Το τέλος του AIDS

Το τέλος του AIDS

  • |

Ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS μπορεί να είναι πιο κοντά από ποτέ, όπως έδειξε μελέτη ορόσημο, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες, των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως από αντιρετροϊκά φάρμακα, δεν είχαν καμία πιθανότητα να μολύνουν τον σύντροφό τους.

Η επιτυχία του φαρμάκου σημαίνει ότι εάν όλοι οι ασθενείς με HIV υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις.

Μεταξύ σχεδόν 1.000 ζευγαριών ομοφυλόφιλων ανδρών σε όλη την Ευρώπη, όπου ένας σύντροφος με HIV έλαβε θεραπεία για την καταστολή του ιού, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στον σύντροφο κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Παρόλο που 15 άντρες μολύνθηκαν από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης, οι δοκιμές DNA απέδειξαν ότι η μόλυνση προήλθε μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό τους, ο οποίος δεν λάμβανε θεραπεία.

Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Alison Rodger από το University College του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η θεραπεία προστατεύει και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπου ένας σύντροφος έχει HIV.

Το 2017, υπήρχαν σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζούσαν με τον ιό HIV, εκ των οποίων 21,7 εκατομμύρια λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία. Υπολογίζεται ότι 101.600 άνθρωποι ζουν με τον HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο, και από αυτούς, περίπου 7.800 αδιάγνωστοι, οπότε δεν γνωρίζουμε ότι είναι θετικοί στον ιό HIV.

enallaktikos.gr