Προχωρά ο Πρωθυπουργός στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την α’ κατοικία – Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια

Προχωρά ο Πρωθυπουργός στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την α’ κατοικία – Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια

  • |

Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή αποτυχία στο EuroWorking Group. Χθες Δευτέρα, δεν υπήρξε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ ευρώ, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.

Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα η κυβέρνηση έχει ενημερώσει πως θα κατατεθεί τροπολογία για την πρώτη κατοικία, στο πλαίσιο της συμφωνίας «τραπεζών – κυβέρνησης».

Παρά τις πληροφορίες για μονομερή ενέργεια φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζονται στο να καταθέσουν την τροπολογία, ωστόσο αυτή να παραμείνει ανοιχτή σε διαβούλευση μέχρις ότου εγκριθεί ή τροποποιηθεί από τους δανειστές.

Συνεπώς, αυτό που μένει να δούμε είναι αν η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα Τρίτη την τροπολογία με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη, επιλέγοντας την κόντρα με τους δανειστές. Αν αυτό δεν γίνει, είναι ξεκάθαρο πως στις μέρες που απομένουν η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί ιδιαίτερα, προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι, καθώς αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τρίτη φορά που η εκταμίευση θα αναβληθεί, κάτι που αναμένεται να στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει την κόντρα με τους δανειστές, μαζί με σειρά «παροχών» (120 δόσεις, δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους), τότε οι πιθανότητες για εκλογικό αιφνιδιασμό αυξάνονται με τις ημερομηνίες να είναι ανοιχτές.

Στις 120 δόσεις που οι δανειστές έχουν κρίσιμο ρόλο το Μαξίμου έχει επενδύσει αρκετά. Το μέτρο αυτό θεωρείται ισχυρό προεκλογικό χαρτί για τον Αλέξη Τσίπρα και θέλει να το αξιοποιήσει μέχρι τέλους.

topontiki.gr/