Δεν είναι όλοι, είναι κάποιοι

Δεν είναι όλοι, είναι κάποιοι

  • |

Ξέρουμε για την υπερπληθώρα παραστάσεων ανά σεζόν, για τους πολλούς νέους ηθοποιούς που αποφοιτούν από τις δραματικές σχολές κάθε χρόνο, τόσοι που είναι αδύνατον να απορροφηθούν από τη μικρή ελληνική αγορά θεάματος. Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλά θέατρα, πολλές παραγωγές, πολλοί ηθοποιοί, πολλοί σκηνοθέτες. Είναι μεγάλος, λοιπόν, ο αριθμός των καλλιτεχνών. Κι επειδή αυτές τις μέρες ζούμε στον φρενήρη ρυθμό του ελληνικού me too, τον καθημερινό καταιγισμό φριχτών αποκαλύψεων, είναι χρήσιμο να το θυμόμαστε αυτό. Δεν είναι βουτηγμένο στον βούρκο ολόκληρο το ελληνικό θέατρο.

Έφη Μαρίνου

Δεν είναι όλοι, δεν είναι οι περισσότεροι, δεν είναι οι πολλοί. Είναι κάποιοι, συγκεκριμένοι αλλά με εξουσία, θεσμική ή παραγοντική ή οικονομική, τώρα ή στο παρελθόν, που επηρέαζαν τα πράγματα, που ναι, μπορούσαν να κάνουν ζημιά. Ζημιά σε ψυχές, σε δικαιώματα εργαζομένων, στην υπόληψη του χώρου. Μπορούσαν να βιάσουν, να εκβιάσουν, να παρενοχλήσουν, να απειλήσουν, να προσβάλουν, να στερήσουν την εργασία από κορίτσια και αγόρια.

Δεν ήταν ποτέ μυστικό αυτό. Ξέραμε ποιοι και πώς συμπεριφέρονταν στον χώρο αλλά κανείς δεν μιλούσε. Και ποιος να πει; Και τι να πει όταν αυτή η ανομολόγητη ομερτά είχε δομήσει ένα πλέγμα σχέσεων θεσμοθετημένων και ευλογημένων από το κραταιό σύστημα εξουσίας που έτσι έχτιζε μέλλον… Εννοούμε το σύστημα -κάθε κυβέρνησης- που διόριζε, επιχορηγούσε, έχριζε, επιβράβευε, εγκωμίαζε, κανάκευε αλλά αδιαφορούσε αλαζονικά για τη δημιουργία δομών και σοβαρού εργασιακού πλαισίου. Το σύστημα πολιτιστικής εξουσίας που ουδέποτε επιζήτησε το καλύτερο γι’ αυτόν τον αχανή, απροσδιόριστο, «φευγάτο» καλλιτεχνικό κόσμο.

Απλώς τον χάιδευε στωικά στο κεφάλι σαν να ήταν συμπαθές κατοικίδιο. Επειδή «τώρα είναι η στιγμή» -θα ερχόταν κάποτε, έπρεπε να είχε περάσει από το μυαλό των αήττητων- χρειάζεται να γίνουν όλα σοβαρά, υπεύθυνα, πολιτισμένα. Αλλιώς θα εξυπηρετήσουν μόνο την απόλαυση του τηλεθεατή: με ποπ κορν μπροστά στο νέο διακαναλικό σίριαλ…

.efsyn.gr/