Ενημερωτική καμπάνια για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών

Ενημερωτική καμπάνια για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών

  • |

«Ενημερωτική καμπάνια  για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών». Με θέμα την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου, το ψηφιακό video που δημιούργησε το Εθνικό Τυπογραφείο για την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενημερώνει για την σημασία των κωδικών πρόσβασης, τονίζοντας ότι «Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι δικαίωμά σου. Προστάτεψέ το» Ενδεικτικά,  πρακτικές οδηγίες σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης περιλαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα:

Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε  θα πρέπει να τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).
Εκτός από ισχυρός, ο κωδικός σας πρέπει να είναι και μυστικός. Να ξέρετε ότι καμία εταιρεία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.
Μην παίρνετε ελαφρά την ασφάλεια. Κωδικοί που είναι εύκολο να προβλεφθούν σας βάζουν σε κίνδυνο. Σκεφθείτε τι θα συμβεί αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία ή στο κινητό σας τηλέφωνο και υποκλέψει όλα σας τα μηνύματα. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε έναν εξαιρετικά ασφαλή κωδικό πρόσβασης που για να παραβιαστεί θα χρειαστούν χρόνια. Θα πρέπει να είναι μεγάλος (πάνω από 8 χαρακτήρες), σύνθετος (με γράμματα, σύμβολα, αριθμούς) αλλά και να τον θυμάστε, γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύεται.

Στο www.adae.gr οι ψηφιακοί χρήστες μπορούν να μάθουν περισσότερα  για τους κωδικούς πρόσβασης  και τα μέτρα για την  προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών    που θα πρέπει να εφαρμόζουν.