Πλήρης ημερών «έφυγε» ο καπετάν-Χείμαρρος του ΕΛΑΣ

Πλήρης ημερών «έφυγε» ο καπετάν-Χείμαρρος του ΕΛΑΣ

Ο Βασίλης Γκανάτσιος, πιο γνωστός ως καπετάν-Χείμαρρος του ΕΛΑΣ, πέθανε σήμερα (Πέμπτη, 26 Ιουλίου του 2018) σε ηλικία 103 ετών (είχε γεννηθεί το 1915 στο χωριό Ζιάκας Γρεβενών). Η κηδεία του θα γίνει αύριο (Παρασκευή) στη 1 μετά το μεσημέρι, στα κοιμητήρια Μαλακοπής στην Άνω Τούμπα.

Ο Β. Γκανάτσιος είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο κι ακολούθως εντάχθηκε στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΛΑΣ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εντάχθηκε στον ΔΣΕ, ενώ μετά τη λήξη του κατέφυγε στη Ρωσία. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1985.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του, η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) Δ-Κ. Μακεδονίας 1940-1974, είχε διοργανώσει εκδήλωση για να τον τιμήσει, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση εκείνη είχε πει μεταξύ άλλων ότι «Οι ιδέες της ισότητας, της αδελφοσύνης, της δικαιοσύνης, τις οποίες οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις αναγνωρίζουν ή και διακηρύττουν ακόμη στα λόγια, στις ομιλίες, στις υποσχέσεις προς τις λαϊκές μάζες και τις οποίες καταπατούν με τον πλέον ωμό και βάναυσο τρόπο στην πράξη, είναι ιδέες οι οποίες εμπνέουν τους αγωνιστές που μάχονται για την κοινωνική πρόοδο, την ελευθερία και τη Δημοκρατία».

efsyn.gr