«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»

«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»

  • |

Στο επίκεντρο του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, βρίσκονται οι εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ, το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ.

«Οι λέξεις σε μας, ακόμα κι οι σπουδαίες, σαν ρούχα παλιώνουν, ξεφτίζουν στο στόμα. Θέλω να ξαναλάμψει μέσα στις σημαίες η μεγαλύτερη απ’ όλες τις λέξεις -“ΚΟΜΜΑ”». Με τους στίχους του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι και την 11η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς άνοιξε η αυλαία της εναρκτήριας εκδήλωσης του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προχθές το βράδυ, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.

Νόρα Ράλλη

«Με ατσάλινη θέληση προχωράμε! Θέτουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί, πιο μαχητικοί», είπε στην κεντρική ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, δίνοντας με ξεκάθαρο τόνο το σύνθημα του συνεδρίου: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό».

Το στάδιο ήταν γεμάτο, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τηρήθηκαν στο έπακρο και ένα κλίμα ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης επικρατούσε, καθώς «συναντήθηκαν γενιές και γενιές κομμουνιστών, από τους παλαίμαχους της “δρακογενιάς” της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέχρι τους νεότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τους προσκαλεσμένους, μέλη και φίλοι του κόμματος και της ΚΝΕ που δίνουν στο πλάι του τις μάχες του» όπως μας είπαν από τη οργανωτική επιτροπή και είδαμε και οι ίδιοι. Από το προεδρείο της Βουλής παραβρέθηκαν οι Ν. Κακλαμάνης, Δ. Βίτσας και Σοφία Σακοράφα.

Επίσης ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος και ο δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης. Με ενός λεπτού σιγή υπό τον ήχο του πένθιμου εμβατηρίου οι παρευρισκόμενοι αποχαιρέτησαν τους συντρόφους και συναγωνιστές που έφυγαν από τη ζωή στο διάστημα από το προηγούμενο συνέδριο (τα μέλη της Κ.Ε. Μ. Μαΐλη, Β. Μπούτα, Καίτη Φειδάκη. Το μέλος της ΚΕΟΕ Θ. Βλόντζο. Τα πρώην μέλη της Κ.Ε. Γ. Μωραΐτη, Β. Νικολαΐδου, Γ. Τρικαλινού, Κ. Μαραγκουδάκη, καθώς και στελέχη του κόμματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, παράγοντες της τέχνης και της επιστήμης όπως οι Λ. Μαχαιρίτσας, Γρ. Ριζόπουλος, Δ. Ταλαγάνης, Στ. Σκοπελίτης, Λ. Ηλιάκης, Τ. Ψημμένος, Ε. Αγγουράκη, Α. Ελληνούδη, Τρ. Γεροζήσης, Κ. Βουτσάς, Τ. Σαριγκούλη, Κ. Μαλκότσης, Σ. Αδαμίδου, Τ. Δανέλλη, Δ. Σκούρα, Ε. Μπιμπίκου-Αντωνιάδου, Χρ. Σιμαρδάνης, Φ. Ζαμπαθά). Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η οπτικοποιημένη συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο.

Τo προεδρείο
Στις 9 το πρωί της Παρασκευής 25/6 το 21ο Συνέδριο του κόμματος συγκροτήθηκε σε σώμα. Ολες οι εργασίες έγιναν χθες και θα ολοκληρωθούν έως και αύριο Κυριακή στην (ανακαινισμένη και αναβαθμισμένη πλέον) έδρα του κόμματος στον Περισσό.

Το προεδρείο ψηφίστηκε ομόφωνα και αποτελείται από 23 μέλη του κόμματος. Αμέσως πέρασαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ήταν: απολογισμός της δράσης της Κ.Ε. και της Κ.Ε. Οικονομικού Ελέγχου έως τώρα, ο προγραμματισμός δράσης στο 22ο συνέδριο του Κόμματος σε τέσσερα χρόνια και η εκλογή νέας Κ.Ε. και νέας Κ.Ε. Οικονομικού Ελέγχου. «Το βασικό περιεχόμενο του 21ου Συνεδρίου είναι το κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό, με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και αναλύσεις» είπε ο γραμματέας Δ. Κουτσούμπας.

«Το κόμμα μας έχει δώσει μεγάλες μάχες και μελετά την ιστορική του πείρα στο φως νέων στοιχείων που εμπλουτίζουν τις γνώσεις και την ικανότητά του να ερευνήσει πιο ολοκληρωμένα την πορεία της κοινωνικής εξέλιξης, το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, όχι μόνο ιστορικά κατά τον 20ό αι. αλλά και ως καθήκον στον 21ο» τόνισε. Τα θέματα που θα εξεταστούν είναι σε τίτλους: Το πολιτικό-στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. Η κοινωνική συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ.

Εισήγηση της Κ.Ε.
Στο άνωθι πλαίσιο κινήθηκε και η εισήγηση της Κ.Ε. του κόμματος: «Εκτιμάμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις. Δυναμώνει ο αντικομμουνισμός και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, η επιχείρηση ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό. Δυναμώνουν αντικομμουνιστικά σύνδρομα, η κρατική καταστολή.

Πρόσθετες δυσκολίες στην εξέλιξη της πάλης του κόμματος φέρνουν και οι συνθήκες απαγορεύσεων, εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τη δημόσια υγεία αλλά και οι επιδιώξεις να ορθωθούν μεγάλα εμπόδια στον δρόμο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος {…} Η ιστορική εξέλιξη φυσικά δεν σταματά. Είμαστε αποφασισμένοι, μέχρι το 22ο Συνέδριό μας, να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης. Είμαστε πιο ικανοί να κλιμακώνουμε την πάλη, να περνάμε στην αντεπίθεση…».

Επειτα έγινε λόγος για τις προσυνεδριακές διεργασίες: ήταν πεντάμηνες και σε αυτές υπερψηφίστηκαν (με αρκετά λευκά ωστόσο) τα τρία Κείμενα των Θέσεων της Κ.Ε. για το κόμμα και τον απολογισμό του, για τις διεθνείς εξελίξεις, το ΔΚΚ, τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και το πολιτικό σύστημα και για την κατάσταση της εργατικής τάξης, του κινήματός της και την κοινωνική συμμαχία.

Συνακόλουθα συζητήθηκε το ζήτημα του σύγχρονου διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο «διέρχεται από νέα όξυνση των αντιφάσεών του με υπερσυσσώρευση κεφαλαίου». Εγινε λόγος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εγχώρια οικονομία και τα εγχώρια αστικά κόμματα (με ευθείες βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κυρίως ως «τα δύο πρόσωπα του Ιανού του αστικού πολιτικού συστήματος») και έμφαση στον ταξικό χαρακτήρα κάθε μεταβολής, από την υγεία, την εργασία έως την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση.

Οσο για την πορεία του κόμματος από δω και στο εξής, «το κύριο που πρέπει σήμερα να θέσουμε επιτακτικά είναι τα ζητήματα του προσανατολισμού, οι τρόποι και μέθοδοι δουλειάς και παρέμβασης, πώς υλοποιείται στην πράξη η γραμμή μας στο κίνημα» ειπώθηκε και τονίστηκε η άνοδος του βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης το γρηγορότερο δυνατό με κάθε τρόπο (συνδικαλιστική επιρροή, υπεράσπιση δικαιωμάτων κ.ά.).