Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ο Μαντέλης για τις μίζες της Siemens

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ο Μαντέλης για τις μίζες της Siemens

Με πλειοψηφία 4 προς 1 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ένοχο τον Τάσο Μαντέλη, όπως και πρωτόδικα, για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από τη Siemens. Ο εφέτης που μειοψήφησε τάχθηκε υπέρ της αθώωσης του 73χρονου πρώην υπουργού.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ και οι συγκατηγορούμενοι του αναμένει την ετυμηγορία για την ποινή που θα του επιβληθεί για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 

Το δικαστήριο δέχθηκε το κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος δωροδοκήθηκε από την γερμανική εταιρία με ποσό περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), χρήματα που έλαβε το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS.

Οι δικαστές έκριναν ότι τα χρήματα αποτελούσαν δώρο για την επιλογή της γερμανικής εταιρίας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το 1997.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την αναγνώριση ελαφρυντικών, θέμα κρίσιμο για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση την οποία θα έχει ο πρώην υπουργός. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών με την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Οι συνήγοροί του ζήτησαν από το Πενταμελές Εφετείο να του αναγνωρίσει και τρίτο ελαφρυντικό, για ειλικρινή μεταμέλεια, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε.

Από την απόφαση θα κριθεί και η ποινή που θα επιβληθεί καθώς αν δεν μειωθεί η πρωτόδικη, ο κ. Μαντέλης θα είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στην φυλακή.

Για την υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία οι συγκατηγορούμενοί του Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens, καθώς και ο συνεργάτης του Αριστείδης Μαντάς. Πρωτόδικα το πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρίας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών και ο Αρ. Μαντάς σε φυλάκιση 40 μηνών.

efsyn.gr