Ρευστό εκλογικό σκηνικό, αβέβαιοι ψηφοφόροι

Ρευστό εκλογικό σκηνικό, αβέβαιοι ψηφοφόροι

  • |

Το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο και κυρίως το λεγόμενο «μεταμνημονιακό τοπίο» –με ή χωρίς το ΔΝΤ– σηματοδοτούν ουσιαστικά την απαρχή μιας προεκλογικής περιόδου με άγνωστο ορίζοντα.

Τάσος Τσακίρογλου

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόσταση μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να μειώθηκε τον Μάιο στις οκτώ μονάδες, ύστερα από δύο συνεχόμενους μήνες κατά τους οποίους προσέγγιζε τις δέκα.

Δημοσκόπηση Prorata - Ιούνιος 2018

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής της Prorata Γιάννης Κωνσταντινίδης, παρά την εικόνα σταθερής υπεροχής της Ν.Δ. επί δεκαοκτώ συνεχόμενους μήνες, το σκηνικό αυτό περιέχει αρκετές αβεβαιότητες, καθιστώντας υπό αίρεση την έκβαση της τελικής μάχης.

■ Η δημοσκόπηση φέρνει τη Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση με 9%, αφού στην τρίτη βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 14% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 13%. Ακολουθούν: Ενωση Κεντρώων 7%, Ελληνική Λύση 6%, Λαϊκή Ενότητα 5%, Πλεύση Ελευθερίας 5%, ΜέΡΑ25 5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 5%, Εθνική Ενότητα 5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 4%.

■ Η Ν.Δ. τείνει να εξαντλήσει τα ποσοστά συσπείρωσής της, με τις ευθείες εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν σταθερά στο 10% της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος του 2015. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σταθερή απώλεια του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015 (βλ. σχετικούς πίνακες).

■ Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης παρατηρούμε τα εξής:

● Οι άνδρες ψηφίζουν σε ποσοστό 23% ΣΥΡΙΖΑ και 35% Ν.Δ., ενώ οι γυναίκες 28% και 34% αντίστοιχα.

● Ως προς την ηλικία, η καλύτερη επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις ηλικίες 45 έως 54 ετών (29%), ενώ για τη Ν.Δ. στις ηλικίες άνω των 65 ετών (52%).

● Ως προς την απασχόληση, μισθωτοί (32%) και φοιτητές (30) είναι οι βασικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι συνταξιούχοι (42%) και οι νοικοκυρές (38%) για τη Ν.Δ.

● Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδό τους είναι: κατώτερης (34%), μέσης (25%) και ανώτερης (25%). Για τη Ν.Δ. 48%, 31% και 33% αντίστοιχα.

■ Στο ερώτημα εάν «η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο», οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 34% ότι διαφωνούν, 32% ότι συμφωνούν, 27% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν και 7% «δεν ξέρουν/δεν απαντούν». Από τους ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015, «διαφωνώ» λέει το 51% της Ν.Δ. και «συμφωνώ» το 46% του ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο ποσοστό γίνεται 63% σ’ εκείνους που λένε ότι προτίθενται να ψηφίσουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραμένει ίδιο (51%) όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ.

■ Στο επίμαχο ζήτημα της κάνναβης, τίθεται το ερώτημα εάν «η σύσταση Γραφείου εντός του υπουργείου Υγείας θα συμβάλει στη ρύθμιση του ζητήματος της παραγωγής κάνναβης για θεραπευτική χρήση». Εδώ οι ψηφοφόροι απαντούν: το 56% ότι συμφωνούν, το 31% ότι διαφωνούν, το 10% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν και το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Βάσει του κόμματος που προτίθενται να ψηφίσουν τώρα, συμφωνεί το 72% των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 43% της Ν.Δ.

■ Αναφορικά με την άποψη για τη σχέση ποδοσφαίρου και πολιτικής, οι συμμετέχοντες ερωτώνται «εάν οι παρεμβάσεις προέδρων ΠΑΕ στην πολιτική έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια ή εάν ήταν πάντοτε το ίδιο έντονες». Απαντούν: 47% «ήταν πάντα το ίδιο έντονες», 42% «έχουν ενταθεί», 11% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Βάσει του κόμματος που έχουν πρόθεση να ψηφίσουν, λένε: «Εχουν ενταθεί» το 40% του ΣΥΡΙΖΑ και το 55% της Ν.Δ. «Ηταν πάντα το ίδιο έντονες», 44% του ΣΥΡΙΖΑ και 38% της Ν.Δ.

Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.

Συνεπώς, το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αρ. Μητρώου ΕΣΡ: 56)

ΕΙΔΟΣ: ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο Επικράτειας.

ΜΕΘΟΔΟΣ: στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα ως προς το φύλο και την ηλικία.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: μέγιστο +/-3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 21-25 Μαΐου 2018.

efsyn.gr