H ΔΕΗ μειώνει τα υπερκέρδη της, για να βοηθήσει την κυβέρνηση να μην πληρώσει μεγάλες επιδοτήσεις. κι ενώ η μέση χονδρεμπορική αυξήθηκε τον Νοέμβριο πάνω από 50%, η ίδια ανακοίνωσε βασική χρέωση 15,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο, δηλαδή αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Με… ξένα κόλλυβα, δηλαδή με τους φουσκωμένους λογαριασμούς που πλήρωσαν οι καταναλωτές στη διάρκεια πολλών μηνών του 2024, χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τις ισχνές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που προαναγγέλλει εδώ και 20 μέρες, αλλά θα ανακοινώσει έως το τέλος της εβδομάδας.
Άρης Χατζηγεωργίου
Ακολουθώντας πιστά το δόγμα «Μετατρέπουμε κάθε κρίση σε ευκαιρία», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης υπόσχονται εδώ και καιρό ότι θα «προτάξουν τα στήθη τους» και θα δώσουν επιδοτήσεις για να μην περάσει στον καταναλωτή η απογείωση της χονδρεμπορικής τιμής που καταγράφηκε μέσα στον Νοέμβριο.
Τελικά, όμως, η επιδότηση που θα δοθεί δεν αναμένεται να ξεπεράσει το ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα και γι’ αυτό φρόντισε η ΔΕΗ. Δηλαδή, η ΔΕΗ που έχει τους περισσότερους συνδρομητές, ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο πράσινο τιμολόγιο 15,5 λεπτών, ενώ η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο η τιμή χρέωσης να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά. Αρα και με ένα λεπτό επιδότηση, η χρέωση πέφτει κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ας βάλουμε όμως την επικοινωνιακή μεθόδευση σε χρονολογική σειρά.
● Γύρω στις 10 Νοεμβρίου 2024 ξεκίνησε η απογείωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, την οποία η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, απέδωσε σε αίτια εξωτερικού. Η μέση χονδρεμπορική τιμή υπερδιπλασιάστηκε σε τέσσερις μέρες ξεκινώντας στις 10/11 από τα 111,22 ευρώ και φθάνοντας στις 13/11 στα 229,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εκείνο που έσπασε κάθε ρεκόρ και ανέδειξε ταυτόχρονα την αισχροκέρδεια ήταν οι ανώτατες τιμές ημέρας που έφθασαν κάποιες μέρες να ξεπερνούν τα 500, τα 600 και τα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
● Με αυτά τα δεδομένα, η επικαιρότητα γέμισε από προβλέψεις για μεγάλες ανατιμήσεις τον ερχόμενο μήνα, ειδικά στα πράσινα τιμολόγια που συνδέονται με την μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα. Αμέσως, εμφανίστηκαν ως άγγελοι προστάτες του καταναλωτή οι Θ. Σκυλακάκης και Κυρ. Μητσοτάκης και άρχισαν να γράφονται τα τεράστια ποσά που θα διαθέσει το κράτος για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
● Ταυτόχρονα άρχισαν να διαρρέουν σενάρια για την πηγή άντλησης των κεφαλαίων που θα διαθέσει η κυβέρνηση. Αλλοι έλεγαν για έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς, άλλοι για πλαφόν στα υπερέσοδα ή στα υπερκέρδη (οι πιο τολμηροί).
● Τη λύση, όμως, ανέλαβε να δώσει η ίδια η ΔΕΗ, στην οποία παραμένουν σχεδόν 5 εκατομμύρια καταναλωτές με πράσινο τιμολόγιο. Το τιμολόγιο αυτό, βάσει του μαθηματικού τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έπρεπε να φτάσει τα 26,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά η ΔΕΗ την κράτησε στα 15,5 λεπτά, προσφέροντας έκπτωση 68% σε όλους.
Το αφεντικό τρελάθηκε, λοιπόν; Κάθε άλλο! Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» από τις 2/10/2024 («Ληστρικά περιθώρια κέρδους στο ρεύμα»), οι μεγάλοι πάροχοι ρεύματος και κυρίως η ΔΕΗ χρέωναν τους καταναλωτές με τεράστια περιθώρια κέρδους τους περισσότερους μήνες που είχαν προηγηθεί. Κέρδος 43,1% τον Ιανουάριο, 73% τον Φεβρουάριο, 63,6% τον Μάρτιο, 84,7% τον Απρίλιο, 32,1% τον Μάιο, 40,1% τον Σεπτέμβριο, 65% τον Οκτώβριο. Με βάση αυτά τα ποσοστά που προκύπτουν από τη σύγκριση ανάμεσα στη μέση χονδρεμπορική τιμή και τη βασική χρέωση στη λιανική, η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 44% το πρώτο εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ ο κύκλος εργασιών είχε αυξηθεί κατά 20% από τα 5,5 στα 6,6 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Με όλα αυτά τα συσσωρευμένα υπερκέρδη, η ΔΕΗ ανταπέδωσε στην κυβέρνηση και ενώ η μέση χονδρεμπορική αυξήθηκε τον Νοέμβριο πάνω από 50%, η ίδια ανακοίνωσε βασική χρέωση 15,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο, δηλαδή αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Κάτω από το 10% συγκράτησαν τις αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια Elpedison, Protergia και Volterra, ενώ υπήρξαν άλλες εταιρείες που ανέβηκαν έως τα 23,6% (Ηρων, NRG) και η Ελινόιλ που αυξήθηκε κατά 62%.
● Δυσμενέστερη συνεχίζει η εικόνα στα επαγγελματικά τιμολόγια που έχουν ούτως ή άλλως υψηλότερες τιμές, ενώ παραμένει άγνωστο εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεσή της και θα ενισχύσει αυτή τη φορά και τις επιχειρήσεις.
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/455403_filanthropia-me-ekptoseis-apo-ta-yperkerdi
Σχόλια (0)