Συνδιάσκεψη για ένα Νέο ενωτικό Πράσινο κόμμα -το πρόγραμμα

Συνδιάσκεψη για ένα Νέο ενωτικό Πράσινο κόμμα -το πρόγραμμα

  • |

Νέο ενωτικό Πράσινο κόμμα στην Ελλάδα!

Το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης στις 2-3 Νοεμβρίου στην Αθήνα

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου στην Αθήνα η Πρωτοβουλία για ένα Ενωτικό Πράσινο Κόμμα, αφού θα συμμετάσχουν πολλά πρόσωπα από τον ευρύ χώρο της πολιτικής οικολογίας και της αυτόνομης δράσης στη χώρα μας.

Στη Συνδιάσκεψη θα έχουν εισηγήσεις γνωστά αλλά και νέα πρόσωπα του Οικολογικού χώρου, άτομα της Αυτοδιοίκησης και των κινημάτων, με κοινή επιθυμία τη δημιουργία Ενιαίου Πράσινου Κόμματος και στην Ελλάδα, σε πλήρη αντιστοίχιση με τις μεγάλες επιτυχίες που σημειώνουν διεθνώς οι Πράσινοι.

-Μπορεί να υπάρξει μια ενιαία, μαζική και αυτόνομη πράσινη πρόταση στην Ελλάδα;

Η απάντηση αναμένεται να δοθεί  στις εισηγήσεις σε 4 θεματικές ενότητες που έχουν προγραμματιστεί, για το περιβάλλον και την πράσινη οικονομία, την κλιματική αλλαγή και τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, τους πρόσφυγες και τον πόλεμο, την προστασία των ζώων και της φύσης κ.α. Συζήτηση θα γίνει και γύρω από ένα πολυσέλιδο κείμενο Αρχών, που δίνει το στίγμα του εγχειρήματος καθώς και πάνω σε ένα σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για μία Πράσινη διακυβέρνηση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, μετά τις τοποθετήσεις των μελών και των φίλων στις ανοιχτές συζητήσεις, θα δημιουργηθούν και θεματικές ομάδες εργασίας, που θα οδηγήσουν σε κοινά συμπεράσματα και οδικό χάρτη συγκρότησης. Οι θέσεις, η οργάνωση και η τακτική του ενωτικού Πράσινου φορέα θα πάρουν την τελική τους μορφή σε Συνέδριο στις αρχές του 2020.

Όλο και περισσότεροι πολίτες και ενεργά άτομα πέραν του οικολογικού χώρου συμμετέχουν στον διάλογο και παρακολουθούν το εγχείρημα για ένα ενωτικό Πράσινο Κόμμα και στην Ελλάδα, που θα λάβει χώρα στις 2 και 3 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46, στην Αθήνα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που επισυνάπτεται και σε πιο επεξεργασμένη μορφή pdf, όπως και banners.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 698 596 0352

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης

 

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019

 

09:00-09:30

Προσέλευση, εγγραφές

 Εισηγήσεις-τοποθετήσεις

Προεδρεία

09:30-10:30

Καλωσόρισμα από την Πρωτοβουλία

Χαιρετισμοί από άλλους Πράσινους

-Γιάννα Νίκης-Σαραντοπούλου (γραφίστρια, μέλος Πρωτοβουλίας για το νέο Πράσινο κόμμα) «Χαιρετισμός Οργανωτικής Επιτροπής»

Τζώρτζια Βαλαώρα,

Γιώρ. Κωστάκος,

Η. Παπαθεοδώρου, Γιάννα Νίκης

10:30-11:00

Παρουσίαση Κειμένου Αρχών

Συζήτηση

-Αριστείδης Παπαδάκης (τ. Περιφ. Σύμβουλος Κρήτης), «Εισήγηση επί του Κειμένου Αρχών»

-Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, «Η Ηθική στην Πολιτική»

11:00-11:15

Διάλειμμα

 

 

11:15-11:30

Γενικό πλαίσιο θέσεων του πράσινου χώρου στην Ελλάδα και διεθνώς

-Πάνος Αθ. Γρέδης (εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στις Βρυξέλλες), «Κυβερνητικό πρόγραμμα για μία Πράσινη διακυβέρνηση στην Ελλάδα»

11:30-12:45

Εισηγήσεις και συζήτηση για καίρια θέματα πολιτικής

Θέμα 1: Αποανάπτυξη, ευημερία ή αξιοβίωτη αειφορική “ανάπτυξη”;

-Ζωή Βροντίση (Ερευνήτρια για θέματα Κλιματικής αλλαγής, Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης & Πρόεδρος ΕΚΠΑΑ), «Πολιτικές για την πλανητική ευημερία και την κοινωνική ισότητα»

-Χρήστος Χρηστάκης (μέλος της κίνησης πολιτών ECO-ELEFSIS τ. δημοτικός σύμβουλος), «Το μοντέλο της στρεβλής βιομηχανικής ανάπτυξης -η εμπειρία του Θριασίου πεδίου»

-Ρούλα Καστρινάκη (κοινωνιολόγος, ποιήτρια, δραστηρ. στον τουρισμό Υπαίθρου), «Υπερτουρισμός ( μια αρπαχτή του καλοκαιριού στην χώρα μας) και οι προστατευόμενες περιοχές»

Πάνος Γρέδης,

Άλια Παπαγεωργίου,

Βασιλική Γραμματικογιάννη

12:45-14:00

Θέμα 2: Περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία

-Νίκος Χρυσόγελος (τέως ευρωβουλευτής), «Μετασχηματίζοντας το παραγωγικό, καταναλωτικό και κοινωνικό μοντέλο υπό το πρίσμα της κλιματικής και οικολογικής κατάρρευσης».

-Μιχάλης Παναγιωτίδης (τ. δημοτικός σύμβουλος, Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς), «Κοινωνική Οικονομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

-Σταύρος Υφαντής (τ. εκδότης της «Οικοτοπίας», μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ), «Κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα: από χαμένη ευκαιρία σε πρόκληση»

14:00-14:30

Διάλειμμα

 

 

14:30-15:15

Εισηγήσεις και συζήτηση για καίρια θέματα πολιτικής (συνέχεια)

Θέμα 3: Πρόσφυγες, πόλεμος και ειρήνη

-Μιχάλης Μπάκας (τ. περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου), «2009-2019, 10 χρόνια προσφυγιάς στα νησιά του Αιγαίου: εμπειρίες και δράσεις»

-Θοδωρής Τσίκας (Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος), «Προσφυγικό και διεθνείς εξελίξεις»

15:15-17:00

Θέμα 4: Ενέργεια, εξορύξεις, ΑΠΕ, δίκαιη μετάβαση

-Μαρία Παναγιωτοπούλου (δασολόγος- ορνιθολόγος, M Sc), “Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα κι ενέργεια από ΑΠΕ – πώς θα τα καταφέρουμε;”

-Ρήγας Τσιακίρης (Δρ Βιολογίας, δασολόγος), «Το κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και προβληματισμοί για τη δίκαιη μετάβαση»

-Τάσος Κρομμύδας (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος στα θέματα ενέργειας), “Ενεργειακό: Να είμαστε χρήσιμοι και συνεπείς στη βάση όσων συμφωνούμε”

–Λευτέρης Ιωαννίδης (τ. Δήμαρχος Κοζάνης), “Ενεργειακές εξελίξεις και δίκαιη μετάβαση στην Δ. Μακεδονια”

-Καμίλο Νόλλας (δάσκαλος φωτογραφίας), «Μια πετυχημένη οικολογική κινητοποίηση: Φραγματοποίηση του Αώου και φεστιβάλ Βωβούσας»

-Ξενοφών Γάσπαρης (Μηχανολόγος Μηχανικός, εμπειρογνώμων), “Ενέργεια και κυκλοφορία σε μια πράσινη πόλη”

17:00-17:15

Διάλειμμα

 

 

17:15-19:30

Οδικός χάρτης για την ίδρυση νέου, ενωτικού κόμματος και εναλλακτικοί τρόποι οργάνωσής του

Συζήτηση

-Γιάννης Παρασκευόπουλος (νομικός, μέλος του Οικολογικού Δικτύου), «Περίγραμμα Οδικού Χάρτη για την Ίδρυση του ενωτικού Πράσινου κόμματος»

-Κώστας Παπακωνσταντίνου (Περιφ. Σύμβουλος Δ. Ελλάδας), «Για την αυτονομία και τις κοινωνικές ρίζες ενός Πράσινου κόμματος»

-Μιχάλης Τρεμόπουλος (τ. ευρωβουλευτής, δημ. Σύμβουλος Θεσσαλονίκης), “Οι γεωπολιτικές των συμφερόντων και η διεθνής Πράσινη συγκυρία”

-Οδυσσέας Χιλιτίδης (τ. μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων), “Ποια οργάνωση και ποια λειτουργία για το νέο Πράσινο κόμμα;”

-Στέφανος Σταμέλλος (e-ecology.gr, τ. δημοτικός σύμβουλος Λαμίας), «Για μια αυτόνομη, ισχυρή, κινηματική παρουσία της πολιτικής οικολογίας»

-Ηλίας Παπαθεοδώρου (διευθύνων σύμβουλος εταιρείας καινοτομίας), «Προς ένα ενωτικό Πράσινο κόμμα»

-Βαγγέλης Αστυρακάκης-Ασλάνης (υπ. Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ), «Πρόταση για υποδοχή νέων μελών»

Αριστ. Παπαδάκης,

Ελεονώρα Ζώτου,

Γιαν. Μανομενίδης,

Άντζελα Κλάουσεν

20:00-22:00

Κοινό δείπνο (προαιρετικό)

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

 

10:00-12:00

Ομάδες εργασίας (τέσσερες ομάδες που συνεδριάζουν παράλληλα, σε μικρότερες αίθουσες)

-3 ομάδες για επιλεγμένα θέματα από τις τέσσερες ενότητες που συζητήθηκαν την προηγούμενη ημέρα

– 1 ομάδα για τον οδικό χάρτη ίδρυσης ενωτικού κόμματος

12:00-12:30

Διάλειμμα

 

 

12:30-15:00

Παρουσιάσεις αποτελεσμάτων ομάδων εργασίας στην ολομέλεια

Πάνος Γρέδης,

Αριστ. Παπαδάκης,

Γ.Παρασκευόπουλος, Ρούλα Καστρινάκη

Συμπεράσματα / αποφάσεις / ορισμός Συντονιστικού – Επιτροπών -επόμενα βήματα

Κλείσιμο Συνδιάσκεψης

 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ –Πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο κόμμα

https://prasinoi.eu/

www.facebook.com/Prasinoi.2019