13η σύνταξη. Πότε θα καταβληθεί η λεγόμενη 13η σύνταξη

13η σύνταξη. Πότε θα καταβληθεί η λεγόμενη 13η σύνταξη

  • |

«Αλλάζει ο χάρτης για την οικονομική πολιτική και τα εισοδήματα των πολλών»

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στοχευμένων και μόνιμων μέτρων μεγάλης ελάφρυνσης για τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ALPHA.

«Ουσιαστικά μιλάμε για μία αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Είχαμε ξεκινήσει ήδη από τη ΔΕΘ να αλλάζουμε το μείγμα, με την προσθήκη και αυτών των μέτρων αλλάζει πλέον ο χάρτης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα εισοδήματα των πολιτών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παρουσιάσαμε μία στρατηγική με την οποία μειώνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία στρατηγική η οποία περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα που είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το μέτρο της νέας 13ης σύνταξης είναι ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή 2,5 εκατ. ανθρώπους. Είναι ένα μόνιμο μέτρο, δηλαδή από φέτος και κάθε χρονιά θα χορηγείται στους συνταξιούχους, αυτή περίπου την εποχή, η 13η σύνταξη. Αφορά την κύρια σύνταξη, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για τους συνταξιούχους με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι ίση με μία σύνταξη και για τους επόμενους με την κλιμάκωση που ανακοινώθηκε. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, περίπου 800 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους».

Επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εντός του Μαΐου θα γίνει η καταβολή, σημείωσε ότι «θα το νομοθετήσουμε με τρόπο ώστε κάθε επόμενη χρονιά να υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον έχουμε ακόμη περισσότερη δημοσιονομική ευχέρεια, αυτό να βελτιώνεται και να αυξάνεται».

Αναφερόμενη στην επιδότηση από το 2020 των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, τόνισε ότι «το μέτρο είναι πολύ σημαντικό γιατί για τους εργοδότες μειώνει το λεγόμενο εργατικό κόστος και για τους εργαζόμενους σημαίνει αύξηση του καθαρού μισθού, πραγματική αύξηση αμέσως. Είναι, επίσης, κίνητρο για νέες προσλήψεις, αλλά αφορά και τους υφιστάμενους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση πλήρους εργασίας».

Για τη ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για ένα σχήμα τεράστιας ανακούφισης που για τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά 1,3 εκατ. οφειλέτες. Το πολύ σημαντικό καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι για πρώτη φορά κουρεύουμε τη βασική οφειλή, κουρεύουμε το κεφάλαιο. Επίσης, κουρεύουμε και τις προσαυξήσεις κατά 85%. Συνολικά, η όλη οφειλή του ασφαλισμένου θα μειώνεται μεσοσταθμικά περίπου κατά 65% και θα μπορεί να αποπληρώνει αυτή τη μειωμένη οφειλή του σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 €».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ακόμα ότι «δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και λόγω των χρεών τους έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, τώρα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη και με μία μικρή παρακράτηση να εξοφλήσουν την οφειλή τους».

Τέλος, σημείωσε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τους αγρότες έχει ελάχιστη δόση 30 €, ενώ στη ρύθμιση μπαίνουν και οι επιχειρήσεις για τις εργοδοτικές οφειλές με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 €.

odigostoupoliti.eu