Όταν οι αλγόριθμοι καταλύουν τη Δημοκρατία

Όταν οι αλγόριθμοι καταλύουν τη Δημοκρατία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμαρτυρήθηκε με μήνυμα στο Twitter στην μηχανή αναζήτησης Google γιατί εμφανίζει μόνο «αρνητικές ειδήσεις» για τον ίδιο όταν κάνει αναζήτηση με το όνομά του.

Η εταιρεία Google διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί πολιτικών κινήτρων στα αποτελέσματα που εμφανίζει, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ.

«Όταν οι χρήστες πληκτρολογούν ερωτήσεις στη μπάρα αναζήτησης, ο στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε ότι θα λάβουν τις πιο σχετικές απαντήσεις σε λίγα δευτερόλεπτα» ανέφερε η Google (μέσω της θυγατρικής της Alphabet), σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η αναζήτηση δεν χρησιμοποιείται για να θέσει κάποια πολιτική ατζέντα και δεν προκαταλαμβάνουμε τα αποτελέσματά μας υπέρ οποιασδήποτε πολιτικής ιδεολογίας» συνεχίζει, διαβεβαιώνοντας ότι κάθε χρόνο βελτιώνονται οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται ώστε να διασφαλίζεται ότι θα εμφανίζεται «υψηλής ποιότητας περιεχόμενο» που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις των χρηστών.

«Εργαζόμαστε συνεχώς για να βελτιώσουμε την Αναζήτηση της Google και ποτέ δεν κατατάσσουμε τα αποτελέσματα για να χειραγωγήσουμε μια πολιτική άποψη», σημειώνει η εταιρεία.

Συμπέρασμα: Όταν ακόμη και ο Τραμπ διαμαρτύρεται, τι να πούμε εμείς; Τελικά, είμαστε έρμαια των αλγόριθμων, ή μήπως αυτών που δημιουργούν και χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους (και όχι άλλους) αλγόριθμους, δηλαδή των πλανητικών εταιρειών και των ανθρώπων που τις διαχειρίζονται;

artinews.gr/