Εργαζόμενες του Σεξ στην Ελλάδα Μιλούν για τη Βία που Αντιμετωπίζουν Καθημερινά

Εργαζόμενες του Σεξ στην Ελλάδα Μιλούν για τη Βία που Αντιμετωπίζουν Καθημερινά

  • |

«Το ιδανικό θα ήταν να αποποινικοποιηθεί πλήρως το επάγγελμα, γιατί το μόνο που κάνει είναι να σε σπρώχνει στην παρανομία».

Κείμενο Κορίνα Πετρίδη

Η Αθηνά* πήρε τα λεφτά και άρχισε να ντύνεται. Καθόταν στη θέση του συνοδηγού, σε ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο στο parking του παλιού Ιπποδρόμου, εκεί που σήμερα απλώνονται οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Είχε μόλις κάνει σεξ με πελάτη που συναντούσε πρώτη φορά. Την ώρα που φορούσε τα ρούχα της, εκείνος φώναξε «Πουτάνα, καριόλα, όλες τέτοιες είστε» και τράβηξε ένα μαχαίρι από τη θήκη της πόρτας. «Τώρα μωρή πουτάνα, δώσε μου τα λεφτά σου», της είπε στη συνέχεια. Η Αθηνά, παρά το σοκ, διατήρησε την ψυχραιμία της. Του έδωσε την τσάντα της και την ώρα που εκείνος ψαχούλευε το εσωτερικό της για να βρει τα λεφτά, άρπαξε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και τα πέταξε στο αντίθετο ρεύμα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έτρεξε να πιάσει τα κλειδιά φωνάζοντας, «Τώρα μωρή πουτάνα, πέθανες». Η Αθηνά άρχισε να τρέχει και για καλή της τύχη, εκείνη την ώρα περνούσε ένα ταξί. Μπήκε μέσα και γύρισε σπίτι.

Ο πελάτης από τον οποίο διέφυγε, θα γινόταν λίγο αργότερα γνωστός στις Aρχές. Ήταν ο διαβόητος Αντώνης Δαγκλής, ο οποίος καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία τριών γυναικών και για την απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι. Ο Δαγκλής πραγματοποιούσε επιθέσεις σε βάρος εργαζομένων στο σεξ. Στην κατάθεση του υποστήριξε ότι «πολλές φορές στο πρόσωπο της γυναίκας που στραγγάλιζα έβλεπα τη μάνα μου, μου θύμιζαν εκείνη». Η μητέρα του ήταν, επίσης, ιερόδουλη.

Μετά το περιστατικό, η Αθηνά από τον φόβο της έφυγε από την Αθήνα και μετακόμισε στην Πάτρα, όπου εργάστηκε περιστασιακά ως barwoman. Τη σύλληψη του Δαγκλή την παρακολούθησε από την τηλεόραση στο μαγαζί που δούλευε. «Όταν τον είδα στην τηλεόραση με τις χειροπέδες και ένιωσα το βλέμμα του πάνω μου, νόμιζα ότι με είδε, ότι ξέρει που είμαι και ότι θα έρθει να με βρει. Ήμουν σε κατάσταση πανικού», λέει.

Η Αθηνά ξαναγύρισε στην Αθήνα, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια. Συνέχισε να εργάζεται στο σεξ, όπως πριν. Η απόπειρα δολοφονίας από τον Δαγκλή ήταν το πιο ακραίο, αλλά όχι το μοναδικό περιστατικό βίας που βίωσε στο πλαίσιο της δουλειάς της.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μόνο μία από τις χιλιάδες ιστορίες βίας που μοιράζονται εργαζόμενες στο σεξ στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η 17 η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη σε αυτές τις ιστορίες.

«Η 17η Δεκεμβρίου είναι η μέρα εξάλειψης της βίας που υφίστανται οι εργαζόμενες στο σεξ. Πλαισιώνεται από άλλες παγκόσμιες ημέρες, όπως αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μεταναστών και την παγκόσμια ημέρα για το AIDS, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη», σχολιάζει η Μαρία Ξανθάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων του Red Umbrella Athens, οργάνωσης που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης σε εργαζόμενους στο σεξ.

Η ίδια, εν μέρει, αποδίδει την ευαλωτότητα στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενες στο σεξ στα προβλήματα της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία με τις ελλείψεις που έχει και τους περιορισμούς που θέτει, επί της ουσίας τις εξωθεί σε ένα παράνομο εργασιακό status. «Θέλουμε έναν νόμο που θα προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων και που θα τους επιτρέπει να καταγγείλουν οποιοδήποτε είδος βίας, είτε αυτή είναι θεσμική είτε τηλεοπτική, ή προέρχεται από πελάτες και περαστικούς», συνεχίζει.

Την περασμένη χρονιά, ένεκα της ημέρας, γυναίκες που εργάζονται στο σεξ είχαν συμμετάσχει σε συμβολική πορεία στην Ομόνοια. Η δράση αυτή, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε φέτος λόγω της ενισχυμένης αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή σε συνδυασμό με τον απόηχο της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012 και το στίγμα που ενίσχυσε γύρω από το επάγγελμα. «Φέτος, δεν νιώθουμε πολύ ασφαλείς να το κάνουμε αυτό. Υπάρχει πολύ έντονη αστυνόμευση στην περιοχή και ήδη πολλές κυρίες στοχοποιούνται αρκετά σε καθημερινή βάση. Επομένως δεν θέλαμε να αυξήσουμε τον κίνδυνο να ταυτοποιηθούν και να στοχοποιηθούν περαιτέρω. Είναι το πιο στιγματισμένο επάγγελμα και στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά και ειδικά μετά την διαπόμπευση του 2012 δεν θέλουμε να πλήξουμε την ανωνυμία τους», σημειώνει η Άννα Κουρουπού, διευθύντρια του Red Umbrella Athens.

Η αδυναμία της νομοθεσίας να εξασφαλίσει ασφαλείς εργασιακές συνθήκες, στην πραγματικότητα αφήνει τις εργαζόμενες στο σεξ έκθετες καθημερινά σε ποικίλους κινδύνους.