Η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο

Η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο

  • |

Οι οικολογικές οργανώσεις και οι πολέμιοι της γλυφοσάτης, του καρκινογόνου συστατικού στοιχείου του ζιζανιοκτόνου Roundup, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καταδίκη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto στις ΗΠΑ, γιατί δεν είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητά του.

Παρά την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί δεδικασμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer που έχει εξαγοράσει τη Monsanto δεν φαίνεται να θέλει να σταματήσει την παραγωγή γλυφοσάτης. Μάλιστα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας: “Με βάση επιστημονικά στοιχεία, παγκόσμιες ρυθμιστικές εκτιμήσεις και δεκαετίες πρακτικής εμπειρίας με τη χρήση glyphosate, η Bayer πιστεύει ότι το glyphosate είναι ασφαλές και μη καρκινογόνο”!

Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασε τη Monsanto να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον 46χρονο Αμερικανό κηπουρό Ντουέιν Τζόνσον, ο οποίος θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup, με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα απέκρυπτε την επικινδυνότητά τους.

Ικανοποίηση για την απόφαση αυτή εξέφρασαν στην Ευρώπη οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα Europe-Ecologie-Les Verts (Οικολόγοι-Πράσινοι) και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης.

“Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, των χρηστών κατά πρώτον –συνεπώς των αγροτών– και μετά αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας Λοράν Πινατέλ.

Το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι θεωρεί ότι η καταδίκη της Monsanto είναι “ιστορική”. “Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής. Οι οικολόγοι ζητούν επίσημα από την κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει όσον αφορά τη γλυφοσάτη και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα”, έγραψε το EELV. “Αντί να κερδίζει χρόνο για τα συμφέροντα ορισμένων, η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης χωρίς καθυστέρηση και να αποδεσμεύσει αμέσως τους απαραίτητους πόρους για να βοηθήσει τους αγρότες να απαλλαγούν από αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα”.

Όσο για τον Μπενζαμέν Σουρίς, πρόεδρο της Combat Monsanto, θεωρεί ότι “η καταδίκη αυτή αναγνωρίζει όχι μόνο ότι το Roundup είναι καρκινογόνο, αλλά κυρίως ότι η Monsanto είχε πληροφορίες για την επικινδυνότητα του προϊόντος και ότι έκανε τα πάντα για να την κρύβει. Δείχνει επίσης ότι η Monsanto γνώριζε από την αρχή ότι ο χημικός της τύπος είναι τοξικός και ότι εξαπάτησε τις δημόσιες αρχές”, δήλωσε στο AFP.

Τέλος, ο αγρότης Πολ Φρανσουά, διάσημος στη Γαλλία για τον αγώνα του κατά της Monsanto, δήλωσε ότι αισθάνθηκε “μεγάλη χαρά” για όλους εκείνους που αγωνίζονται. “Σκέφτηκα αυτούς λέγοντας μέσα μου ότι η εν λόγω απόφαση θα τους βοηθήσει και θα τους δώσει πολλές ελπίδες”, είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Phyto-victimes και συγγραφέας του βιβλίου “Ένας αγρότης εναντίον της Monsanto”.

Παρ’ όλα αυτά, Ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer, ο νέος ιδιοκτήτης της Monstanto, ανακοίνωσε, όπως προαναφέραμε, ότι η γλυφοσάτη είναι “ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα” και θα συνεχίσει την παραγωγή και διάθεσή της. Συνεπώς ο “πόλεμος” εναντίον των καρκινογόνων κερδών δεν έχει τελειώσει, τουναντίον τώρα άρχισε.

/artinews.gr