Ουκρανία: Σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων

Ουκρανία: Σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων

  • |

Το διάγγελμα Πούτιν επιβεβαίωσε το άρθρο του artinews.gr με τίτλο “το ιστορικό της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας”. Παραθέτω την εισαγωγή:

“Είναι αλήθεια ότι η πλανητική ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται. H αμφισβήτηση της πλανητικής ηγεμονίας τους δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ένας νέος ηγεμόνας(Κίνα και Ρωσία) νικά κατά μέτωπο και αντικαθιστά τον παλαιό, αλλά «μπορεί και να σημαίνει, πιο περιορισμένα, ότι μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη συγκροτεί βαθμηδόν γύρω της έναν μείζονα χώρο και απαγορεύει στην πλανητική ηγεμονική Δύναμη να επεμβαίνει με οιονδήποτε τρόπο στον χώρο αυτό…» (Π. Κονδύλης: Θεωρία του Πολέμου, σελ. 369).

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σήμερα; Η Ουάσινγκτον επιχειρεί να περιορίσει τον «μείζονα χώρο» τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζεται ένας μεγάλος πόλεμος; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται πολλοί μικροί, ελεγχόμενοι (όσο μπορεί να λεχθεί αυτό) πόλεμοι. Για έναν τέτοιο πόλεμο μίλησε (του ξέφυγε) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.”

Για τη διασφάλιση του μείζονα χώρου πέριξ της Ρωσίας μίλησε από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ επιβάλλουν στη Ρωσία την πολιτική της “μέγκενης”, αλλάζοντας όλα τα πολιτικά καθεστώτα που ήταν φιλικά σ’ αυτή. Θυμίζουμε την υποστήριξη των Αμερικανών στους εθνικιστές και τους νεοναζί της Ουκρανίας σ’ αυτό που οι δυτικοί αποκάλεσαν “εξέγερση” και ο Πούτιν “πραξικόπημα”.

Συνεπώς έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι πρόκειται για μία σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων σε ενδοκαπιταλιστικό επίπεδο…

http://artinews.gr