ότι μέσω των πλειστηριασμών θα μπούν στην αγορά επιπλέον ακίνητα, δηλαδή θα αυξηθεί η προσφορά, ενώ η ζήτηση είναι … αναιμική, τούτο έρχεται να συντείνει στην αναμενόμενη περαιτέρω μείωση τιμών.

Πέραν αυτών η μεγάλη φορολογία που έχει επιβληθεί στο ακίνητο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, να έχει κανείς ακίνητα πέραν των απολύτως απαραίτητων για ιδιόχρηση. Ήδη έχουμε σε άνθηση την αποποίηση κληρονομιάς ακινήτων, διότι κατάντησε η κατοχή ακινήτου να είναι πλέον βάρος (κυκλοφορεί και το ανέκδοτο .. μη με πειράζεις γιατί θα σου γράψω ακίνητο).

economy365.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος