Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί (και) τις παιδοογκολογικές κλινικές! Εμπορευματοποιούν ακόμα και τον παιδικό καρκίνο!

Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί (και) τις παιδοογκολογικές κλινικές! Εμπορευματοποιούν ακόμα και τον παιδικό καρκίνο!

  • |
Στέλλα Χονδροματίδου,
γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της Υγείας συνεχίζεται με σκανδαλώδη τρόπο και αυτήν την φορά έχουν σειρά οι παιδοογκολογικές μονάδες της χώρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες από δημόσιο νοσοκομείο, όπως τα ογκολογικά τμήματα των Νοσοκομείων Παίδων «Αγίας Σοφίας» και «Αγλαΐα Κυριακού» για να αυτονομηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) όπου θα μεταφερθούν τα ογκολογικά τμήματα των δυο παιδιατρικών νοσοκομείων.

Παράλληλα εκχωρεί στο Κέντρο τόσο τον ξενοδοχειακό και τον ιατρικό εξοπλισμό, όσο και το κτίριο του Δημοσίου «κατά πλήρη κυριότητα». Οι σχέσεις εργασίας του προσωπικού δεν ξεκαθαρίζονται…

Αυτό προκάλεσε τις τελευταίες μέρες την αντίδραση των εργαζομένων στις παιδογκολογικές κλινικές που, μαζί με συλλόγους Γονέων κινητοποιήθηκαν και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση ακόμα και του παιδικού καρκίνου.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη

Η λειτουργία του κέντρου κάθε άλλο παρά αυτοτελής θα είναι τόσο ιατρικά όσο και οικονομικά. Θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα λειτουργεί όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση, αναζητώντας τρόπους για να μειώνει το κόστος και να αυξάνει τα κέρδη της. Έτσι, θα κερδίζει από νοσήλια, από επιχορηγήσεις, από ιδιώτες επενδυτές που θα καθορίζουν επιστημονικά και οικονομικά την πορεία του Κέντρου και θα μειώνει το κόστος προσλαμβάνοντας προσωπικό με ελαστικές συνθήκες εργασίας και αμοιβής κοκ. 

Η εμπειρία το έχει δείξει: θα γίνει ό,τι και στο Ωνάσειο, οι ασθενείς θα κληθούν να βάλουν στο τέλος το χέρι στην τσέπη… 

Tην ίδια ώρα οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα παιδιατρικά τμήματα της χώρας είναι τεράστιες, ακόμα και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως είδαμε με τα τελευταία περιστατικά διακομιδής των παιδιών από την περιφέρεια σε Αθήνα και Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόλις 10 κρεβάτια ΜΕΘ για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών της Βορείου Ελλάδας!

Η κυβέρνηση αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις και να ενισχύσει  με εξειδικευμένο προσωπικό  όλες τις παιδιατρικές κλινικές, αποσπά τις παιδογκολογικές  μονάδες και τις μετατρέπει σε ΝΠΙΔ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μάθαμε και για την ακύρωση του διαγωνισμού των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων από το ίδρυμα Νιάρχου, λόγω του πολύ μεγάλου κόστους κατασκευής  για τον χορηγό… Ένα από αυτά θα ήταν και το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη και όλη η Βόρεια Ελλάδα. Θα λειτουργούσε βέβαια και αυτό σαν ΝΠΙΔ και με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια…

Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσες – Στήριξη της Δημόσιας Υγείας τώρα!

Η πρόσβαση σε δομές Υγείας όμως, δεν θα έπρεπε να εξαρτιέται από την καλή διάθεση ιδιωτών να «ρίξουν χρήμα» για να φτιάξουν νοσοκομεία. Είναι καθήκον του κράτους και της κάθε κυβέρνησης να χρηματοδοτεί την Υγεία (όπως και κάθε άλλο κοινωνικό αγαθό) ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες σε νοσοκομεία, προσωπικό, υπηρεσίες – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά.

Η πολιτική αυτή διάλυσης του ΕΣΥ που κάνει όλο και δυσκολότερη την πρόσβαση των εργαζόμενων και φτωχών στρωμάτων στις δημόσιες δομές Υγείας, γίνεται πολύ επικίνδυνη για τη ζωή όλων μας και των παιδιών μας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούμε: 

  • Να μην περάσει η μετατροπή των παιδοογκολογικών σε ΝΠΙΔ – Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της Υγείας!
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία

xekinima.org