Τα άτομα με αναπηρία χωρίς δημόσιες δομές υγείας –κοινωνικής φροντίδας, της Ελένης Μπαρμπαλιά

Τα άτομα με αναπηρία χωρίς δημόσιες δομές υγείας –κοινωνικής φροντίδας, της Ελένης Μπαρμπαλιά

  • |

3 Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα με Ατόμων Αναπηρία το αναπηρικό κίνημα  διεκδικεί όλα αυτά για τα οποία παλεύει δεκαετίες τώρα απέναντι σε αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Διαχρονικό το αίτημα  του αναπηρικού κινήματος: Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία από τη φτωχοποίηση, τίθεται στην προμετωπίδα του συνόλου των αιτημάτων αφού η φτωχοποίηση σαρώνει μεγάλα τμήματα του λαού εν μέσω απανωτών κυμάτων ακρίβειας, κατεδάφισης  εργασιακών κοινωνικών πολιτικών δικαιωμάτων.

Μα όταν  η φτωχοποίηση αφορά τους αναπήρους και  χρόνια πάσχοντες τότε  προστίθεται το δυσθεώρητο  κόστος που σχετίζεται με τις πρόσθετες ανάγκες, οι οποίες  γεννιούνται από την αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Το κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της κάθε αναπηρίας  προστίθεται στο κόστος κάλυψης των βιοτικών αναγκών.  Αυτό το δυσβάσταχτο κόστος που διαφέρει για κάθε κατηγορία αναπηρίας  δεν έχει υπολογιστεί, ακόμα,  από όλους τους σπουδαγμένους οικονομολόγους κοινωνικούς που θητεύουν σε θώκους υπουργικούς και διατείνονται για την ευαισθησία που τρέφουν για τους αναπήρους!

Απέναντι στις μεγαλοστομίες,  που θα ακουστούν από τους εμπόρους ελπίδων και ψυχών περί πολλά υποσχόμενων εθνικών, μεγαλόπνοων σχεδίων, τα οποία  όπως συνηθίζεται  θα ξεκινούν από πιλοτικά προγράμματα για να καταλαγιάζουν την οργή και αγανάκτηση της κοινωνίας, στέκει η άθλια πραγματικότητα.

Οι ειδήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο έτος  σηματοδοτούν την σκληρή άθλια πραγματικότητα που βιώνουν άνθρωποι με αναπηρία χρόνιες και ψυχικές  παθήσεις.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 27.11.2022, η Έκθεση  της Αρχής Διαφάνειας για την κλειστή δομή για άτομα με αναπηρία «Άγιος Δημήτριος», όπου σημειώνονται κατ’ επανάληψη κακοποιητικές συμπεριφορές, φέρνει στο προσκήνιο τις σκληρές νεοφιλελεύθερες  πολιτικές που συνεχίζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία σε  κλειστές  δομές περίθαλψης. Το καθολικό αίτημα των ατόμων με βαριά αναπηρία και των οικογενειών τους  για τη διαβίωσή τους στην κοινότητα, μόνος δρόμος για να δοθεί τέλος στο έγκλημα διαρκείας της ιδρυματικής ζωής που βιώνουν άνθρωποι με βαριές αναπηρίες,   παραμένει ανοιχτό. Το πολλά υποσχόμενο μοντέλο «Αποϊδρυματοποίησης» απέτυχε οικτρά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.   Τα ιδρύματα συνεχίζουν να λειτουργούν με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Ήδη από τον Γενάρη σύλλογοι ατόμων με αναπηρία και εργαζόμενοι αναδεικνύουν  τα  σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν  τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του έκτακτου και επικουρικού προσωπικού. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν τελειώσει προ πολλού σε όλους τους κοινωνικούς τομείς Υγείας Πρόνοιας Παιδείας.

Στις 23.11. 2022 ο Μπέος,  δηλώνει:  «Δεν μπορούν να προσλαμβάνονται άτομα με αναπηρία 70% και άνω, εκτός αν προορίζονται για γραφεία. Ναι, είναι συνάνθρωποί μας και έχουν τα ίδια δικαιώματα, όμως η κοινωνική μέριμνα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Οι Δήμοι χρειαζόμαστε χέρια».

Άθλιες ρατσιστικές δηλώσεις που μας γυρίζουν σε αλλοτινές εποχές, όπου η αναπηρία ήταν συνώνυμη με την ανικανότητα. Ο υπόδικος Μπέος έθεσε και  προϋποθέσεις για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε θέσεις εργασίας!

Ο Μπέος δεν είναι ο πρώτος δημοτικός άρχοντας που βγάζει το δηλητήριο του για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ακολουθεί κατά πόδας  παλαιότερρες δηλώσεις του δημάρχου Ζακύνθου Αρετάκη, περί «σακατεμένων» ανθρώπων. Καμία καταδίκη των δηλώσεων  Αρετάκη και Μπέου ούτε από την ΚΕΔΕ ούτε από την Κυβέρνηση!

3 Δεκέμβρη 2022   και ο άθλιος νόμος Πλεύρη – Γκάγκα,  που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας εντός του οποίου λειτουργούν τα Κέντρα Παρακολούθησης Χρονίως Πασχόντων (Μονάδες Τεχνητού Νεφρού Κέντρα Αιμορροφιλίας, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Νευρολογικές Κλινικές παρακολούθησης πασχόντων από Σκλήρυνση κατά Πλάκας κ.α.) έχει ήδη ψηφιστεί.

Λίγες ημέρες πριν  το «Παρατηρητήριο για την Αναπηρία» μας ενημερώνει μεταξύ άλλων στατιστικών και δεικτών ότι «Ένας στους δύο κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας με σοβαρή αναπηρία (ηλικίας 18-64) βρίσκεται στο φάσμα της φτώχειας ή του αποκλεισμού, ένας στους τρεις κατοίκους της με σοβαρή αναπηρία έχει ανικανοποίητες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας. Στην περιφέρεια Αιγαίου 4 στους 10 κατοίκους με σοβαρή αναπηρία αναφέρουν ανικανοποίητες ανάγκες υγείας τους τελευταίους 12 μήνες (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 13 Περιφερειών).

Οι νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση και χρόνια πάσχοντες που απαιτείται να μετακινούνται από και προς τις μονάδες θεραπείας τους τακτικά  ζητούν απεγνωσμένα την αύξηση των εξόδων μετακίνησης για τις θεραπείες τους, λόγω της αλματώδους αύξησης των καυσίμων με κομίστρων ταξί, εισιτηρίων κ.λπ. Από τον Μάϊο που τίθεται  το αίτημα η πόρτα του υπουργού Υγείας είναι κλειστή.

Χωρίς ανταπόκριση και το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, που ζητά μόνιμη λύση για τους ανασφάλιστους αιμοκαθαρόμενους ώστε να έχουν μόνιμη θέση αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι να περιφέρονται στις εφημερίες) ή να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Το πάρτι ελλείψεων φαρμάκων, λόγω παράλληλων εισαγωγών με τον ΙΦΕΤ και τον ΕΟΦ υποστελεχωμένους και ανίκανους να θέσουν σε λειτουργία του όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οδηγεί σε απόγνωση σοβαρές κατηγορίες χρονίως πασχόντων που από τη θεραπεία τους εξαρτάται η ίδια τους η ζωή.  Το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Βασική αρχή του καπιταλισμού κι ας γινόμαστε γραφικοί.

Τα μνημονιακά χαράτσια υπέρ ΕΟΠΥΥ και οι άθλιες πρακτικές υπολογισμού της διαφοράς μεταξύ εμπορικής – ασφαλιστικής φαρμάκου που επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, με υπογραφή Άδωνι συνεχίζονται έως και σήμερα.

Ανάπηροί και χρόνια πάσχοντες αντιμετωπίζουν δισεπίλυτα οικονομικά προβλήματα αφού έχουν να δουν αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας από το έτος 2011. Παρόλο που τα επιδόματα αναπηρίας χορηγούνται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους αναπηρίας διακόπτονται όταν το άτομο αναπηρία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Παραλογισμός ή τυχοδιωκτικές απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

Οι νέες συντάξεις αναπηρίας υπολογισμένες σύμφωνα με το νέο συνταξιοδοτικό ξεκινούν από τα 200 ευρώ! Οι «σοφοί» του υπουργείου Εργασίας αποφάσισαν ότι το πενιχρό ποσό της βασικής (εθνικής σύνταξης) των 384€ εξαρτάται από το ποσοστό αναπηρίας. Με αυτή την άλογη λογική οι έχοντες ποσοστό 50% λαμβάνουν κατά το ήμισυ τη βασική σύνταξη, οι έχοντες 67% τα ¾ του ποσού των 384€. Όπως φαίνεται χρειάζονται και τη μισή ποσότητα ημερήσιας τροφής από τους κοινούς θνητούς σύμφωνα με τους ιθύνοντες!

Διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα των αναπήρων, Πρότυποι Κανόνες του ΟΗΕ ενσωματωμένες στο εθνικό δίκαιο, κανόνες δικαίου, νομολογία  παραβιάζονται συστηματικά.

Ανήμερα της εθνικής ημέρας οι κυβερνώντες θα κραδαίνουν με καμάρι την «ευαισθησία» τους, θα προτρέπουν τους πολίτες να κοιτάξουν με συμπόνοια τον συνάνθρωπό τους με αναπηρία και οι συστημικοί δημοσιογράφοι θα πουλήσουν δακρύβρεχτες ιστορίες ψυχικού σθένους.  Η σκληρή πραγματικότητα θα ντυθεί με λαμπιόνια. Ξέρουν αυτοί.

Απέναντι τους συλλογικότητες και μαζικοί φορείς αναπήρων καλούν σε συγκεντρώσεις την 3η Δεκέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας στο δρόμο που περπατούν δεκαετίες τώρα. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι τίποτα δεν χαρίζεται.

.kommon.gr/