Πετρόπουλος: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς Ταμεία

Πετρόπουλος: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς Ταμεία

  • |

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις θα ανοίξει αμέσως μετά το ΦΕΚ και θα μείνει ανοιχτή ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Η μείωση κατά 85% στις προσαυξήσεις και ο υπολογισμός της κύριας οφειλής στη βάση των 158 ευρώ γίνεται για οφειλές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι 31/12/2016. Τυχόν οφειλές του 2017 και του 2018 είναι υπολογισμένες στη βάση αυτή, δεν επανυπολογίζονται. Και αυτές θα συμπεριληφθούν στις 120 δόσεις, που καλύπτουν τις οφειλές ως 31/12/2018», διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος για την ρύθμιση που αφορά χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία.

Κάποιος που εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του για το 2019, μπορεί να μπει κανονικά στην ρύθμιση των 120 δόσεων για τις παλαιότερες οφειλές, όπως τόνισε ο ίδιος. «Για το 2019 … αν καταβάλει το ελάχιστο, 176 ευρώ, το τυχόν παραπάνω θα το καταβάλει όταν γίνει εκκαθάριση, το 2020, άρα δεν χρειάζεται να κάνει 12 δόσεις», σημείωσε.

Καθώς ο υπόχρεος έχει δυνατότητα επαναπροσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι η μείωση των προσαυξήσεων είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο υπολογισμού της κύριας οφειλής, αλλά και ότι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις θα ανοίξει αμέσως μετά την δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019. «Μία τέτοια ρύθμιση δεν έχει γίνει ποτέ, από ιδρύσεως της κοινωνικής ασφάλισης», όπως τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι για μία μικρή ομάδα περιπτώσεων, δεν μπόρεσαν να συγκεντρωθούν τα στοιχεία στο ΚΕΑΟ, «αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς δεν θα εξυπηρετηθούν αμέσως. Θα μπουν στην διαδικασία, απλώς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αμέσως, όπως στις άλλες περιπτώσεις. Θα το λύσουμε σύντομα».

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι η νέα ρύθμιση δίνει πλέον την δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες μεγάλων ποσών να πάρουν σύνταξη. «Τώρα, με τον τρόπο που έχουμε ρυθμίσει το σύστημα, κάποιος π.χ. με 47.000 ευρώ οφειλή, θα έχει πλέον οφειλή 14.000 ευρώ και θα παίρνει σύνταξη δίνοντας 118 ευρώ για να εξοφλεί την οφειλή, αντί για 1.178 ευρώ με την παρακράτηση σε 40 δόσεις … αντιλαμβάνεστε την τεράστια διαφορά, ο άνθρωπος μπορεί να ζει».

Για τα νομικά πρόσωπα, από την άλλη, «θα διαγράψουμε κατά 100% τέλη και τόκους εάν καταβάλουν εφάπαξ όλη την κύρια οφειλή», αλλιώς «θα είναι 50% η έκπτωση επί προσαυξήσεων και τόκων σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της κύριας οφειλής με 120 δόσεις». Τόνισε ότι «η οφειλή δεν θα μειωθεί, είναι για την εισφορά του εργαζόμενου με βάση την οποία παίρνει την σύνταξή του. Θα περικόπταμε σύνταξη αν περικόπταμε την κύρια οφειλή, κάτι που δεν επιτρέπεται να συμβεί».

topontiki.gr