Ο χάρτης αθλιότητας των μισθών στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο χάρτης αθλιότητας των μισθών στα Δυτικά Βαλκάνια

  • |

Η Σλοβενία κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε σχέση με το ύψος του μέσου μηνιαίου μισθού, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι στατιστικές υπηρεσίες των χωρών της περιοχής.

Αναλυτικότερα, ο υψηλότερος μέσος μηνιαίος μισθός στα Δυτικά Βαλκάνια καταγράφεται στη Σλοβενία (1.113 ευρώ), ενώ ο χαμηλότερος (413 ευρώ) στη λεγόμενη “Βόρεια Μακεδονία“. Στη Βουλγαρία, ο μέσος μηνιαίος μισθός το α’ τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στα 610 ευρώ και στη Ρουμανία στα 570 ευρώ. Στην Κροατία, ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 886 ευρώ, στο Μαυροβούνιο στα 516 ευρώ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα 472 ευρώ, στη Σερβία στα 470 ευρώ, στο Κόσοβο στα 422 ευρώ και στη λεγόμενη “Βόρεια Μακεδονία” στα 413 ευρώ.

Το ύψος του μέσου μηνιαίου μισθού στη λεγόμενη “Βόρεια Μακεδονία” είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το μηνιαίο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των βασικών αναγκών μίας τετραμελούς οικογένειας, αναφέρουν παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της χώρας, προσθέτοντας πως το χαμηλότερο ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών, μηνιαίως, διαμορφώνεται σε 532 ευρώ!

Η θλιβερή αυτή κατάσταση των μέσων μισθών στις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων (πλην ίσως Σλοβενίας) εξηγεί γιατί η Ε.Ε έχει ένα πρόσθετο λόγο να βάλει αυτές τις χώρες στην Ένωση: Γιατί θέλει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια και γιατί έτσι επιτυγχάνει μισθολογικό “ντάμπινγκ“

/tsiminiera.com