Στις αρχές Μαρτίου η νέα ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Στις αρχές Μαρτίου η νέα ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

  • |

Στη σκιά του προβληματισμού που διατύπωσαν οι δανειστές για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επανέλαβε πως θα υπάρξουν και για τα δύο θέματα ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ παράλληλα προανήγγειλε πως η νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία (σε έως 120 δόσεις), θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου.

«Οι αυξήσεις (σ.σ. στον κατώτατο μισθό) θα ενσωματωθούν στα επιδόματα αυτόματα τον Φεβρουάριο», υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού «θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, όχι μόνο για όσους αμείβονται με αυτόν, αλλά και σε άνεργους, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες και εκτιμά ότι «από την αύξηση των επιδομάτων και μόνο θα ωφεληθούν περίπου 300.000 άτομα».

Νέα ρύθμιση οφειλών
Για το ζήτημα της νέας ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, η κ. Αχτσιόγλου προσδιορίζει τον χρόνο ενεργοποίησής της στις αρχές του Μαρτίου. Όπως επισημαίνει στη συνέντευξη της στην ημερήσια εφημερίδα, το κούρεμα έως και 85% που θα γίνει στις προσαυξήσεις των χρεών, θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που σώρευσαν χρέη από το 2002 και μετά, αλλά και σε όσους, λόγω των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούν μέχρι σήμερα να λάβουν σύνταξη παρότι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου: «Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως την 31η/12/2016 θα υπάρξει ρύθμιση με κούρεμα και της βασικής οφειλής. Το κούρεμα αυτό θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, θα υπάρχει κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα οδηγεί σε μια νέα μειωμένη οφειλή για τον ασφαλισμένο, που θα αντικαθιστά την παλιά. Την οφειλή αυτή θα μπορεί να την αποπληρώνει σε έως και 120 δόσεις. Σε δόσεις θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017».

efsyn.gr