Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Απαισιοδοξία για σκοπιανό, «όχι» στο συνθετικό «Μακεδονία»

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Απαισιοδοξία για σκοπιανό, «όχι» στο συνθετικό «Μακεδονία»

Δεν βλέπουν φως όσον αφορά στο σκοπιανό οι Έλληνες σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research που μεταδώθηκε από την τηλεόραση του ALPHA.
 
Συγκεκριμένα, το 67,5% δηλώνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την κυβέρνηση των Σκοπίων, ενώ το 30,5% δηλώνει ότι πρέπει να διακοπεί και 2% να μην γνωρίζει ή να μην απαντά.

Ωστόσο, στο ερώτημα για το κατά πόσο η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία, το 53,4% πιστεύει ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία, το 35,9% πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία και το 10,7% απαντά «δεν γνωρίζω ή δεν απαντώ».

Προβληματικό για την κυβέρνηση είναι το ποσοστό 56,5% το οποίο δηλώνει ότι δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ το 38,5% τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, το 4% υπέρ μιας οποιαδήποτε λύσης και  το 10% απαντά δεν γνωρίζω ή δεν απαντώ.

Για το αν συμφωνούν με όνομα «GornaMacedonia», το 56,5% απαντά αρνητικά, το 40% απαντά «ναι και μάλλον ναι» και το 3,5% δεν γνωρίζω ή δεν απαντώ, ενώ παράλληλα, υπέρ των συλλαλητηρίων για την ονομασία των Σκοπίων τάσσεται το 52,5%, κατά το 27,7%, το 19,2% ούτε υπέρ ούτε κατά και το 0,5% ΔΓ/ΔΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητικές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με το 64,1% να κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς, το 31,6% να τους κρίνει θετικά ενώ το 4,3% να απαντά ΔΓ/ΔΑ.

Φόβος για την Τουρκία
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Τουρκία αποτελεί για τους ερωτηθέντες τον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα με το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 92,5%, ενώ το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ως μεγαλύτερο κίνδυνο την Αλβανία και ένα 37% την ΠΓΔΜ.
Υπέρ της στάσης της κυβέρνησης στις σχέσεις με την Τουρκία, παρά την τελευταία όξυνσή τους, τάσσεται το 49,5% το οποίο υποστηρίζει ότι μία ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι η καλύτερη επιλογή, με ένα 46% να τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους Έλληνες σε ποσοστό 65% είναι το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία, ενώ το 49,5% δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει και εδάφη σε μία τέτοια σύγκρουση.

topontiki.gr