Τσίπρας: Καταλήξαμε σε καλή συμφωνία

Τσίπρας: Καταλήξαμε σε καλή συμφωνία

  • |

Περίπου μία ώρα κράτησε η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ με την αντίστροφη μέτρηση για ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας για το «Μακεδονικό» να ολοκληρώνεται. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, την οποία χαρακτήρισε «καλή» και «σημαντική».

 

«Είναι καλή συμφωνία και περιλαμβάνει και συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes χρήση για την ονομασία» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης».

Σημείωσε, ακόμη, ότι το σημαντικότερο είναι ότι «έχουμε συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο σύνταγμα πέραν της ονομασίας. Με τη συμφωνία αυτή διασφαλίζεται κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, η ιστορική κληρονομιά, η πολιτιστική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας».

«Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κάνει διάγγελμα για να ενημερώσει τους πολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει συμφωνία που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στα αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.

Διάγγελμα και από τον Ζάεφ
Από τα Σκόπια ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό της ΠΓΔΜ.

efsyn.gr