Τελικά Γιατί οι Γυναίκες Ζουν Παραπάνω από τους Άντρες;

Τελικά Γιατί οι Γυναίκες Ζουν Παραπάνω από τους Άντρες;

Οι γυναίκες δεν ζούσαν πάντα περισσότερο από τους άντρες, αλλά μια μελέτη δείχνει πως ο βασικός λόγος για κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινάει από την εγκυμοσύνη.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ανά τον κόσμο ζουν επτά χρόνια παραπάνω από τους άντρες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άντρες; Ίσως. Κάποιοι αποδίδουν αυτήν τη διαφορά σε κάποιες επιλογές ζωής: οι άντρες αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος, του ποτού, των καρδιακών παθήσεων, καθώς και της καταγεγραμμένης τους άρνησης να πάνε στον γιατρό. Η απάντηση όμως ίσως και να βρίσκεται στην εξελικτική βιολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια νέα μελέτη, η οποία εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 140.600 ατόμων χρησιμοποιώντας στοιχεία της πληθυσμιακής βάσης δεδομένων της Utah (Utah Population Database-UPDB), κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι χαμηλότεροι ρυθμοί γεννήσεων ανά τα χρόνια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Η μελέτη, υπεύθυνη της οποίας ήταν η Elisabeth Bolund του Πανεπιστημίου της Uppsala στη Σουηδία, παρακολούθησε τα χρόνια που έζησαν άντρες και γυναίκες που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1820 και το 1919 στη Utah. Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία, οι γυναίκες έπεσαν από τα 8,5 στα 4,2 παιδιά. Αυτό συνδεόταν με μια αύξηση της τάξης του 12% στη διάρκεια ζωής των γυναικών, κάτι που αναδεικνύει πως η μείωση του αναπαραγωγικού στρες και των συνδεόμενων πιέσεών του επέτρεψαν στις γυναίκες να ζουν περισσότερο. Για τους άντρες, οι οποίοι δεν επηρεάζονται βιολογικά από αυτές τις αναπαραγωγικές πιέσεις, τα χαμηλότερα επίπεδα γεννήσεων προσέφεραν αύξηση μόνο 2% στη διάρκεια ζωής τους.

Η πραγματικότητα όπως είναι, μέσα από το Newsletter του VICE Greece

Τα ευρήματα της Bolund υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες οι οποίες έδειξαν πως οι γυναίκες δεν ζούσαν πάντα περισσότερο από τους άντρες, ενώ σε κάποιες χώρες αυτό συνεχίζει να ισχύει. Τα τελευταίο συμπέρασμα προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε η Bolund και η ομάδα έρευνάς της από το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (Population Reference Bureau). H μελέτη της Bolund αναδεικνύει ξεκάθαρα πως η διάρκεια ζωής αντρών και γυναικών έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αλίευσε η Bolund από την UPDB –μια βάση δεδομένων που περιέχει στοιχεία για 8 εκατομμύρια άτομα από τα τέλη του 18ου αιώνα έως και σήμερα–, η διάρκεια ζωής των γυναικών αυξανόταν με το πέρασμα του χρόνου. Από το 1820 έως το 1844, οι άντρες στη Utah ζούσαν περισσότερο από τις γυναίκες κατά ένα έτος. Από το 1845 και μετά, καθώς ο ρυθμός γεννήσεων άρχισε να πέφτει ελαφρά, οι γυναίκες κάλυψαν το κενό. Από το 1870 και έπειτα, οι γυναίκες ζούσαν πια δύο χρόνια παραπάνω από τους άντρες, διαφορά που είχε ανέβει στα τέσσερα χρόνια μέχρι το 1895.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υποστηρίζουμε πως ο ρυθμός γεννήσεων εξηγεί τα πάντα», μου είπε η Bolund κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, «Αλλά μπορεί να εξηγήσει μέχρι ενός σημείου τις διαφοροποιήσεις στη διάρκεια ζωής των δύο φύλων ανά τα χρόνια. Είναι όμως μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους σήμερα οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες. Η γονιμότητα εξηγεί μέρος αυτής της διαφοροποίησης, αλλά όχι το σύνολό της».

Θέλοντας να ελέγξουν διάφορους παράγοντες, όπως ο θάνατος κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης και τη διάρκεια ζωής των ατόμων που γεννήθηκαν από το 1820 έως το 1920, εξετάζοντας πόσα χρόνια ζούσε το κάθε άτομο μετά τα 55 έτη, ή αλλιώς μετά το τέλος της αναπαραγωγικής του φάσης, συγκριτικά με τον αριθμό των παιδιών που είχε το κάθε άτομο. Το γράφημα των αποτελεσμάτων μάς λέει πολλά: αν και η διάρκεια ζωής των αντρών δεν επηρεάστηκε από τον αριθμό των παιδιών που είχαν, η διάρκεια ζωής των γυναικών μειωνόταν αισθητά όταν γεννούσαν πάνω από τέσσερα παιδιά. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που γεννούσαν 15 ή και περισσότερα παιδιά ζούσαν έξι χρόνια λιγότερο από εκείνες που έκαναν μόνο ένα παιδί.

Δυστυχώς, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε για λίγο καιρό μέχρι να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε το πώς ακριβώς επηρεάζει τη διάρκεια ζωής μας η διαδικασία της αναπαραγωγής. Με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον φαρμακευτικό και ιατρικό χώρο, η διαδικασία του τοκετού είναι σαφώς λιγότερο δύσκολη και επίπονη απ’ ό,τι τα 1800 και με βάση αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές δεν μπορούν να πούμε με σιγουριά αν το να κάνεις λιγότερα παιδιά θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο. «Αν θες να βγάλεις στέρεα συμπεράσματα για τη διάρκεια ζωής, τότε θα πρέπει να περιμένεις να πεθάνουν όλα τα άτομα που υπάρχουν στη μελέτη», εξηγεί η Bolund. «Για τους ανθρώπους, από τη στιγμή που η διάρκεια της ζωής μας είναι τόσο μακρά, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε αυτά τα ερωτήματα σε σχέση με άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1920. Είναι απόλυτα πιθανό αυτά τα στοιχεία που προέκυψαν να μην τα παρατηρούσες σε γυναίκες που βρίσκονται τώρα σε αναπαραγωγική ηλικία».