Αμα λένε «ΑΡΔ», κάτι ξέρουν

Αμα λένε «ΑΡΔ», κάτι ξέρουν

  • |

Προσωπικά, το έκανα στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στο Μεταπτυχιακό. Ηταν δηλαδή ένα μάθημα συνειδητής επιλογής. Δεν μου το φόρτωσαν, του φορτώθηκα: Κριτική Ανάλυση Λόγου λέγεται. Δεν θα κάνω ανάλυση της Ανάλυσης τώρα, αλλά ουσιαστικά μαθαίνεις (έχουν γραφεί βιβλία επί βιβλίων) πώς να αναλύεις με κριτική σκέψη τα όσα σου πασάρουν οι διάφοροι και οι διάφορες, δίχως ουσιαστικές διαφορές. Μαθαίνεις ποιες είναι αυτές οι λεξούλες που μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά μόνο αυτό δεν είναι. Μαθαίνεις να παρατηρείς πώς χρησιμοποιούν (αυτοί οι διάφοροι και οι διάφορες) αυτές τις λεξούλες, ώστε να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη προς ένα προκαθορισμένο (από εκείνους φυσικά) συμπέρασμα.

Νόρα Ράλλη

Εννοείται ότι το μάθημα αυτό θα έπρεπε να ξεκινά από το Δημοτικό και να είναι υποχρεωτικό όχι μόνο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε κάθε σχολή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (σε κάθε όμως!). Ισως ίσως, λέω, με αυτό τον τρόπο να μην έπρεπε να πεθάνουν 57 άνθρωποι για να καταλάβουμε τι αθλιότητες ακούγονται στα κανάλια και, παρ’ όλη τη δημόσια κριτική (πάει κι έρχεται το «ΑΡΔ» -αδίκως;), οι τυπάδες και οι τύπισσες συνεχίζουν τις αθλιότητες! Δεν ορρωδούν προ ουδενός όμως!

«Σταυρούλα Πολάκη: Aυτή είναι η κόρη του Παύλου Πολάκη – Πανύψηλη, μελαχρινή και με καταγάλανα μάτια». Αυτό διαβάζω σε γνωστό, ειδησεογραφικό ιστότοπο, μία μέρα μετά την απόφαση να συνεχίσει κανονικά ο Παύλος Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κάτι λάθος στον τίτλο; Κάτι προσβλητικό; Κάποιο ψέμα; Οχι. Ελα όμως που υπάρχει (πριν καν δεις τις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το γελοίο, μικροαστικό και τίγκα στην πατριαρχία κείμενο – ο θεός να το κάνει δημοσιογραφικό) κάτι πολύ ύπουλο, χυδαίο και βαθιά επικίνδυνο: αυτό που, αν δεν αλλάξει, προκοπή δεν έχει. Μπας και ξέρεις τι;

efsyn.gr/