Επεσε «ψαλίδι» στον Π. Κόκκαλη

Επεσε «ψαλίδι» στον Π. Κόκκαλη

  • |

Το τηλεοπτικό κανάλι Νέα Τηλεόραση Κρήτης λογόκρινε από τη συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις ερωτήσεις που έγιναν και αφορούσαν τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δημήτρης Τερζής
Το να μιλάς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευάγγελο Μαρινάκη φαίνεται ότι είναι κάτι απαγορευμένο όσον αφορά το τηλεοπτικό κανάλι Νέα Τηλεόραση Κρήτης που έχει έδρα τα Χανιά.

Αυτό φαίνεται πως ισχύει όταν ο συνεντευξιαζόμενος είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης καθώς αυτά που είπε φαίνεται να ενόχλησαν τους ιθύνοντες του καναλιού και τα «έκοψαν». Το κόψιμο της συνέντευξης επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, Ευτυχία Πενταράκη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Την προηγούμενη Παρασκευή ο Πέτρος Κόκκαλης βρισκόταν στα Χανιά μαζί με άλλους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για περιοδεία, ενώ παρευρέθη και στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό είχε κλείσει μια τηλεοπτική συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Ευτυχία Πενταράκη, η οποία και γυρίστηκε την Παρασκευή και ήταν προγραμματισμένη να μεταδοθεί το βράδυ της Τρίτης από το κανάλι. Μάλιστα, από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή ζητήθηκε να μη δώσει αλλού συνέντευξη για όσο διάστημα βρισκόταν στο νησί, ώστε να έχει την αποκλειστικότητα.

Η συνέντευξη έπαιξε όντως στο κανάλι το βράδυ της Τρίτης, μόνο που κάποιοι την είχαν πρώτα κόψει και ράψει σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Κι αυτό επειδή οι ερωτήσεις που αφορούσαν τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη είχαν… εξαφανιστεί.

Το κόψιμο κατήγγειλε δημόσια ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης, φέρνοντας ως απόδειξη και το διαφημιστικό τρέιλερ της συνέντευξης που είχε ανεβάσει το ίδιο το κανάλι όπου διαφημίζονταν οι επίμαχες ερωτήσεις. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι το κανάλι είχε αποσύρει το εν λόγω τρέιλερ, ωστόσο τα αποδεικτικά υπάρχουν.

Επιστολή διαμαρτυρίας
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη διευθύντρια του καναλιού, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σέβομαι απόλυτα τη δημοσιογραφική σας κρίση να παραλείψετε τα εν λόγω αποσπάσματα, παρότι τα συμπεριλάβατε στο διαφημιστικό trailer της εκπομπής. Ωστόσο, με εξέπληξε η απόφασή σας, καθώς επιτρέπει δικαίως σε οιονδήποτε να εικάσει ότι εγώ εκφράστηκα για τα παραπάνω πρόσωπα με τρόπο απρεπή ή τουλάχιστον ακατάλληλο για την τηλεόραση».

Και πρόσθεσε: «Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και προφύλαξη του ήθους μου, σας παρακαλώ να μου αποστείλετε άμεσα το σύνολο του αρχικού υλικού προς χρήση μου. Πιστεύω δε, ότι λόγω του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης περί των πολιτικών ζητημάτων της χώρας αλλά και προστατεύοντας το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση, οι τηλεθεατές σας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αυτά που είπα και να μη χρειαστεί να τα επαναλάβω». Στο τέλος της επιστολής του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του σε περίπτωση που δεν του αποσταλεί το υλικό.

Τι ενόχλησε
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα όσα είπε ο κ. Κόκκαλης για τους τρεις δεν περιελάμβαναν κάτι καινούργιο, κάτι που δεν έχει ειπωθεί στο παρελθόν από τον ίδιο. Πιθανότατα ενόχλησε το γεγονός ότι αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κατόπιν σχετικής ερώτησης που του έγινε.

Ειδικότερα, ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο πώς σχολιάζει τα όσα είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη πριν από λίγο καιρό στο ίδιο κανάλι και στην ίδια εκπομπή για τον πατέρα του. Η κ. Μπακογιάννη είχε πει ότι η λέξη «διαπλοκή» είχε εφευρεθεί από τον πατέρα της για τον Σωκράτη Κόκκαλη. Σε αυτό λοιπόν, ο Πέτρος Κόκκαλης φέρεται να απάντησε πως θα είναι ευγενικός σε σχέση με την κ. Μπακογιάννη και πως δεν πρόκειται να της θυμίσει με ποια λέξη έχει συνδεθεί το όνομα του δικού της πατέρα. Ηταν μάλλον ένας διακριτικός τρόπος να θυμίσει τη λέξη «αποστασία» χωρίς να την εκφέρει καν.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν επίσης ότι έκανε αναφορά και στην υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Νίκη Τζαβέλλα, λέγοντας πως αν η οικογένεια Μητσοτάκη κατηγορεί τον Σωκράτη Κόκκαλη για διαπλοκή, καλό θα ήταν να θυμηθεί ότι η κ. Τζαβέλλα ήταν επί σειρά ετών αντιπρόεδρος στην εταιρεία Ιντρακόμ που ανήκει στην οικογένειά του.

Κατά τα λοιπά και σε ό,τι αφορά τον κ. Μαρινάκη, ο κ. Κόκκαλης δεν είπε κάτι καινούργιο που δεν είχε ξαναπεί στο παρελθόν για τον εφοπλιστή και ειδικότερα για τη σχέση του με τα αυτοδιοικητικά του Πειραιά, τον Ολυμπιακό και για τη χρηματοδότηση που έχει παράσχει στη Ν.Δ. (τη γνωστή υπόθεση με τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στον Πειραιά).

«Εγώ δεν είχα ιδέα για το κόψιμο της εκπομπής», μας είπε η συνάδελφος Ευτυχία Πενταράκη με την οποία επικοινωνήσαμε χθες. Η ίδια ήταν υπεύθυνη να κάνει το μοντάζ της συνέντευξης, πράγμα το οποίο και έκανε, ενώ είχε και γνώση του τρέιλερ που αποσύρθηκε στη συνέχεια. Οπως μας είπε και η ίδια ουσιαστικά έμαθε την τελευταία στιγμή πως από τη συνέντευξη είχαν αποσυρθεί συγκεκριμένα αποσπάσματα.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και με το κανάλι στην Κρήτη από το οποίο πήραμε την απάντηση ότι έως εκείνη τη στιγμή δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάποιο σχόλιο για τη λογοκρισία που κατήγγειλε ο Πέτρος Κόκκαλης. Να σημειωθεί ότι το κανάλι ανήκει στον Απόστολο Αλεξάκη, ιδιοκτήτη αλυσίδας σούπερ μάρκετ που εκτείνεται στην Κρήτη και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

.efsyn.gr