Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω: Μαζικές συνελεύσεις – Ζωντανές καταλήψεις

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω: Μαζικές συνελεύσεις – Ζωντανές καταλήψεις

  • |

Ολοκληρώνεται σχεδόν ένας μήνας φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο που έρχεται να παρακάμψει το Αρ.16, με το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά να γίνεται όλο και πιο δυναμικό και μαζικό.

Εδώ κι ένα μήνα, βρι­σκό­μα­στε σε κα­τά­με­στα αμ­φι­θέ­α­τρα στις γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις, πράγ­μα που εί­χα­με να δούμε πολλά χρό­νια, οι οποί­ες απο­φα­σί­ζουν πο­λυ­ή­με­ρες κα­τα­λή­ψεις από την Κο­μο­τη­νή μέχρι την Κρήτη. Κι όσο το κί­νη­μα με­γα­λώ­νει μπαί­νουν στον αγώνα τμή­μα­τα που βρί­σκο­νταν πολύ καιρό σε αδρά­νεια, όπως οι μη­χα­νι­κοί του ΔΙΠΑΕ ή το Οι­κο­νο­μι­κό του ΑΠΘ.

Απέ­να­ντι σε αυτό το κύμα κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων, η κυ­βερ­νη­τι­κή πα­ρά­τα­ξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει βρε­θεί πολύ αδύ­να­μη να απα­ντή­σει. Χάνει τόσο σε επί­πε­δο γε­νι­κών συ­νε­λεύ­σε­ων απέ­να­ντι στα ενιαία αγω­νι­στι­κά πλαί­σια των αρι­στε­ρών και κι­νη­μα­τι­κών δυ­νά­με­ων αλλά και σε επί­πε­δο κοι­νω­νί­ας πια, καθώς οι εκ­βια­σμοί σχε­τι­κά με την εξε­τα­στι­κή, οι τρα­μπου­κι­σμοί ακόμα και οι προ­σπά­θειες νο­θεί­ας δεν έχουν φέρει απο­τε­λέ­σμα­τα. Φαί­νε­ται ότι ο κό­σμος των σχο­λών, στο με­γα­λύ­τε­ρο μέρος του, έχει συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει το μέ­γε­θος της επί­θε­σης από την κυ­βέρ­νη­ση της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και δεν τους επι­τρέ­πει να απο­προ­σα­να­το­λί­σουν τη συ­ζή­τη­ση αλλά επι­λέ­γει να τους απο­μο­νώ­σει και να μα­ζι­κο­ποι­ή­σει τις κι­νη­μα­τι­κές δρά­σεις.

Τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, τα πα­νε­πι­στη­μια­κά κτή­ρια είναι γε­μά­τα και ζω­ντα­νά με όρους πολύ δια­φο­ρε­τι­κούς από την τυ­πι­κή κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των δια­λέ­ξε­ων και των εξε­τά­σε­ων. Στις κα­τει­λημ­μέ­νες σχο­λές έχουν γίνει αμέ­τρη­τες πο­λι­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις σε σχέση με τον νέο νο­μο­σχέ­διο και την πα­ρά­καμ­ψη του Αρ.16, στις οποί­ες εκτός από φοι­τη­τές/τριες συμ­με­τέ­χουν κα­θη­γη­τές και ακα­δη­μαϊ­κοί. Πα­ράλ­λη­λα, και ανά­λο­γα το επι­στη­μο­νι­κό αντι­κεί­με­νο κάθε κλά­δου ανα­πτύσ­σε­ται ο πο­λι­τι­κός διά­λο­γος και για άλλα θέ­μα­τα με συ­ζη­τή­σεις και αντι­μα­θή­μα­τα από τις αλ­λα­γές στον νέο Ποι­νι­κό Κώ­δι­κα, μέχρι το πρά­σι­νο στις πό­λεις και την ενερ­γεια­κή κρίση.

Ενά­ντια σε εκ­βια­σμούς και επι­θέ­σεις

Την ίδια στιγ­μή, οι κα­τα­λή­ψεις εκτός από χώρο πο­λι­τι­κής ζύ­μω­σης, έχουν με­τα­τρέ­ψει τις σχο­λές μας και σε χώ­ρους πο­λι­τι­στι­κής αντι­πρό­τα­σης. Τις πο­λι­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις ακο­λου­θούν προ­βο­λές ντο­κι­μα­ντέρ και ται­νιών σε συ­νερ­γα­σία με φοι­τη­τι­κές κι­νη­μα­το­γρα­φι­κές ομά­δες, μου­σι­κές από ρε­μπέ­τι­κα και πανκ μέχρι τζαζ jams -ακό­μα και ρε­σι­τάλ πιά­νου στο ΠΑ­ΜΑΚ- επί­σης, βρα­διές stand-up comedy, τουρ­νουά επι­τρα­πε­ζί­ων και αθλη­μά­των μέχρι και μα­θή­μα­τα κι­νη­σιο­λο­γί­ας και χορού.

Ταυ­τό­χρο­να, σε απά­ντη­ση στις επι­θέ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και ευ­ρύ­τε­ρα του συ­ντη­ρη­τι­κού κό­σμου που πα­ρο­μοιά­ζει τον κόσμο του κι­νή­μα­τος με τε­μπέ­λη­δες και αρ­γό­σχο­λους -με απο­κο­ρύ­φω­μα τον Μη­τσο­τά­κη που απο­κά­λε­σε τους φοι­τη­τές λη­στές!- αλλά και κό­ντρα στα αφη­γή­μα­τα του ατο­μι­σμού, της αρι­στεί­ας, του αντα­γω­νι­σμού και της εντα­τι­κο­ποί­η­σης, οι κα­τα­λή­ψεις απο­τε­λούν και χώ­ρους στους οποί­ους οι φοι­τή­τριες/ές δια­βά­ζουν συλ­λο­γι­κά. Στους εκ­βια­σμούς περί «χα­μέ­νης ατο­μι­κής προ­σπά­θειας», πα­ρα­τε­τα­μέ­νων εξα­μή­νων και ηλε­κτρο­νι­κών δια­δι­κα­σιών -που σκοπό έχουν την απο­μα­ζι­κο­ποί­η­ση του κι­νή­μα­τος- οι φοι­τή­τριες/ές στρε­φό­μα­στε στην αλ­λη­λο­βο­ή­θεια, την συλ­λο­γή και ανταλ­λα­γή εκ­παι­δευ­τι­κού υλι­κού, την αλ­λη­λεγ­γύη ακόμα και στο διά­βα­σμα, πε­ρι­φρου­ρώ­ντας πα­ράλ­λη­λα τις απο­φά­σεις των συλ­λό­γων και στη­ρί­ζο­ντας τις κα­τα­λή­ψεις.

Και στο επί­πε­δο του δρό­μου η φόρα και η ορμή είναι η ίδια. Οι πα­νεκ­παι­δευ­τι­κές πο­ρεί­ες κάθε Πέμ­πτη γί­νο­νται όλο και πιο μα­ζι­κές. Οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι βρί­σκο­νται συ­στη­μα­τι­κά από κοι­νού στο δρόμο με μπλοκ κα­τει­λημ­μέ­νων σχο­λεί­ων, ΕΛΜΕ και άλλων σω­μα­τεί­ων. Με­γα­λειώ­δης βέ­βαια ήταν η συ­νά­ντη­ση του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος με τους αγω­νι­ζό­με­νους αγρό­τες την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη με τρα­κτέρ να κορ­νά­ρουν και το σύν­θη­μα φοι­τη­τές – αγρο­τιά να ακού­γε­ται και από τις δύο πλευ­ρές.

Το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα έχει αποτ­κή­σει πα­νελ­λα­δι­κές δια­στά­σεις. Όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρες σχο­λές είναι κλει­στές, σε όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρες πό­λεις πραγ­μα­το­ποιού­νται κι­νη­το­ποι­ή­σεις. Απέ­να­ντι σε αυτή τη δυ­να­μι­κή και βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για ένα νι­κη­φό­ρο απο­τέ­λε­σμα είναι η συ­ντο­νι­σμέ­νη δράση της αρι­στε­ράς μέσα στο κί­νη­μα. Η ενιαία στάση στις γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις απέ­να­ντι στη ΔΑΠ και τα μπλοκ «αντι­κα­τά­λη­ψης» πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν μά­θη­μα και οδηγό για την κοινή δράση, αφε­νός ως προς την πα­ρου­σία στο δρόμο, αφε­τέ­ρου για τον συ­ντο­νι­σμό των συλ­λό­γων τόσο σε επί­πε­δο κάθε πόλης όσο και πα­νελ­λα­δι­κά.

Συ­μπε­ρά­σμα­τα

Η Αρι­στε­ρά οφεί­λει να ανα­κα­λέ­σει και να βγά­λει συ­μπε­ρά­σμα­τα από το πρό­σφα­το κί­νη­μα του 20-21, που με την ενιαία στάση των αρι­στε­ρών δυ­νά­με­ων στις συ­νε­λεύ­σεις, στο δρόμο και στους συ­ντο­νι­σμούς, το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα κα­τά­φε­ρε να κρα­τή­σει την ΟΠΠΙ έξω από τα ιδρύ­μα­τά μας. Είναι η νι­κη­φό­ρα πα­ρα­κτα­θή­κη του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος το 2006-2007, όπου κα­τά­φε­ρε να ανα­τρέ­ψει την επι­χει­ρού­με­νη τότε ανα­θέ­ω­ρη­ση του άρ­θρου 16, πάλι από κυ­βέρ­νη­ση της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, με πρω­θυ­πουρ­γό τον Κώστα Κα­ρα­μαν­λή. Η κοινή δράση και ο συ­ντο­νι­σμός της φοι­τη­τι­κής Αρι­στε­ράς είναι απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για τη μα­ζι­κο­ποί­η­ση του κι­νή­μα­τος, για τη συ­σπεί­ρω­ση δυ­νά­με­ων. Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση όμως είναι και ο συ­ντο­νι­σμός με εκ­παι­δευ­τι­κούς, μέλη ΔΕΠ, μα­θη­τι­κό κί­νη­μα, που μπο­ρεί να κι­νη­το­ποι­ή­σει ευ­ρύ­τε­ρες δυ­νά­μεις, σω­μα­τεία ερ­γα­ζο­μέ­νων κλπ σε έναν μα­ζι­κό αγώνα για την υπε­ρά­σπι­ση της δη­μό­σιας και δω­ρε­άν παι­δεί­ας για όλους και όλες.

Η πα­νελ­λα­δι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση στις 8 Φλε­βά­ρη θα είναι μια ηχηρή απά­ντη­ση στις απει­λές και τις επι­θέ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης. Με δε­κά­δες φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους κι άλ­λους συλ­λο­γι­κούς φο­ρείς από κοι­νού στο δρόμο να στα­λεί ένα μή­νυ­μα σε όσους μι­λά­νε για «μειο­ψη­φί­ες» και «λη­στές» ότι η παι­δεία θα πα­ρα­μεί­νει δη­μό­σια και δω­ρε­άν.

https://rproject.gr/article/potami-de-gyrizei-piso-mazikes-syneleyseis-zontanes-katalipseis

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος