Τέλος τα επιδόματα στην επικουρική σύνταξη

Τέλος τα επιδόματα στην επικουρική σύνταξη

Οι επικουρικές συντάξεις που θα προκύψουν σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τη 13η Μαϊου 2016, θα χορηγούνται χωρίς επιδόματα συζύγου – τέκνων ή απολύτου αναπηρίας, ανά περίπτωση.

Αγγελόπουλος Βασίλης

Τούτο προκύπτει από έγγραφο του ΕΤΕΑΕΠ, που δημοσίευσε ο ΕΦΚΑ και δείχνει ότι εφεξής το ταμείο θα χορηγεί αποκλειστικά επικουρικές συντάξεις. Άρα παύει να χορηγεί λοιπές παροχές, όπως είναι η προσαύξηση της σύνταξης λόγω οικογενειακών επιδομάτων, τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας, ακόμη και τα έξοδα κηδείας.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε χρόνο προγενέστερο της ανωτέρω ημερομηνίας, θα κριθούν με τον παλαιό νομικό πλαίσιο, άρα εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται κάποιο από τα επιδόματα αυτά, θα το λάβουν. Όμως οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα τεθούν στη διαδικασία επανυπολογισμού της σύνταξής τους, άρα στη διαδικασία της «προσωπικής διαφοράς» που μπορεί να προκαλέσει περικοπή έως 18% στα εισοδήματα από συντάξεις.
Επίσης, γίνεται γνωστό ότι οι νέοι συνταξιούχοι, που θα προκύψουν σύμφωνα με τις διατάξεις που θεσπίστηκαν στο ν.4387/2016, γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου» θα λαμβάνουν ειδικές παροχές απολύτου αναπηρίας και εξόδων κηδείας, μόνο στο πεδίο της κύριας ασφάλισης, δηλαδή μέσω του ΕΦΚΑ.

dikaiologitika.gr