Αστυνομική βία σε βάρος προσφύγων

Αστυνομική βία σε βάρος προσφύγων

  • |

Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά η αστυνομική βία -που χρονίως παραμένει ατιμώρητη- συνεχίζεται απτόητη. «Ελλάδα 2018, ένας πρόσφυγας ξυλοκοπείται χωρίς λόγο από τα “όργανα της Τάξεως”. Το αποτρόπαιο πρόσωπο του κρατικού ρατσισμού»: με αυτά τα λόγια καταλήγει η καταγγελία του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, που συνοδεύεται μάλιστα και από φωτογραφίες του κακοποιημένου από ένστολους -όπως καταγγέλλεται- πρόσφυγα και του φίλου του.

Ιωάννα Σωτήρχου

Η δημόσια καταγγελία για τον «αναίτιο ξυλοδαρμό των δύο προσφύγων», ένα περιστατικό που συνέβη γύρω στις 2 τα ξημερώματα στις 27 Ιουλίου, έχει ως εξής:

«Ο Sherzad Rozhman, πρόσφυγας από το Ιρανικό Κουρδιστάν και μέλος της κοινότητας του City Plaza, καθόταν με έναν φίλο του από το Αφγανιστάν, στα σκαλιά στο Μουσείο. Ξαφνικά τέσσερις κρανοφόροι αστυνομικοί τους περικύκλωσαν και τους ζήτησαν να ξαπλώσουν για να τους κάνουν σωματικό έλεγχο.

»Παρά το ότι οι δύο φίλοι δεν είχαν διαπράξει καμιά παρανομία, δέχτηκαν τον έλεγχο. Ενώ γινόταν έλεγχος τους πλησίασαν και άλλοι αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες. Στον αστυνομικό έλεγχο δεν βρέθηκε τίποτα επιβαρυντικό για τους δύο.

»Μετά τον έλεγχο δύο αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπάνε με κλομπ. Στις διαμαρτυρίες τους γιατί τους χτυπάνε αφού δεν είχαν κάνει κάτι κακό, οι αστυνομικοί τους απάντησαν με χυδαίες βρισιές. Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε και από άλλους αστυνομικούς.

»Μάλιστα οι αστυνομικοί έριξαν τον Sherzad κάτω. Ενώ ο Sherzad ήταν πεσμένος στο έδαφος, δεχόταν κλοτσιές στο κεφάλι. Οι αστυνομικοί έσυραν τους δύο στη κλούβα (που αράζει μπροστά στο Μουσείο) όπου τους ξαναχτύπησαν με τα κλομπ.

»Μετά από ένα διάστημα τους άφησαν να φύγουν, λέγοντας τους “μετράμε μέχρι το 10 και να έχετε εξαφανιστεί”. Ο Sherzad έχει εμφανή χτυπήματα στο πρόσωπο, το κεφάλι, το στήθος, την πλάτη, τους ώμους, ενώ περπατάει με δυσκολία. Σε ανάλογη κατάσταση είναι και ο φίλος του».

efsyn.gr