Αυτά είναι τα ιδιωτικά σχολεία που δεν τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αυτά είναι τα ιδιωτικά σχολεία που δεν τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου

  • |

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ)

Με αφορμή την εσκεμμένη υποβάθμιση και απαγόρευση, εκ μέρους ορισμένων ιδιωτικών σχολείων, της διεξαγωγής εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, της προκλητικής ανακοίνωσης του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών, αλλά και την πολιτική στήριξη που παρείχε στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες η Χρυσή Αυγή, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου:

«Η απόφαση μιας ομάδας ιδιωτικών σχολείων να υποβαθμίσει εσκεμμένα (είτε απαγορεύοντας πλήρως την διεξαγωγή επετειακών εκδηλώσεων, είτε «στριμώχνοντάς» τις την  τελευταία ώρα του προγράμματος, ενώ όλη την υπόλοιπη ημέρα διεξάγονται μαθήματα κανονικά), όπως προκύπτει άλλωστε και από την προκλητική ανακοίνωση του Συνδέσμου των Σχολαρχών στην οποία οι εκδηλώσεις στα σχολεία αποκαλούνται ως «ιδεολογικός καταναγκασμός μαθητών» και «χάσιμο μαθητικού χρόνου», είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα όχι μόνο από εκπαιδευτικής αλλά και από πολιτικής άποψης. Προκύπτει όμως, μείζον ζήτημα από τη στήριξη που παρείχε στην πρωτοβουλία αυτή κάποιων σχολαρχών από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής και απολογητής της Χούντας Γιάννης Λαγός.

Η διείσδυση της φασιστικής ιδεολογίας στον ευρωπαϊκό χώρο είναι καταγεγραμμένη. Για το λόγο αυτό είναι πιο επιτακτική από ποτέ η διάδοση του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της καθολικής αντίστασης του ελληνικού λαού στο φασισμό. Ο ηρωικός αγώνας της νέας γενιάς του ’73 αποτελεί κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας που πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές ισότιμα με τις άλλες ιστορικές επετείους.

Κάποιοι, ορμώμενοι από ακραίες ιδεοληπτικές εμμονές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, προσπαθούν να παραχαράξουν τη σύγχρονη ιστορία. Θέλουν να μετατρέψουν τα ιδιωτικά σχολεία σε χώρους προαγωγής μιας ιδιότυπης ιδεολογικής καθαρότητας. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός, άλλωστε, από την πρωτοφανή αντίδραση του Συνδέσμου στη δική σας νομοθετική πρωτοβουλία για ισότιμη εγγραφή μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες στα ιδιωτικά σχολεία.

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια βάσει Συντάγματος παρέχουν δημόσιο αγαθό και υπόκεινται στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο εποπτείας που διέπει και τα δημόσια σχολεία. Επομένως, είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών αντιλήψεων, ή των εμμονών των ιδιοκτητών τους, το αναλυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται για όλους. Η σημερινή«ανταρσία» κάποιων ιδιωτικών σχολείων σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεν αποτελεί απλώς παραβίαση μιας εγκυκλίου, αλλά είναι απειλή απέναντι στη συλλογική μας μνήμη, στα δημόσια αγαθά και στη Δημοκρατία. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι παραβάτες των νόμων και οι νοσταλγοί ενός ολοκληρωτικού παρελθόντος θα παταχθούν παραδειγματικά.»

Η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας – αναφέρει σε ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ – ζήτησε άμεσα με έγγραφό του από όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ενημερώσουν ποια ιδιωτικά σχολεία παραβίασαν τη νομοθεσία και παραχάραξαν τη συλλογική μνήμη και την ιστορική αλήθεια υποβαθμίζοντας, ή και απαγορεύοντας τη διεξαγωγή επετειακών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Παιδείας υπαγορεύεται από τη νομοθεσία αλλά ταυτόχρονα έρχεται σε αρμονία με την κοινωνική κατακραυγή που από χθες εντείνεται, μετά από την προκλητική ανακοίνωση του Συνδέσμου των Σχολαρχών, με την οποία οι εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο χαρακτηρίζονται «χάσιμο μαθητικού χρόνου» και «ιδεολογικός καταναγκασμός». Ο εκ μέρους του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού έπαινος για τους ιδιοκτήτες που δεν θα πραγματοποιήσουν επετειακές εκδηλώσεις θα αποτελεί για πολλά χρόνια στίγμα τίτλος ντροπής για όσους αποφάσισαν να σβήσουν από τη μνήμη των μαθητών ένα κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας, τυφλωμένοι από μικροπρέπεια και ακραία ιδεοληψία.

Η ΟΙΕΛΕ, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι, “θα αναμένει τις ενέργειες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών για τους θρασύτατους παραβάτες της νομοθεσίας”.

Ποια σχολεία τήρησαν την εγκύκλιο και ποια όχι, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ

Σχολεία που τήρησαν την εγκύκλιο, σύμφωνα με πληροφορίες καθηγητών προς την Ομοσπονδία:

Σχολεία Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια Σχολεία)

Εκπαιδευτήρια Πλάτων

Γείτονας Βάρης

Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Εκπαιδευτική Αναγέννηση

Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία

Ζαν Ντ’ Αρκ

Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα

Λεόντειος Νέας Σμύρνης

Μοντεσσοριανά Σχολεία/Παιδαγωγική Πρωτοπορία

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη

Πρότυπη Παιδαγωγική (Χαϊδάρι)

Σύγχρονη Ελληνοαγγλική Αγωγή

Λεόντειος Πατησίων

Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη

Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής (μετά από παρέμβαση αλλαγή μόνο ομιλίες)

Σχολή Μωραΐτη Γυμνάσιο-Λύκειο (μετά από δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου μας εκεί). Στο Δημοτικό όμως μάλλον θα γίνει μάθημα.

Εκπαιδευτήρια ΖΗΡΙΔΗ

Πρότυπο Βάρης

Θεομήτωρ

 

Σχολεία που δεν τήρησαν την εγκύκλιο (τα περισσότερα από αυτά είναι σχολεία εκπροσώπων του Συνδέσμου των ιδιοκτητών):

 

Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα-Σάββα

Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου

Εκπαιδευτήρια Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου

Παιδαγωγική Πειραιά

Λακωνική Σχολή –Εκπαιδευτήρια Μαγκλάρα

Παλλάδιο

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

Ιόνιος

Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου

Εκπαιδευτήρια Τσιαμούλη

Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου

Εράσμειος

Παιδικό Πολυτεχνείο (Χαλάνδρι)

enallaktikos.gr