Κτηματολόγιο: Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους – Οι τελευταίες προθεσμίες

Κτηματολόγιο: Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους – Οι τελευταίες προθεσμίες

  • |

Εξαιτίας της δραματικής άγνοιας, της αδιαφορίας αλλά και της φοβίας να προσέλθουν να δηλώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα στο Κτηματολόγιο, τουλάχιστον 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.

Πρόκειται για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε από τις 2 Οκτωβρίου έως και τις 19 Νοεμβρίου 2018.

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, εξάλλου, αρχίζουν να εκπνέουν από τις 23 Αυγούστου για την Αχαϊα, σε προκαποδιστριακούς δήμους και κοινότητες του δήμου Αιγιαλείας.

Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τους δήμους Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, σε 26 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Καλαμάτας και 67 του δήμου Μεσσήνης.

Στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο για τα ακίνητα των δήμων Αλιάρτου, Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας, Θήβας σε 19 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Λειβαδιάς, 7 του δήμου Ορχομενού και 4 του δήμου Τανάγρας, στον δήο Δωρίδος και σε 25 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Δελφών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη Μαγνησία και τις Σποράδες, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, στους προκαποδιστριακούς δήμους Αγίων θεοδώρων και Λουτρακίου – Περαχώρας και στις κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκέριζας και Ισθμίων Κορινθίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση στην προθεσμία που είχε δοθεί για τις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο υπό κτηνατογράφηση τμήμα του.

Η απώλεια της περιουσίας, σύμφωνα με το ethnos, συντελείται τόσο στα ακίνητα που η προθεσμία έληξε το 2017 (9.850 ακίνητα) όσο και το 2018 (τουλάχιστον 5.000 ακίνητα). Ήδη σε διάφορους δήμους της χώρας, όπως για παράδειγμα αυτός των Βριλησσίων και της Ελευσίνας και σε αρκετές άλλες περιοχές πιλοτικών προγραμμάτων στην περιφέρεια, τα αδήλωτα ακίνητα έχουν ήδη περάσει στο Δημόσιο χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης από τους ιδιοκτήτες τους.

Η δήλωση των ακινήτων στο Δημόσιο είναι υποχρεωτική και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης, ούτε επιβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την οκταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου (αφορά τα νέα προγράμματα) μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών τα χάνουν.

Έως τώρα, πάνω από 170.000 ακίνητα (σε περιοχές που έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές) δεν έχουν δηλωθεί και θα βρεθούν σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η μέχρι σήμερα άρνηση επίλυσης του ιδιοκτησιακού των εκτός σχεδίου ακινήτων, και επαρκούς παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών, παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και μετατρέπουν το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, σε εργαλεία δήμευσης της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών σε όλη τη χώρα.

http://www.topontiki.gr/