Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες
Κάθε μήνας που περνάει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Μόνο τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των οφειλετών της εφορίας αυξήθηκε κατά… 300.000 άτομα, σε έναν μήνα που το οικονομικό επιτελείο πανηγύριζε για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, και μάλιστα με το παραπάνω.
Οι τράπεζες αυξάνουν τον βαθμό πίεσης προς τους δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους.
Η εφορία ενεργοποιεί τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπει ο νόμος σε ολοένα και περισσότερους.
Ο αριθμός των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι αυξάνεται.
Προσλήψεις γίνονται, αλλά σε ποσοστό άνω του 60% αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης με αμοιβές της τάξεως των 300-400 ευρώ μεικτά.
Στο λιανεμπόριο ο Αύγουστος έκλεισε με μικρότερες πωλήσεις από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, γεγονός μη αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο περυσινός Αύγουστος σκιάστηκε από τη νωπή τότε επιβολή των capital controls.
Τα έσοδα από τον τουρισμό κινήθηκαν πτωτικά, παρά την αύξηση στον αριθμό των τουριστών, ενώ και οι εξαγωγές υποχωρούν.
Συμπέρασμα; Αν ήρθε η ανάπτυξη, προς το παρόν δεν έχει γίνει αντιληπτή παρά από ελάχιστους.
Το ΑΕΠ
Στις 14 Νοεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι αριθμοί, ακόμη μια φορά, αποκτούν και πολιτική σημασία, καθώς η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στο αφήγημα της επιστροφής στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Το τι θα δείξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αβέβαιο, καθώς, στα επίπεδα στα οποία έχει πέσει το ΑΕΠ (176 δισ. ευρώ ετησίως από τα 240 και πλέον δισ. ευρώ που ήταν προ κρίσης), αρκεί μια μεταβολή της τάξεως μόνο του 1-1,5 δισ. ευρώ για να περιορίσει την ύφεση του πρώτου εξαμήνου και να οδηγήσει στο κλείσιμο της χρονιάς στα προβλεπόμενα επίπεδα (σ.σ.: αρνητικό αποτέλεσμα προβλέπεται για το σύνολο του 2016, αλλά όχι μεγαλύτερο από 0,2-0,3% του ΑΕΠ όταν το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με ύφεση της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας).
Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η μεταβολή; Μια ενίσχυση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που έχει μείνει πίσω στο εννεάμηνο, ή η ολοκλήρωση μιας άμεσης επένδυσης τύπου «περιφερειακά αεροδρόμια».
Όπως και να ’χει, αυτό που απασχολεί αυτή τη στιγμή την αγορά δεν είναι το πού θα κλείσει το φετινό ΑΕΠ, ούτε το αν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ακόμη και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης – η οποία προφανώς επηρεάζει την πορεία της οικονομίας – φαίνεται να μην αγγίζει πλέον τόσο πολύ την κοινή γνώμη, η οποία άλλωστε είναι συνηθισμένη στις… αξιολογήσεις και στις επισκέψεις των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Εκεί όπου εστιάζεται η προσοχή και εκεί όπου προς το παρόν η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει κατά κράτος είναι η… μάχη της καθημερινότητας. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είδαν τον Αύγουστο τα έσοδά τους να μειώνονται σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις – οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις επίσημες στατιστικές – μιλούν για μεγάλη συρρίκνωση εσόδων και τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον για τον χώρο του λιανεμπορίου.
Υποχρεώσεις
Μπορεί λοιπόν σε πολιτικό επίπεδο η ατζέντα να έχει γεμίσει από το αν και με ποιον τρόπο θα συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πόσες τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν και σε ποιους, μπορεί το οικονομικό επιτελείο να έχει επικεντρωθεί σύσσωμο στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση και για τη διευθέτηση του χρέους, ωστόσο η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Αυτή την περίοδο στις πλάτες των πολιτών πέφτουν η μία μετά την άλλη οι φορολογικές υποχρεώσεις.
Οι συνταξιούχοι υπέστησαν την περικοπή των επικουρικών τους συντάξεων και από σήμερα ξεκινούν να καταβάλλουν και τα αναδρομικά.
Η διαδρομή για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι ακόμη μεγάλη, καθώς προς το παρόν έχουν καταβληθεί μόλις δύο από τις πέντε δόσεις.
Τέλος Νοεμβρίου έρχεται η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία θα υποχρεώσει τρία εκατομμύρια φορολογούμενους να καταβάλουν ακόμη 1 δισ. ευρώ, ενώ η χρονιά θα κλείσει με επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν οι πιέσεις για τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία και τις τράπεζες, αλλά και η γενικευμένη πλέον στάση πληρωμών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Σε ολόκληρους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι καθυστερήσεις στις καταβολές της μισθοδοσίας έχουν γίνει καθεστώς, ενώ μεταξύ των επιχειρήσεων υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων.
Τα νούμερα
Αυτή η πραγματικότητα την οποία βιώνουν εκατομμύρια πολίτες έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στα νούμερα:
1 Τα τουριστικά έσοδα της χώρας εμφάνισαν τον Αύγουστο μεγάλη πτώση, καθώς υποχώρησαν κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σε επίπεδο οκταμήνου οι απώλειες για την εθνική οικονομία ξεπερνούν πλέον τα 750 εκατ. ευρώ.
Η ποσοστιαία πτώση τον φετινό Αύγουστο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη δεκαετία που διανύουμε, καθώς με εξαίρεση το 2010, οπότε σημειώθηκε πτώση 5,5%, όλα τα προηγούμενα χρόνια τον μήνα αιχμής της ταξιδιωτικής κίνησης τα τουριστικά έσοδα κινούνταν με θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση. Πτωτικά κινήθηκαν, με εξαίρεση τον Μάρτιο, όλους τους μήνες τα τουριστικά έσοδα κατά τη φετινή σεζόν.
Τα δύο υψηλότερα ποσοστά πτώσης σημειώθηκαν τον Μάιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 9,85 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της πτώσης συνιστά αρνητικό ρεκόρ για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, η πτώση σε ποσοστό 9,2% περιόρισε τις εισπράξεις στα 3,16 δισ. ευρώ.
2 Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε τον Αύγουστο κάμψη και σε όγκο και σε αξία, τόσο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα όσο και συγκριτικά με τον Ιούλιο. Η κάμψη έρχεται να μετριάσει τη σημαντική αύξηση που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ κατά τον Ιούλιο και πλέον μένει να φανεί κατά πόσο θα επηρεαστεί το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών έχει επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Αυγούστου του 2015.
Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2015, σημείωσε μείωση κατά 3,1% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2016 σημείωσε μείωση κατά 1,8%.
Η πτώση συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο οφείλεται κατ’ αρχάς στον δείκτη των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτου, ο οποίος υποχώρησε κατά 11,2%. Ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησε κατά 4%, ενώ μείωση 2,1% αποτυπώθηκε τόσο στον δείκτη φαρμακευτικών και καλλυντικών αλλά και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Ο μοναδικός επιμέρους δείκτης που έκλεισε με άνοδο ήταν αυτός των βιβλίων, των χαρτικών και των ειδών δώρου.
Η εφορία επιτίθεται
Εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν 4.374.475 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 343.565 άτομα συγκριτικά με τον Αύγουστο.
Οι φορολογικές αρχές, υπακούοντας στις μνημονιακές επιταγές, εξαπέλυσαν νέα επίθεση επιβάλλοντας αναγκαστικά μέτρα – δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.λπ. – με αποτέλεσμα ο αριθμός αυτών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της εφορίας να έχει αυξηθεί στα 788.947 άτομα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, η επίθεση της εφορίας θα γίνει ακόμη σκληρότερη. Το τεχνικό μνημόνιο συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτύχουν οι φορολογικές αρχές. Ένας από αυτούς επιβάλλει ότι από το σύνολο των φορολογουμένων με οφειλές για τους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα – ανέρχονται σε περίπου 1.618.460 άτομα – θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το τουλάχιστον 55%. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου είχαν ληφθεί μέτρα για το 48,75%.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι φορολογούμενοι για τους οποίους θα ληφθούν μέτρα, από περίπου 790.000 που είναι σήμερα, θα πρέπει να αυξηθούν σε τουλάχιστον 890.000 μέχρι το τέλος του έτους και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα έκρηξη οφειλετών όπως αυτή που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή 100.000 άτομα θα πρέπει να περιμένουν:
Δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και κατασχέσεις περιεχομένου. Ειδικά για τις καταθέσεις, η εφορία μπορεί να κάνει κατάσχεση ακόμη και για μικρές οφειλές της τάξεως των 50 ευρώ.
Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Πιο δημοφιλής διαδικασία είναι η αποστολή ειδοποιητηρίου στον εργοδότη για κατάσχεση του μισθού εφόσον βεβαίως αυτός ξεπερνά το όριο των 1.250 ευρώ που προστατεύεται από την κατάσχεση.
Άμεση αλλαγή αυτής της κατάστασης δεν αναμένεται να υπάρξει. Από τις αρχές του χρόνου θα ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερα εισπρακτικά μέτρα με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, αλλά και τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για όσους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 15.000 – 20.000 ευρώ.
Ο νέος χρόνος φέρνει και αυξήσεις φόρου εισοδήματος, καθώς θα ενεργοποιηθεί πλήρως η νέα φορολογική κλίμακα τόσο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος όσο και για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αν θα έρθει η ανάπτυξη, αυτό αναμένεται να γίνει κυρίως μέσω των επενδύσεων και όχι μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει χρονική υστέρηση μέχρι οι πολίτες να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται κάποια διαφορά. Ουσιαστικά η κυβέρνηση, εκτός από μάχη με τους αριθμούς, αλλά και τους δανειστές, έχει πλέον να δώσει μάχη και με τον χρόνο…
topontiki.gr