Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό γιαούρτι

Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό γιαούρτι

  • |

Το γιαούρτι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι μια υγιεινή, εύπεπτη τροφή, πλούσια σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, κάλιο, βιταμίνες και βακτήρια πολύτιμα για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικά το πλήρες, παραδοσιακό(με πέτσα) γιαούρτι βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους, την ανάπλαση των μυών, αλλά και στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας της ευαίσθητης γυναικείας περιοχής.

Αντί να αγοράζουμε καθημερινά το γιαούρτι μας από το σούπερ μάρκετ και να επιβαρύνουμε τον πλανήτη με πλαστικές συσκευασίες, μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε το δικό μας, σπιτικό γιαούρτι με ελάχιστο κόπο σε λίγες μόνο ώρες.

Χρειαζόμαστε μόνο δύο υλικά:

1 λίτρο πλήρες παστεριωμένο γάλα, ιδανικά μικρής διάρκειας

2 κουταλιές της σούπας παραδοσιακό γιαούρτι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε αγελαδινό είτε πρόβειο ή κατσικίσιο, αλλά με το αγελαδινό γιαούρτι θα έχουμε πιο «νερουλό» αποτέλεσμα.

Η διαδικασία:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να φτάσει τους 85-90 βαθμούς. Αν δε διαθέτουμε θερμόμετρο, το αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις αρχίσει να φουσκώνει.

Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 45-50 βαθμούς. Εμπειρικά, βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι στο γάλα και μετράμε μέχρι το 10. Αν αντέξουμε, η θερμοκρασία είναι σωστή. Αν το γάλα κρυώσει παραπάνω, το ξαναζεσταίνουμε. Διαφορετικά, το γιαούρτι μας δε θα πήξει. Από την άλλη, αν το γάλα είναι πολύ ζεστό, θα σκοτώσει την πυτιά που περιέχει το γιαούρτι που θα προσθέσουμε, και πάλι δε θα έχουμε επιτυχία.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με μικρή ποσότητα ζεστού γάλακτος για να διαλυθεί και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γυάλινα ή πήλινα δοχεία με καπάκι.

Σκεπάζουμε τα δοχεία με κουβέρτες και αν γίνεται, τα τοποθετούμε σε κάποιο ζεστό σημείο. Αυτό βοηθάει την πυτιά να αναπτυχθεί και να μετατρέψει το γάλα σε γιαούρτι. Αφήνουμε χωρίς να τα κουνάμε για 4 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να πήξει.

Τέλος, το βάζουμε στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει, το γιαούρτι μας είναι έτοιμο!

Το γιαούρτι μας μπορεί να καταναλωθεί εντός 2 εβδομάδων, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την επόμενη δόση.

Καλή επιτυχία.

.topontiki.gr/